Pasirūpinkite savo pinigų saugumu: naudingi patarimai, kaip saugiai naudotis internete bankininkyste

Lukas Snarskis

2023-03-11, 08:25

0 komentarų

Išmanieji telefonai ar kompiuteriai nėra jokia naujiena ir daugelis iš mūsų turi šiuos įrenginius savo namuose, kurie gelbsti atliekant kasdienius darbus. Niekam ne paslaptis ir tai, jog ten kur internetas – ten gali tykoti ir įvairiausi pavojai.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Pasirūpinkite savo pinigų saugumu: naudingi patarimai, kaip saugiai naudotis internete bankininkyste

Dar visai neseniai rašėme, jog „Android“ išmaniųjų telefonų naudotojai negali jaustis, nes siautėja itin pavojingas virusas, kuris geba net ir atlikti bankinius pavedimus. Apie tai plačiau skaityti galite paspaudę čia, o šiandien pateikiame jums patarimus kaip saugiai naudotis internete bankininkyste.

Slaptažodžiai ir kodai – silpnoji vieta

Visų pirma, saugokite prisijungimo prie internetinės bankininkystės duomenis – neatskleiskite pašaliniams asmenims savo naudotojo ID numerio, slaptažodžio ar kitų su tuo susijusių duomenų. Policijos, „Sodros“, Mokesčių inspekcijos ar banko atstovai niekada neskambina ir nesiunčia el. laiškų, prašydami pateikti internetinės bankininkystės slaptažodžius.

Dar viena dažnai pasitaikanti problema – netinkama slaptažodžių ar prisijungimo duomenų apsauga. Nerašykite savo slaptažodžio ar naudotojo ID numerio ant kortelių ar kitiems asmenims prieinamų daiktų ir pan. Nors šiais laikais prie daugelio bankų galima prisijungti be slaptažodžių, o pasitelkiant kitokius autorizacijos būdus – būtent slaptažodis ar prisijungimui reikiami kodai yra didžiausia saugumo problema.

Nusistatykite limitus

Jei sąskaitoje yra daugiau pinigų, negu jums reikia kasdienėms išlaidoms, nustatykite operacijų apribojimus. Sudarant internetinės bankininkystės paslaugų sutartį, iš anksto nustatoma didžiausia pinigų suma, kurią galima išleisti naudojantis interneto banku.

Visi bankai jau iš anksto būna nustatę limitus ne tik perlaidoms, bet ir mokėjimams kortele. Juos nesunkiai galima rasti prisijungus prie savo paskyros, todėl naudinga būtų juos peržiūrėti ir pasikeisti į tokius, kurie atspindėtų jūsų kasdienes išlaidas. Reikalui esant, juos labai paprasta pasididinti ar sumažinti.

Naudokite savo kompiuterį, būkite atsargūs viešose vietose

Labai svarbu yra ir tai, jog nesinaudotumėte internetine bankininkyste iš svetimo kompiuterio. Svetimame ar viešai naudojamame kompiuteryje gali būti įdiegta kenkėjiška programinė įranga, renkanti asmeninius duomenis ar registruojanti klaviatūros paspaudimus. Tokiu atveju rizikuojate tretiesiems asmenims atskleisti savo asmeninius duomenis bei slaptažodžius.

Jeigu naudojatės tik savo kompiuteriu - būtina įsitikinti, jog kompiuteris nėra užkrėstas kenkėjiška programine įranga. Naudokite antivirusinę programą, laiku atnaujinkite programinę įrangą. Jeigu turite nešiojamą kompiuterį - nesinaudokite internetine bankininkyste iš galimai nepatikimo tinklo.

Jei nusprendėte prisijungti prie internetinės bankininkystės naudodamiesi viešu nemokamu belaidžiu internetu, pagalvokite apie galimą riziką: įsilaužėliai gali mėginti nukreipti jūsų tinklo srautą per savo kontroliuojamus serverius. Pavyzdžiui, norite atlikti mokėjimą, tačiau vietoje tikro banko tinklalapio galite būti nukreipti į suklastotą ir atlikti mokėjimą į nusikaltėlių sąskaitą, kurį patvirtinsite savo slaptažodžiais manydami, kad tai įprastas mokėjimas.

Dar vienas svarbus dalykas - įsitikinkite, jog prisijungiate prie nesuklastoto banko tinklalapio. Visada prie internetinės bankininkystės junkitės atidarę naują naršyklės langą bei rankiniu būdu įveskite banko tinklalapio adresą. Niekada nespauskite nuorodų į banko tinklalapį, jeigu jos yra atsiunčiamos el. paštu ar pateikiamos kitu būdu (pavyzdžiui, per žinučių apsikeitimo programą ar socialinius tinklus). Būkite budrūs atsiskaitydami elektroninėse parduotuvėse – įsitikinkite, ar parduotuvė yra patikima, ar apmokate tinkamą sumą.

Įsitikinkite, jog yra naudojamas saugus SSL ryšio protokolas. Siekiant apsaugoti tinklu perduodamus duomenis, jungiantis prie elektroninės bankininkystės sistemos yra naudojamas HTTPS protokolas, t. y. svetainės adresas prasideda https:// vietoje įprasto http://.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas