„Nvidia“ gali tapti vertingiausia pasaulio bendrove, tačiau ekspertai įžvelgia liūdnas perspektyvas – netrukus gali sustoti kompanijos augimas

Technews.lt

2024-06-14, 16:35

0 komentarų

Pastaraisiais metais „Nvidia“ augimas buvo tiesiog įspūdingas. Grafikos procesorių gamintoja parduoda daugybę lustų, skirtų dirbtinio intelekto algoritmams spartinti, tačiau kai kurie investuotojai nerimauja dėl to, kas bus toliau.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
„Nvidia“ gali tapti vertingiausia pasaulio bendrove, tačiau ekspertai įžvelgia liūdnas perspektyvas – netrukus gali sustoti kompanijos augimas

Netrukus „Nvidia“ gali tapti vertingiausia pasaulio bendrove, tačiau vis labiau nerimaujama, kad šie labai geri rinkos rezultatai negali būti išlaikomi ir toliau. Neseniai paskelbtame „Reuters“ pranešime pabrėžiama, kad trumpieji statymai prieš „Nvidia“ jau pasiekė 34 mlrd. dolerių – beveik dvigubai daugiau nei statymai prieš „Apple“ (19 mlrd. dolerių) ir „Tesla“ (18 mlrd. dolerių).

Santa Klaroje įsikūrusi grafikos procesorių gamintoja neseniai pasiekė 3,011 trilijono JAV dolerių rinkos vertę ir trumpam pateko į išskirtinį „3 trilijonų“ klubą kartu su „Apple“ ir „Microsoft“. Tikimasi, kad dėl nepasotinamo apetito dirbtinio intelekto lustams „Nvidia“ galiausiai aplenks „Microsoft“ ir taps vertingiausia bendrove pasaulyje.

Spartus generatyvinio dirbtinio intelekto, pokalbių robotų ir kitų mašininio mokymosi algoritmų augimas paskatino staigų ir dramatišką „Nvidia“ rinkos vertės augimą. Šiomis dienomis visi investuoja į kokią nors su dirbtiniu intelektu susijusią įmonę ar finansinę spekuliaciją, o „Nvidia“ vien šiais metais sugebėjo padidinti savo akcijų vertę 143 proc.

Tačiau, kaip pažymi „MarketWatch“, 2023 m. investuotojai jau kėlė klausimą, kiek ilgai „Nvidia“ galės išlaikyti pastaraisiais metais pasiektą didesnį nei vidutinį augimo lygį. „Nvidia“ 2025 finansinių metų pirmojo ketvirčio rezultatai per metus padidėjo 262 procentais, tačiau manoma, kad artimiausiu metu šis metinis augimas gerokai sulėtės.

Kai kurie pramonės stebėtojai pradėjo skambinti pavojaus varpais dėl nereguliuojamo dirbtinio intelekto keliamo susidomėjimo, prognozuodami, kad dirbtinio intelekto burbulas netrukus sprogs, o „Nvidia“, „Microsoft“ ir daugelis kitų didžiųjų technologijų bendrovių grįš prie realistiškesnių lūkesčių dėl technologijų ateities. Niekas negali augti eksponentiškai amžinai, neseniai laikraščiui „The Guardian“ sakė profesorius John Naughton, pažymėdamas, kad vienintelė planeta, kurioje gyvename, negali būti „išklota duomenų centrais“.

Dirbtinio intelekto technologija yra besiformuojanti ekologinė katastrofa, pastebėjo J. Naughton, o akcininkai netrukus sužinos, kad pokalbių robotai eina tuo pačiu keliu kaip ir ankstesnės technologijų ir rinkos katastrofos, pavyzdžiui, pirmasis interneto burbulas. Bendrovės „Capital Economics“ tyrėjai netgi nustatė neišvengiamo dirbtinio intelekto burbulo sprogimo datą, numatydami, kad po dar vieno trumpo augimo laikotarpio 2025 m. ateis 2026 m. kai DI burbulas sprogs.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas