Vienas neatsargus žingsnis kainavo milijardus: revoliucinis „Google“ įrankis bendrovei atnešė kosminius praradimus

Arnas Balčiūnas

2023-02-09, 15:32

0 komentarų

Šiandien tiek žmonių, tiek ir mašinų generuojamų duomenų kiekis gerokai viršija mūsų gebėjimą įsisavinti ir priimti sprendimus, pagrįstus šiais duomenimis. Būtent todėl dirbtinis intelektas (DI) tampa vis reikšmingesnis. DI – tai technologija, kuri pasitelkia kompiuterių algoritmus ir leidžia daug greičiau ir su našesne duomenų apdorojimo galia apdoroti įvairią informaciją.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Vienas neatsargus žingsnis kainavo milijardus: revoliucinis „Google“ įrankis bendrovei atnešė kosminius praradimus

Pastarosios savaitės internetinėje erdvėje buvo itin įdomios, o daugybės dėmesio sulaukė „OpenAI“ bendrovės sukurtas pokalbių robotas „ChatGPT“. „Dall-E“ nuotraukų įrankio kūrėjai pristatė bandomąją pokalbių roboto versiją, kuri iškart buvo įvardijama kaip internetinės paieškos ateitimi, kuri ateityje gali pakeisti „Google“ paieškos sistemą. Į tai pagaliau sureagavo ir pati „Google“.

Kaip ir buvo tikėtasi, po daugiau ne dviejų mėnesių tylos, savo atsakymą pagaliau pateikė ir paieškos milžinė „Google“, kuri pristatė savo alternatyvą milžiniško populiarumo sulaukusiam „ChatGPT“ pokalbių robotui. „Google“ vadovas Sunderis Pichai paskelbė apie „Bard“ įrankį, kuris naudos bendrovės LaMDA (angl. Language Model for Dialogue Applications) modelį. Tačiau šis sprendimas kompanijai kainavo milijardus.

Skelbiama, jog „Google“ valdanti bendrovės „Alphabet“ rinkos vertė krito net 100 mlrd. JAV dolerių po to, kai jos naujasis pokalbių robotas reklaminiame vaizdo įraše pasidalijo netikslia informacija. „Google“ paskelbtame klipe klaida įsivėlė kalbant apie palydavo, kuris pirmą kartą nufotografavo planetą, esančią už Saulės sistemos ribų. Pirmieji apie šią klaidą pastebėjo „Reuters“ žurnalistai.

Reklaminiame klipe, kur klausimo sulaukė naujasis „Bard“ įrankis, buvo pateikiamas klausimas: „Apie kokius naujus Jameso Webbo kosminio teleskopo (JWST) atradimus galiu papasakoti savo 9-mečiui?“ Dirbtinio intelektas pateikė daugybė atsakymo opcijų, įskaitant vieną, kuriame teigiama, kad JWST buvo panaudotas darant pirmąsias planetos, esančios už Saulės sistemos ribų, arba egzoplanetų nuotraukas. Tačiau 2004 metais, kaip patvirtino NASA, pirmosios egzoplanetų nuotraukos buvo padarytos Europos Pietų observatorijos didžiuoju teleskopu (VLT).

Priminsime, jog prieš keletą dienų pristatytas „Bard“ pokalbių robotas yra „Google“ atsakymas į interneto sensacija tapusį „ChatGPT“. „Google“ vadovo teigimu, „Bard“ sprendimas galės ne tik sugeneruoti atsakymus į paprastus klausimus, ką jau dabar geba bendrovės paieškos sistema, bet taip pat gebės įvykdyti kompleksines užklausas. Bendrovės išplatintos nuotraukos atskleidžia, kad šis įrankis taip pat leis įvertinti gautą atsakymą, o taip pat bus suteikta galimybė labiau įsigilinti į pateiktą užklausą.

Skelbiama, kad „Google“ sukurtas sprendimas šiuo metu yra testavimo stadijoje, o viešai prieinama versija turėtų pasirodyti jau artimiausiu metu. S.Pichai atkreipė dėmesį ir į tai, jog jau netrukus naujienų turėtų sulaukti ir „Google“ paieškos mechanizmas, kuris pasipildys dirbtinio intelekto galimybėmis aprūpintomis funkcijomis.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas