Užfiksuoti rekordiniai planšetinių kompiuterių pardavimai, tačiau situacija netrukus gali pasikeisti

Leonardas Sindaravičius

2022-02-03, 07:35

0 komentarų
Užfiksuoti rekordiniai planšetinių kompiuterių pardavimai, tačiau situacija netrukus gali pasikeisti

2020-ieji tapo svarbiais metais planšetinių kompiuterių gamintojams - metų pabaigoje buvo užfiksuoti rekordiniai šių įrenginių pardavimai. Staigus jų populiarumo šuolis siejamas su padidėjusiu kiekiu žmonių, dirbančių ar besimokančių iš namų. Pandemijai pamažu atslūgstant, mąžta ir planšetinių kompiuterių pardavimai, praneša rinkos tyrimų kompanija „IDC“.

Praėjusiais metais taip pat užfiksuotas pardavimų augimas - per visą 12 mėnesių laikotarpį 2021-aisiais parduota 3,2% daugiau planšetinių kompiuterių, nei 2020-aisiais. Tačiau nepaisant 168,8 mln. globaliu mastu parduotų įrenginių, paskutinio praėjusių metų ketvirčio rezultatai leidžia suprasti, kad paklausa nebėra tokia didelė, kokia buvo pandemijos pradžioje. Paskutinio ketvirčio pabaigoje užfiksuotas 46 mln. vienetų mažesni pardavimai - pirmasis planšetinių kompiuterių populiarumo nuopuolis nuo 2020-ųjų pavasario.

Taip pat daugelis didžiausių kompanijų paskelbė, jog lyginant su tuo pačiu periodu prieš metus, pardavimai yra ženkliai mažesni. Didžiausią nuostolį patyrė „Samsung“ ir „Lenovo“, kurių pardavimai krito daugiau nei 20 procentų, tačiau „Apple“ išlieka planšetinių kompiuterių pardavimų lydere.

Nors planšečių pardavimai ėmė smukti, jų perkamumas yra nepalyginamai didesnis, nei „Chromebook“ nešiojamųjų kompiuterių. Pastarųjų pardavimai praėjusiame ketvirtyje smuko net 63,6%, tačiau situacija neatrodo taip blogai žiūrint į visus metus - dėl didesnio populiarumo metų pradžioje, jų metinėje pardavimų statistikoje vis tiek pastebimas 13,5% augimas.

Iš viso 2021-aisiais buvo parduota 37 mln. „Chromebook“ vienetų - ženkliai daugiau, nei 2020-ųjų 32,6 mln. ir juolab 2019-ųjų 15 mln. Pamažu mažėjantis pirkėjų skaičius parodo, jog daugelis norėjusių įsigyti šio tipo nešiojamuosius kompiuterius juos jau turi, tačiau statistika apima tik JAV ir Europos rinkas - tikėtina, kad planšetinių bei „Chromebook“ kompiuterių poreikis augančiose rinkose ir toliau kils.

Žinoma, viena iš „Chromebook“ komercinės nesėkmės priežasčių yra komponentų trūkumas - dėl palyginti ribotų gamybos galimybių, gamintojai teikia prioritetą „Windows“ nešiojamiems kompiuteriams, palikdami „Chromebook“ šešėlyje.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas