Kiekvienais metais paprastus slaptažodžius nulaužti darosi vis greičiau ir lengviau: „RTX 4090“ sudėtingą 8 simbolių slaptažodį gali nulaužti per valandą

Technews.lt

2024-05-06, 17:54

0 komentarų

Pasak „Hive Systems“, įsilaužėliams vis sunkiau nulaužti slaptažodžius, nes plačiai naudojami stipresni šifravimo algoritmai, pvz., bcrypt, kuris daugelyje svetainių ir interneto paslaugų pakeičia MD5 šifravimo technologiją. Tačiau stiprėjant aparatinei įrangai, kiekvienais metais paprastus slaptažodžius nulaužti darosi vis greičiau ir lengviau.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Kiekvienais metais paprastus slaptažodžius nulaužti darosi vis greičiau ir lengviau: „RTX 4090“ sudėtingą 8 simbolių slaptažodį gali nulaužti per valandą

Remiantis 2024 m. „Hive Systems“ slaptažodžių lentele, 8 simbolių slaptažodį 12 RTX 4090 grafikos procesorių masyvas gali nulaužti vos per 37 sekundes, jei jame yra tik skaičiai be raidžių ar simbolių. Tačiau šis laikas pailgėja iki įspūdingų 7 metų, jei slaptažodyje naudojamas rekomenduojamas skaičių, didžiųjų ir mažųjų raidžių bei simbolių derinys, todėl jį nulaužti naudojant brutalią jėgą yra daug sunkiau.

„Hive“ taip pat išbandė 10 000 A100 grafikos procesorių – tos pačios techninės įrangos, kuri varo „ChatGPT“ – gebėjimą nulaužti slaptažodžius. Remiantis duomenimis, moderniausia techninė įranga teoriškai gali nulaužti atsitiktinai sugeneruotas 8 simbolių bcrypt slaptažodžius vos per 5 dienas.

Nors daugumai kibernetinių nusikaltėlių sindikatų nebus praktiška naudoti tokią aparatinę įrangą, tai leidžia suprasti, ką įsilaužėliai gali padaryti, jei jiems būtų suteiktas neribotas biudžetas.

MD5 slaptažodžiais apsaugotų slaptažodžių skaičiai yra gerokai mažesni. Šiuo atveju tik viena RTX 4090 gali nulaužti sudėtingą 8 ženklų slaptažodį su skaičiais, mažosiomis ir didžiosiomis raidėmis bei simboliais vos per 59 minutes. Tai gerokai daugiau nei su RTX 3090, kuriai tam pačiam slaptažodžiui nulaužti prireiktų 2 valandų.

Slaptažodžiams nulaužti reikalingam laikui išmatuoti „Hive“ naudojo šifravimo programinę įrangą „Hashcat“. Atkreipkite dėmesį, kad tyrime neatsižvelgta į daugiafaktorinio autentifikavimo (MFA), kuris su kiekviena diena tampa vis labiau paplitęs, naudojimą. Dauguma kibernetinio saugumo specialistų pataria žmonėms naudoti MFA visose savo internetinėse paskyrose ir taip suteikti antrą apsaugos lygį.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas