Kas yra HIIT: tabata, EMOM ir AMRAP tipo treniruotės ir kodėl jas verta išmėginti?

Pranešimas spaudai

2021-05-29, 14:10

0 komentarų
Kas yra HIIT: tabata, EMOM ir AMRAP tipo treniruotės ir kodėl jas verta išmėginti?

HIIT treniruotės jau ir mūsų kraštuose sulaukė didelio kūno rengybos entuziastų ir profesionalų dėmesio. HIIT (High Intensity Interval Training, arba aukšto intensyvumo intervalinė treniruotė) – tai kardio tipo mankšta, kurios metu derinant didelio ir mažo intensyvumo pratimus bei poilsio laiką suaktyvinami širdies raumenys. Bet ką tai iš tiesų reiškia ir kokią HIIT treniruotę rinktis? Šiame straipsnyje aptariami įvairūs HIIT užsiėmimai, jų privalumai, HIIT treniruočių pavyzdžiai ir kita.

HIIT užsiėmimai gali būti labai įvairūs – skiriasi jų intensyvumas, trukmė ir kiekvieno pratimo atlikimo bei poilsio laikas. Keletas iš jų: TABATA, EMOM ir AMRAP. Straipsnio tęsinyje aprašomi HIIT užsiėmimų pranašumai ir kiekviena iš šių trijų treniruočių rūšių atskirai. Taip pat pateikiami užsiėmimų pavyzdžiai, kurių autorė yra crossfit sportininkė ir prekių ženklo „Garmin“ ambasadorė Baylee Rayl.

HIIT treniruotės, patrauklios ir šiandienėmis sąlygomis, turi ryškių privalumų, palyginti su kitomis fizinių užsiėmimų rūšimis.

  1. Efektyvumas. HIIT yra idealus formatas žmonėms, kurie daug keliauja arba kurių laisvas laikas yra labai ribotas. Dėl itin struktūruoto užsiėmimų plano galima labai tiksliai suplanuoti užsiėmimui skirtą laiką, o jo intensyvumas suteiks galimybę pasiekti užsibrėžtus tikslus.

  2. Minimali reikiama įranga. HIIT užsiėmimams nereikalinga sudėtinga įranga, darbas atliekamas daugiausia su savo svoriu. Tai reiškia, kad šią treniruotę nesunku atlikti namie – viskas, ko prireiks, yra sporto kilimėlis, vandens butelis ir rankšluostis. Yra galimybė kai kuriuose užsiėmimuose naudoti, pavyzdžiui, svarmenis arba paprasčiausią kėdę. Tačiau tai tikrai nebūtina sėkmingai siekti rezultatų. Užsiėmimus lengva derinti su bėgimu, važiavimu dviračiu ar kita sportine veikla, todėl galėsite treniruotis bet kurioje vietoje.

  3. Intensyvumas. HIIT treniruotės yra daug intensyvesnės nei klasikinės fizinės treniruotės. Tai reiškia, kad užsiėmimo metu visas dėmesys ir jėga bus skirti būtent darbui, o kiekviena poilsio akimirka – atgauti jėgoms ir atsikvėpti. Rekomenduojame mėgstamiausias treniruotes reguliariai pakartoti, kad sužinotumėte, kaip pagerėjo jūsų ištvermė ir bendras fizinis pasirengimas.

TABATA

TABATA treniruočių autorius yra dr. Izumi Tabata iš Japonijos. Tai yra savita HIIT treniruotė, kurios metu derinama 20 sekundžių intensyvios fizinės veiklos ir 10 sekundžių poilsio. Visa tai kartojama 8 kartus.

Klasikinę TABATA treniruotę galėtų sudaryti, pavyzdžiui, pritūpimai, atsispaudimai ir pratimai pilvo presui. Kiekvienas pratimas atliekamas 8 kartus: 20 sekundžių ir 10 sekundžių poilsio, taigi viso po keturias minutes kiekvienam pratimui. Užbaigus aštuonis vieno pratimo etapus, pereinama prie kito pratimo. Ši treniruotė atliekama labai intensyviu tempu, paliekant 10 sekundžių atsikvėpti.

EMOM

EMOM (Every Minute On the Minute arba kiekvieną minutę minutėje). EMOM treniruotės metu kiekvienam pratimui yra nustatytas tam tikras pakartojimų skaičius, kurį reikia atlikti per vieną minutę prieš pereinant prie kito pratimo minutės. Atlikus reikiamą pakartojimų skaičių, likusį minutės laiką galima pailsėti. Jei, pavyzdžiui, EMOM treniruotė numato 20 pritūpimų per vieną minutę, tačiau sportininkas jas atlieka per 40 sekundžių, 20 sekundžių lieka poilsiui. Taigi, 20 minučių EMOM treniruotė galėtų atrodyti štai taip:

  • 20 pritūpimų

  • 10 atsispaudimų

  • 20 įtūpstų

  • 100 metrų bėgimas

Vieną minutę darome 20 pritūpimų, ilsimės likusį minutės laiką. Antrąją treniruotės minutę – 10 atsispaudimų. Trečiąją – 20 įtūpstų, o paskutinę pirmo etapo minutę nubėgame 100 metrų. Tada viskas iš pradžių kartojama penkis kartus (5 etapai x 4 skirtingi minutės trukmės pratimai sudaro 20 minučių treniruotę).

AMRAP

Šio tipo treniruotės jau tapo populiarios, jas rasite ir naujausioje „Garmin“ išmaniųjų laikrodžių serijoje Venu2. AMRAP reiškia „kaip įmanoma daugiau pakartojimų (etapų)“ (As Many Reps/Rounds As Possible) per tam tikrą laiką. AMRAP treniruotės paprastai yra šiek tiek ilgesnės nei kitos HIIT tipo treniruotės, todėl pratimo atlikimo intensyvumas gali sumažėti. HIIT tipo AMRAP treniruotė galėtų atrodyti maždaug taip: 3 minučių AMRAP x 3 (trys trijų minučių pratimų etapai, su trijų minučių poilsiu tarp jų):

  • 10 atsispaudimų

  • 10 pratimų pilvo presui

  • 10 pritūpimų

  • 200 metrų bėgimas

20 minučių AMRAP treniruotę sudaro 10 atsispaudimų, 10 pilvo preso pratimų, 10 pritūpimų ir 200 metrų bėgimas, kuriuos reikia atlikti per 3 minutes, darant tiek pakartojimų, kiek per duotas tris minutes įmanoma. Po pratimų etapo eina trys minutės poilsio, o tada antrasis ir trečiasis pratimų etapai. Stengiantis atlikti kuo daugiau pratimų per tris minutes kūnas dirba labai intensyviai, tačiau ilgesnis yra ir poilsio laikas jėgoms prieš kitą etapą atgauti (šiuo atveju trys minutės).

Svarbiausia, ką reikia atsiminti planuojant treniruotę – asmeninis požiūris. Kiekvienas kūnas yra skirtingas, todėl pradedant intensyvias HIIT treniruotes reikia įvertinti savo pasirengimo lygį. Jei jaučiate, kad treniruotės intensyvumas viršija dabartinį maksimumą, būtinai darykite ilgesnes pertraukėles arba sumažinkite pratimų skaičių.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Pranešimas spaudai

2024-04-19, 19:54

0 komentarų

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Šiuo metu už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, ar su neveikiančia gamintojo numatyta išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema eksploatavimą numatyta atsakomybė: asmenims – 100–300 eurų (už pakartotinį 300–500 eurų), juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 300–500 eurų (už pakartotinį 600–900 eurų).

Abiem teikiamais projektais siūloma fiziniams asmenims nustatytą atsakomybę už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, papildyti švelnesne nuobaudos rūšimi – įspėjimu.

„Įspėjimu siekiama, kad asmuo daugiau nenusižengtų ir galėtų pasitaisyti. Jis skiriamas, kai asmuo nusižengia pirmą kartą, supranta savo nusižengimo esmę, gailisi dėl savo padaryto teisės pažeidimo arba yra kitokių jo kaltę švelninančių aplinkybių ir yra netikslinga taikyti griežtesnę poveikio priemonę“, − pažymi projekto iniciatorius, Seimo narys A. Stončaitis aiškinamajame rašte.

Pasak jo, dažnu atveju transporto priemonės vairuotojas nežino, kad galimai daro pažeidimą, nes jo vairuojamas automobilis neišmeta matomų dūmų, o automobilio davikliai nerodo galimo gedimo.

Alternatyvaus projekto rengėja, Seimo narė A. Gedvilienė, pristatydama iniciatyvą dėl įspėjimo įteisinimo, tikino, kad 48 valandos tikrai nėra patogus laikas žmogui susitvarkyti automobilį, užsiregistruoti ir atlikti techninę jo apžiūrą. „Mūsų misija šiandien sumažinti įtampas visuomenėje, kad nebūtų žmonės gąsdinami, kad nebijotų, kad jų automobilis bus konfiskuotas, nes niekada tokio dalyko ir nebuvo siūloma teisės aktuose“, − teigė politikė Seimo posėdyje.

Seimas nuo šių metų pradžios aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams yra suteikęs teisę stabdyti transporto priemones ir tikrinti jų į aplinką išmetamų teršalų atitiktį techniniams motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimams, taip pat panaikinti motorinių transporto priemonių ir priekabų, kurių į aplinką išmetami teršalai neatitinka techninių reikalavimų, privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Pritarus projektams (Nr. XIVP-3626, Nr. XIVP-3628) po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 6 d.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas