Europoje svarstoma idėja, kuri patiks daugeliui lietuvių: naujasis sprendimas užtikrintų paprastą prieigą prie pagrindinių paslaugų

Pranešimas spaudai

2023-03-28, 07:15

0 komentarų

Patobulintos Europos skaitmeninės tapatybės taisyklės padės žmonėms naudotis viešosiomis paslaugomis ir užtikrintai atlikti internetines operacijas visoje ES.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Europoje svarstoma idėja, kuri patiks daugeliui lietuvių: naujasis sprendimas užtikrintų paprastą prieigą prie pagrindinių paslaugų

Nuo COVID-19 pandemijos pradžios didesnė dalis viešųjų ir privačių paslaugų tapo skaitmeninėmis. Tam reikalingos saugios ir patikimos skaitmeninės identifikavimo sistemos. 2023 m. kovo mėn. plenarinėje sesijoje Europos Parlamentas priėmė savo poziciją dėl siūlomo Europos skaitmeninės tapatybės sistemos atnaujinimo.

Kas yra Europos skaitmeninė tapatybė?

Europos skaitmeninė tapatybė (eID) suteikia galimybę pripažinti nacionalines elektroninio identifikavimo schemas tarpvalstybiniu mastu. Tai leidžia Europos piliečiams internete identifikuoti ir patvirtinti savo tapatybę nesikreipiant į komercinius paslaugų teikėjus.

Piliečiams taip pat yra suteikiama galimybė naudotis internetinėmis paslaugomis kitose ES šalyse, naudojant savo nacionalinę elektroninę asmens tapatybės kortelę.

Kokios yra Europos skaitmeninės tapatybės naudos?

Europos skaitmeninė tapatybė gali būti naudojama:

  • viešosioms paslaugoms, pavyzdžiui, prašymams išduoti gimimo liudijimus, medicinines pažymas, pranešti apie adreso pasikeitimą;
  • banko sąskaitų atidarymui;
  • mokesčių deklaracijų pildymui;
  • kreipiantis į universitetą savo ar kitoje ES šalyje;
  • medicininio vaistų recepto, kurį galima naudoti bet kurioje Europos vietoje, saugojimui;
  • norint įrodyti savo amžių;
  • automobilio nuomai, naudojant skaitmeninį vairuotojo pažymėjimą;
  • registracijai viešbutyje.

Atnaujintos taisyklės

2014 m. Elektroninio identifikavimo, autentifikavimo ir patikimumo paslaugų (eIDAS) reglamentas įpareigojo ES valstybes nares sukurti nacionalines elektroninio identifikavimo schemas, atitinkančias tam tikrus techninius ir saugumo standartus. Tuomet šios nacionalinės schemos turėtų būti sujungiamos, kad piliečiai, pasitelkę savo nacionalinę elektroninę asmens tapatybės kortelę, galėtų pasinaudoti internetinėmis paslaugomis kitose ES šalyse.

2021 m. Komisija pateikė pasiūlymą, pagrįstą eIDAS sistema, kuriuo siekiama, kad iki 2030 m. bent 80 proc. piliečių galėtų naudotis skaitmenine tapatybe, norėdami gauti prieigą prie pagrindinių viešųjų paslaugų ES.

EP Pramonės komiteto priimtame pranešime apie siūlomą atnaujinimą pabrėžiama, kad svarbu užtikrinti nacionalinių sistemų veikimą tarpusavyje, paprastą naudojimą ir galimybę piliečiams kontroliuoti savo asmens duomenis. Tekstas buvo priimtas plenarinėje sesijoje ir EP nariai yra pasirengę pradėti derybas su Taryba dėl galutinės įstatymo formos.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas