Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) pakeitė savo teikiamų paslaugų ir atliekamų darbų užmokesčių dydžius bei jų mokėjimo tvarką, pateikiama visa informacija apie pakeitimus

RRT

Pranešimas spaudai

2024-10-06, 17:14

0 komentarų

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) pakeitė savo, kaip nacionalinio reguliuotojo elektroninių ryšių ir pašto paslaugų srityse, teikiamų paslaugų ir atliekamų darbų užmokesčių dydžius bei jų mokėjimo tvarką.

Prasideda didieji „ALIEXPRESS“ rudens išpardavimai - taikomos nuolaidos net iki 60%, spauskite čia ir raskite geriausius pasiūlymus!
Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) pakeitė savo teikiamų paslaugų ir atliekamų darbų užmokesčių dydžius bei jų mokėjimo tvarką, pateikiama visa informacija apie pakeitimus

RRT tarybos pirmininkės Jūratės Šovienės nuomone, toks sprendimas, atsižvelgus į per ilgą laikotarpį reikšmingai pakitusias realias šios veiklos sąnaudas, buvo būtinas užtikrinti efektyvią RRT veiklą, valdant valstybinius elektroninių ryšių išteklius, prižiūrint ir reguliuojant elektroninių ryšių ir pašto paslaugų sektorius.

Lietuvos Respublikos įstatymai numato specialų RRT finansavimo modelį. Tarnybos veikla elektroninių ryšių ir pašto paslaugų srityse finansuojama iš užmokesčių už RRT, kaip nacionalinio reguliuotojo, teikiamas paslaugas ir atliekamus darbus. Užmokesčiai turi būti pagrįsti RRT sąnaudomis, skaidrūs, nediskriminaciniai ir proporcingi.

Šiuo metu dar galiojantys užmokesčių dydžiai nebuvo peržiūrėti nuo 2011 metų.

„Nauji užmokesčių dydžiai atspindi realias RRT veiklos sąnaudas. Jie sudarys galimybę finansuoti būtinas investicijas, atnaujinti ir modernizuoti per ilgą laikotarpį itin nudėvėtą turtą, išlaikyti kompetentingų ekspertų komandą, palaikyti aktyvų tarptautinį bendradarbiavimą, kuris itin svarbus ir sprendžiant jautrius Lietuvos radijo spektro valdymo ir apsaugos klausimus. Tai yra būtinos sąlygos, kad RRT, kaip nepriklausomas ir profesionalus reguliuotojas, galėtų efektyviai ir kokybiškai vykdyti savo funkcijas – užtikrinti veiksmingą konkurenciją, investicijas, inovacijas, paslaugų įvairovę vartotojams, verslui, visuomenei“, – sako Jūratė Šovienė, RRT tarybos pirmininkė. 

Vienas iš pagrindinių užmokesčių dydžių ir jų mokėjimo tvarkos pokyčių yra susijęs su užmokesčiais už elektroninių ryšių bei pašto paslaugų rinkų priežiūrą, kuri apima paslaugų teikėjams taikomų reikalavimų bei įpareigojimų laikymosi priežiūrą, ikiteisminį vartotojų ginčų nagrinėjimą, rinkos duomenų tvarkymą. Jie bus apskaičiuojami kaip procentinė dalis nuo paslaugų teikėjų pajamų iš elektroninių ryšių ar pašto paslaugų veiklos (0,17 proc. elektroninių ryšių atveju ir 0,05 proc. pašto paslaugų atveju). Šį užmokestį mokės tik tie pasaugų teikėjai, kurių metinės pajamos iš atitinkamos veiklos viršija 300 000 Eur.

Pradėjus veikti naujai tvarkai, priežiūros užmokesčius mokės 14 iš 66 pašto paslaugas teikiančių ūkio subjektų. El. ryšių rinkoje – 39 iš 175 ūkio subjektų.

Atsižvelgus į funkcijų ypatumus atskiras užmokestis nustatytas už universaliosios pašto paslaugos teikimo reikalavimų laikymosi priežiūrą. Šis užmokestis bus 36 860 Eur/mėn.

Įvertinus ginčų tarp elektroninių ryšių ar pašto paslaugų rinkų dalyvių nagrinėjimo sąnaudas, nustatytas užmokestis bus 1 500 Eur. Už vartotojų ginčų su paslaugų teikėjais nagrinėjimą, kaip ir dabar, paslaugų vartotojams mokėti nereikės.

Užmokesčių dydžiai už kitas RRT paslaugas ir darbus, pavyzdžiui, už radijo dažnių, radijo stočių naudojimo sąlygų nustatymą, taip pat sąlygų užsiimti radijo mėgėjų veikla nustatymą, radijo dažnių, ryšio numerių bei kitų elektroninių ryšių išteklių naudojimo priežiūrą, spektro stebėseną, keisis daugiausiai dėl infliacijos įtakos. Taip pat atsisakoma dabar galiojančių išimčių, pavyzdžiui, kai šių užmokesčių nereikia mokėti valstybės institucijoms.

RRT kasmet vertins skirtumą tarp patirtų sąnaudų ir surinktų užmokesčių, ir esant poreikiui atitinkamai koreguos užmokesčių dydžius.

Nauji RRT užmokesčių dydžiai ir tvarka įsigalios 2025 m. balandžio 1 d. 

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas