Lietuvos politikai kala paskutinę vinį į benzininių ir dyzelinių automobilių karstą: pritarta svarbiam degalų įstatymo pakeitimo projektui, delsimo kaina gali kainuoti milijonus eurų

Pranešimas spaudai

2024-10-13, 14:54

15 komentarai (-ų)

Jei Europa nori pasiekti savo tikslus laipsniškai atsisakyti automobilių su vidaus degimo varikliais, šalyse, kurios jų atsisakė, turi būti atnaujintos subsidijos elektra varomiems automobiliams, teigė „Dowlais Group“ kompanijos atstovai.

Prasideda MEGA ALIEXPRESS išpardavimai - taikomos nuolaidos net iki 60%, spauskite čia ir raskite geriausius pasiūlymus!
Lietuvos politikai kala paskutinę vinį į benzininių ir dyzelinių automobilių karstą: pritarta svarbiam degalų įstatymo pakeitimo projektui, delsimo kaina gali kainuoti milijonus eurų

Seimas po svarstymo pritarė LR Alternatyviųjų degalų įstatymo pakeitimo projektui, kuriame numatyta iki 2030 m. naftos degalų suvartojimą kelių transporte sumažinti ne mažiau kaip 39 proc., palyginti su naftos degalų suvartojimu 2021 m. Projektui anksčiau pritarė Seimo Ekonomikos ir Aplinkos apsaugos komitetai.

„Seimo nariai palaikė šį itin svarbų Lietuvai įstatymo projektą, kuriuo pritariama idėjai įstatymo lygmenyje nustatyti konkretų naftos mažinimo tikslą. Reikia tikėtis, kad parlamentarai neuždels ir galutinio balsavimo ilgai nereiks laukti.

Atidėliojimas turi didelę kainą, nes kiekviena darbo diena, per kurią nepriimami sprendimai mažinti naftos degalų vartojimą transporto sektoriuje, Lietuvos biudžetui tiesiogiai reiškia apie 1 mln. eurų praradimų“, - teigė Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas (LAIEK) Martynas Nagevičius.

Delsimo kaina – milijonas per dieną

LAIEK skaičiavimais, šalies valdžios delsimo mažinti naftos degalų vartojimą kaina jau pasiekė 565 mln. eurų ir toliau auga įspūdingu greičiu – vidutiniškai 8,4 euro per sekundę. Remiantis ES Prievolių pasidalinimo reglamentu, šimtamilijoninius nuostolius Lietuvos biudžetas patirs 2027 ir 2032 metais, nevykdant prisiimtų įsipareigojimų dėl anglies dvideginio mažinimo.

Mažinti naftos vartojimą valdžią ragina į pilietinę iniciatyvą „41 proc. mažiau naftos“ susibūrusios įmonės ir organizacijos. Prie iniciatyvos prisijungė ir savo palaikymą naftos produktų vartojimo mažinimui išreiškė jau apie 250 šalies bendrovių, verslo, visuomeninių ir mokslo organizacijų.

LAIEK siūlė įstatymais nustatyti 41 proc. naftos degalų suvartojimo tikslą, tačiau svarstymui užtrukus 2030 metais bus galima pasiekti kiek mažesnį – 39 proc. naftos degalų sumažinimo rodiklį.

Investuotojai laukia teigiamo signalo

Be to, šio įstatymo itin laukia Lietuvos verslas – pavyzdžiui, įmonės svarstančios investuoti į atsinaujinančios energetikos plėtrą, tačiau kol kas to nedarančios dėl valdžios neryžtingumo, mažinant naftos vartojimo lygį. Jei Vyriausybė ir Seimas pritartų konkrečiam naftos mažinimo tikslo nustatymui įstatymų lygiu, tuomet verslui būtų pasiųstas teigiamas signalas – investuoti daugiau į žaliąją energetiką, energijos efektyvumo sprendimus.

Naftos degalai sudaro 95 proc. visos Lietuvos transporto sektoriuje sunaudojamos energijos, tad atsinaujinančių energijos išteklių dalis šalies transporte vis dar vos viršija 5 proc. Pagal šį rodiklį mūsų šalis lenkia tik kelias ES valstybes.

Atsinaujinančiųjų išteklių energijos direktyva (RED III) įpareigoja ES šalis pasiekti 29 proc. Iš atsinaujinančių išteklių pagamintos energijos dalį transporte – žvelgiant į dabartinį progresą ir nesant konkretaus tikslo mažinti naftos degalų naudojimą, pasiekti direktyvos reikalavimus Lietuvai būtų ypač sunku.

Vis dėlto Seimui priėmus šiuo metu svarstomą įstatymą šiuos tikslus pasiekti yra realu – tam reikia iškastinį kurą transporte keisti atsinaujinančiais energijos ištekliais – biometanu, pažangiaisiais atsinaujinančiais degalais, elektra, o ateityje – sintetiniais degalais ar žaliuoju vandeniliu.

15 komentarų

Valdas

Brangu, elektromobiliu 100km, 20kw×0,45cnt= 9,00 Eur. (Plius, ilgiau sugaiši)
Skoda oktavija 2lit. Dizelis
6lit × 1, 35 =7,8 Eur.

Dulkiagalvis

Eilinis apiplesimas...., be to ne tau spresti kur kam pyzdinti...,normalus jau seniai is cia ispyzdino...

Avių banda

Kaip energetikos ministras prieš du mėnesius sakė: Pirkite generatorius nes elektros pritrūks ,net buitiniui naudojimui,tai kokie elektromobiliai jeigu elektros trūksta.

Katinas

Dar tokių debi#ų nemačiau,vieną mažą nykštukinė valstybė sumažins CO2 emisiją,kai visos valstybės turi tapatį vienu kartu daryti.Tikrai juodojo aukso niekas neatsisakys,tik tautos durninimas atsibuskite žmonės nesąmonų nedarę.Pirma įrenkite visą infrastruktūra tiek elektriniams tiek vandeniliniams automobiliams,tik tada brukite,,tipo,, ekologiškus automobilius žmonėms.Pvz.Imame kokį Balbieriškį,ten nėra nei vienos pakrovimo stotelės,ten net kelio niekas netvarko,tai apie ką čia kalbėti.

Elektromobilio vairuotojas

Man patinka elektromobiliai, bet nereikia versti žmonių per prievartą persėsti į elektrą ar vandenilį. Juolab, kad jau daugelis europos valstybių stabdo vdv uždraudimą 2030.Gyvenimas parodys kas teisus.

V

Svajones ,ypac pas tuos kurie bando prekiauti elektomobiliais, bet cia kalbama ir apie vandenili,artimiausia kolonele Rygoje, tai viska pasako apie tokiu automobiliu isigyjima,europoje issipardavineja jau elektomobilius nes tai ne ateitis o tik laikina opcija..

Jončous

Turiu daug vinių. Galėsiu atiduoti šitiem rašytojams kurie jau keli metai kala vinis ir vis pritrūksta. Parašykit adresą atsiūsiu dykai. O kas su kuo norės taip ir važinės. Ne bobų reikalas.

Vladimir

LRS ne musu. JIE NE MUMD TARNAUJA
KAIP VAŽINEJOME SU DYZELINIAIS VARIKLIAIS TAIP IR VAZINESIME,O KURA PILSIME SALIA KALINIGRADE,ARBA MINSKE.TEN NERA LRS

J

Tai ir pyzdink gyventi į tą savo mylimą ruskyną. Ir būk malonus, nustojo komentuoti kas Lietuva susiję. Rašyk apie savo putleri ir bulba. Gero kelio ir sėkmingos kelionės.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas