Dideli pokyčiai „Windows“ - operacinėje sistemoje pamažu panaikinamas valdymo skydas

Leonardas Sindaravičius

2021-12-19, 16:08 (atnaujinta 2021-12-21, 00:55)

2 komentarai (-ų)
Dideli pokyčiai „Windows“ - operacinėje sistemoje pamažu panaikinamas valdymo skydas

„Microsoft“ programinės įrangos kūrėjai deda daugiau pastangų į klasikinio „Windows“ valdymo skydo (angl. control panel) panaikinimą - šis operacinės sistemos nustatymų įrankis buvo kone visose grafinę vartotoją sąsają turinčiose „Windows“ versijose. Vietoje jos stengiamasi visus nustatymus perkelti į naująją nustatymų skiltį. „Microsoft Insider Program“ nariai jau gavo išbandyti naujausią „Windows 11“ versiją, kurioje išplėstinės tinklo parinktys atsidūrė bendroje nustatymų aplikacijoje - įskaitant failų bei aplankų dalinimosi tinkle parinktis bei įrenginių pasiekiamumą.

Tai nėra vienintelė naujovė, sufleruojanti, jog valdymo skydas netolimoje ateityje gali būti visiškai panaikintas, o jame esančios tvarkyklės perkeltos į bendrą nustatymų sekciją. Jau dabar testuojamose „Windows 11“ versijose kai kurios valdymo skydo nuorodos paprasčiausiai veda į atitinkamas nustatymų programos skiltis. Šiuo metu toks nukreipimas yra įgalintas tinklo, išorinių įrenginių, OS naujinimo ir aplikacijų pašalinimo skiltyse.

Pirmieji bandymai panaikinti gana komplikuotą valdymo skydą buvo pastebimi jau „Windows 8“ versijoje, kur pagrindiniai nustatymai buvo integruoti į atskirą, lengviau pasiekiamą, aplikaciją. Pavyzdžiu sekė ir „Windows 10“, tačiau panašu, kad ši nustatymų migracija baigsis tik „Windows 11“ gyvavimo metu.

Geresnė nustatymų aplikacijos integracija yra nemažai metų vystomas „Microsoft“ projektas, tad galutinis valdymo skydo panaikinimas tėra laiko klausimas - atsisakant jo, daugelis svarbių nustatymų turėtų būti žymiai lengviau prieinami bei suprantami tiek pažengusiems, tiek mažiau patyrusiems vartotojams.

2 komentarų

Juozas

O Linuxe dar geriau. Ką nori tą darai: sudo apt ir pirmyn. Worda buvau į Wine įdieges. Ir puikiai veikė.

aluzas

Mėšlas ten tos 'tvarkyklės'!. Jau nuo 8 versijos. Protingi naudosis komandinę aplinką , lūzeriai galės knebinėti tas menkavertes aplikacijas nes svarbesni nustatymai 'saugiai' paslėpti. Tik naudos iš to beveik nėra.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas