„Huawei Nova 9 SE” apžvalga: jie vis dar moka gaminti pigius telefonus

Ignas Petrikonis

2022-04-05, 19:22 (atnaujinta 2022-11-29, 01:56)

0 komentarų
„Huawei Nova 9 SE” apžvalga: jie vis dar moka gaminti pigius telefonus

Nors pastaraisiais metais „Huawei” iš visų jėgų stengiasi pateisinti jai prilipintą „Kinijos Apple” etiketę, reklamose puikuodamasi auksu tviskančiais telefonų galiūnais su nesuskaičiuojamu kiekiu kamerų, tikrasis kompanijos arkliukas visada buvo kitur. Kadaise įspūdingus pardavimus didžiąją dalimi sudarė eiliniam Petrui ar Jonui įkandami pigieji „Lite” modeliai su padoriomis kameromis ir gėdos nedarančiais parametrais.

Dėl to visiškai nenuostabu, kad įvestos sankcijos bei situacija su „Google” privertė „Huawei” pabusti iš flagmanų sapno ir pasiūlyti kažką konkurencingo už mažesnę kainą. Taip praėjusių metų pabaigoje gimė telefonų aukštuomenės manierų turintis vidutiniokas „Nova 9”, o jo darbą leidžiant kainos kartelę žemyn pratęsė prieš kelias dienas pristatytas „Nova 9 SE”.

Šioje apžvalgoje išsiaiškinsime, ar šis 108MP kamera apginkluotas telefonas už 350 eurų yra taip visų lauktas „Huawei” grįžimas prie savo šaknų ar tik nevykęs bandymas susigrąžinti praėjusių laikų šlovę.

Dizainas

Nepaisant to, jog „Huawei Nova 9 SE” dalinasi vardu su brangesniuoju „Nova 9”, jų dizainus sieja praktiškai tik panašus kamerų modulis. „SE” yra šiek tiek ilgesnis, kampuotesnis, o svarbiausia - juntamai sunkesnis. Tie papildomi 16 gramų tikrai nepavers jūsų kultūristu, bet tos atgaivos nuo sunkių ir milžiniškų šiuolaikinių telefonų, kurią teikė vos 175 g siekianti „Nova 9” masė, čia neteks patirti. Taip pat „Nova 9 SE” rankoje nebeatrodo toks plonas bei glotnus ir savo neprašmatniu plastikiniu pojūčiu šiek tiek primena „Realme” ar „Xiaomi” telefonus.

Prie to prisideda ir nugarėlės išvaizda. „Huawei” šįkart atsisakė šiuo metu madingos matinės apdailos ir pasirinko kaip chameleonas šviesoje atspalvius keičiantį „veidrodį”. Mano turima „Crystal Blue” spalva, priklausomai nuo apšvietimo, gali atrodyti mėlyna, violetinė ar net švelniai auksinė. Kažką panašaus jau yra bandę ir mano minėti bendrovės konkurentai, bet „Huawei” kažkaip pavyko tą švytėjimą padaryti gilesniu ir sodresniu. Neneigsiu, išmanusis tikrai atrodo dailiai ir net prabangiai, bet šią apdailą vis tiek bet kurią sekundę išmainyčiau į matinę dėl didelio apsičiupinėjimo. Gerai bent jau tai, kad jei šviesų šou telefono nugarėlėje - ne jūsų skoniui, galite rinktis santūresnį juodą korpuso atspalvį.

Iš ergonominės pusės didelių pastabų neturiu. Tradiciškai, stipriai išsikišęs kameros modulis verčia išmanųjį svyruoti, kai jį padėję ant stalo bandome rinkti tekstą, o plastmasiniai šonai ir nugarėlė yra ganėtinai slidūs ir prašosi įvelkami į dėžutėje pridedamą dėklą. Užtat dešiniajame šone esantis įjungimo mygtukas yra labai patogiojoje pozicijoje, o jame inetgruotas pirštų antspaudų skaitytuvas vis dar veikia greičiau už esančius po ekranu. Aišku, turėdami omenyje telefono kainą, atsparumo vandeniui sertifikatą galite pamiršti, bet guminis žiedas aplink SIM kortelę bent jau leidžia tikėtis, kad „Nova 9 SE” neištirps po eilinio lietaus.

Kaip ten bebūtų, dienos pabaigoje „Nova 9 SE” tėra plastikinis telefonas už 350 eurų, tad dizaino kategorijoje tikėtis proveržio būtų ganėtinai naivu.

Ekranas

Kai pernai „Xiaomi” satelitai „Redmi” ir „Poco” prisijungė prie „Samsung” ir savo vidutinės klasės modeliuose panaudojo iki šiol tik flagmanams rezervuotus „AMOLED” technologijos ekranus, maniau, jog IPS matricos pasmerktos išlikti tik pačiuose žemiausiuose telefonų sluoksniuose. Bet kur tau - štai jums vidutiniokas „Nova 9 SE” su IPS. Tačiau, mano nuostabai, šio išmaniojo ekranas smarkiai viršijo lūkesčius. Tuoj papasakosiu kodėl.

Visų pirma, netikėtai nustebino „Nova 9 SE” ekrano rėmai. Jie tokie ploni, kad savo minimalizmu lenkia ne tik tiesioginius konkurentus - „Galaxy A53” ir „Redmi Note 11 Pro”, bet netgi kai kuriuos flagmanus. Aišku, kalbu tik apie viršutinį ir abu šoninius rėmus, apačioje neišvengiamai matome tą IPS būdingą smakrą, bet su juo labai lengva susigyventi. Priekinės kameros skylutė taip pat maloniai maža, todėl žiūrėti juokingus „YouTube” ar „TikTok” filmukus apie Rusijos armijos „šaunumą” labai erdviame, net 6,8 colio įstrižainės, „Nova 9 SE” ekrane yra maloni patirtis.

Tačiau pereikime prie esmės - kodėl aš čia kimbu į atlapus tam IPS? Per pastaruosius 5 metus „AMOLED” technologijos ekranai tiek ištobulėjo ir atpigo, kad savo tobulai gilia juoda spalva ir sodriais atspalviais mus džiuginti gali kone kiekviename telefone. Juo labiau, kad reikšminga vartotojų dalis pamėgo tamsią sistemos ir aplikacijų temą, kur „AMOLED” jaučiasi kaip žuvis vandenyje. Tuo metu IPS negali garantuoti nei tokių sodrių atspalvių, nei tokių funkcijų, kaip „Nuolat įjungtas ekranas”.

Gera žinia ta, kad nors „Huawei” pagailėjo pinigų „AMOLED” matricai, į „Nova 9 SE” bent jau įdiegė aukščiausios klasės FullHD+ raiškos IPS. Tai reiškia, jog raudoni ir žali atspalviai savo ryškumu atsilieka ne taip stipriai, o balta spalva netgi turi tą IPS būdingą švelnų maloniai mėlyną atspalvį. Ir šiaip, IPS ekranai siūlo šiek tiek geresnį vaizdo aštrumą, kas ypač jaučiama skaitant. Tik kaip ir minėjau, tradiciškai trūksta gilesnės juodos spalvos, kuri čia labiau tamsiai pilka. Na ir gal dar šviesumo - lauke įžiūrėti vaizdą įmanoma, bet papildomas šviesos pliūpsnis nepakenktų. Žodžiu, jei būtų pasirinkimas, rinkčiausi „AMOLED”, bet šiuo atveju „Nova 9 SE” tikrai negauna į vienus vartus.

Kita diskutuotina vieta po IPS yra 90Hz atsinaujinimo dažnis. Prieš porą metų tai būtų buvę labai pagirtini skaičiai, bet dabar tiek „Redmi Note 11 Pro”, tiek kiek brangesnis „Galaxy A53” jau siūlo flagmanams prilygstantį 120Hz. Vidutiniokui tai ganėtinai ryškus privalumas, nes didesnis atsinaujinimo dažnis suteikia daugiau sklandumo ir taip vizualiai maskuoja ne taip greitai galvojantį lustą. Aišku, atitinkamai auga ir baterijos sąnaudos, tad „Huawei”, matyt, pasirinko tą aukso viduriuką. Beje, bendrovė neatskleidžia, kokį įbrėžimams atsparų stiklą panaudojo „Nova 9 SE”, todėl rekomenduoju nenulupti gamykliškai užklijuotos apsauginės plėvelės.

Veikimas

Turbūt nenustebinsiu pasakęs, jog „Huawei Nova 9 SE” viduje slepiasi ne koks nors įspūdingas daug cilindrų turintis variklis, oi, procesorius, o labiau naujas dyzeliukas. Būtent taip pavadinčiau „Snapdragon 680” lustą, kuris leidžia nenuobodžiauti važinėjant kasdien, bet labiau blizga kuro sąnaudomis, nei maksimaliu greičiu.

Kadangi pastaruoju metu teko bandyti praktiškai tik brangiausius flagmanus, į „Nova 9 SE” susikrovus savo naudojamas aplikacijas ir pabandžius juo pasinaudoti įprastu tempu, teko šiek tiek sumažinti apsukas. Programėlės neatsiveria taip greitai, kaip esu pratęs, o didesnių failų ar nuotraukų galerijoje užkrovimo tenka palaukti keliomis akimirkomis ilgiau. Manau, jog tai net ne tiek procesoriaus, o lėtesnės vidinės UFS 2.1 vidinės talpyklos kaltė. Na, bent jau atminties čia gaunate su kaupu - 128GB vidinės, kurią dar galite išplėsti „NM” tipo kortelėmis, ir 8GB RAM nepadarytų gėdos net flagmanui. Keliu nykštį į viršų.

Gera žinia tai, jog prie „Nova 9 SE” veikimo pripratau per kelias valandas ir veikimo sparta nustojo kliūti. Rutininis „Instagram”, „Spotify”, „Messenger”, „Twitter”, „Brave”, „Waze”, „Outlook” ir dar kelių kitų programėlių maršrutas nekėlė jokio diskomforto ne tik dėl didelio kiekio RAM atminties, bet ir dėl labai gerai optimizuotos „EMUI 12” sąsajos, paremtos „Android 11” operacine sistema. Sklandžios animacijos, praktiškai nulinis strigimų ir klaidų kiekis bei šviežias dizainas - ko daugiau reikia? Na, gal dar 120Hz ekrano, kuris dar padidintų vizualų valdymo sklandumą.

Deja, gera programinė įranga ir optimizacijos vis tiek nenuslėps fakto, kad žaidėjams šis telefonas nėra labai tinkamas. Paimkime kad ir populiarų „Call of Duty: Mobile” žaidimą - telefonas leidžia nusistatyti arba „labai aukštus” grafikos ir „vidutinius” kadrų per sekundę greičio nustatymus, arba alternatyviai - „aukštą” kadrų per sekundę greitį ir „žemą” grafiką. Pirmu variantu jaučiamas minimalus strigimas, o antruoju - trūksta vizualinio pasitenkinimo. Aukso vidurys būtų susimažinti grafiką ir kadrų per sekundę greitį iki „vidutinių”, ko pakanka, jei nesate užkietėjęs žaidėjas ir norite tiesiog sumesti mačą prie popiečio kavos, bet nėra idealu. Žinoma, kitaip nei flagmanų, „Nova 9 SE” korpusas kaista ypač mažai, bet tiesioginiai priešininkai siūlo šiek tiek geresnę žaidimų patirtį.

Ko dar nepaminėjau? Ryšių. „Nova 9 SE” turi vieną riebų ir vieną kūdesnį minusą šioje eilutėje. Riebus būtų sparčiai išpopuliarėjusio greitesnio „Wi-Fi 6” standarto nepalaikymas, o kitas - 5G nebuvimas. Dėl pastarojo kaltos drakoniškos JAV sankcijos, kurios iš Novos atima vieną kozirį prieš tiesioginius konkurentus iš „Samsung” ir „Xiaomi” palapinių, bet šioje kainos kategorijoje tai kol kas yra toleruotina, ypač kai 5G Lietuvoje vis dar nėra oficialiai prieinamas vartotojams. Apart to, viskas tvarkoje. Wi-Fi ir 4G greičiai šiek tiek atsilieka nuo flagmanų, bet veikia patikimai, lygiai kaip GPS ir Bluetooth. „Nova 9 SE” taip pat yra mobiliesiems mokėjimams skirtas NFC.

Situacija su „Google“

Galbūt kažkas iki dabar tyliai galvojo: Kokie dar ekranai, kokie dar procesoriai - „Google”, Ignai, geriau sakyk, kaip su „Google”? Jei trumpai, tai nepatogumų daug mažiau, nei daugelis galvoja.

Pavyzdžiui, prieš porą metų visi baiminosi, kaip reikės atsisiųsti programėles, kai išmaniajame nėra „Google Play”. Dabar tai yra mažiausia problema - gamykliškai instaliuota „Petal Search” paieška leidžia surasti ir vienu paspaudimu įdiegti praktiškai kiekvieną aplikaciją, kurios nėra „Huawei” vystomoje „App Gallery” - „Facebook”, „Instagram”, „WhatsApp” ir pan. O pastarojoje jau yra beveik viskas, ko reikia eiliniam lietuviui - naujienų, viešojo transporto, parkavimo, mokesčių mokėjimo ir kitos programėlės, įskaitant tokius grandus, kaip „SmartID”, „Revolut”, „Luminor” bei „Bolt”. Ir taip, jų sąrašas pamažu pildosi. Su atnaujinimais taip pat jokių problemų - visas programėles galima atnaujinti per „AppGallery”, nepriklausomai nuo to, iš kur jas atsisiuntėte. Jei kartais „AppGallery” jums būtų ne prie širdies, programėles ir jų atnaujinimus galite siųstis įsidiegę „Aurora Store” ir „Apk Pure” aplikacijų parduotuves.

Su „Google” aplikacijomis šiek tiek daugiau vargo. Kai kurios jų veikia lyg bet kuriame kitame telefone, pavyzdžiui, „Waze” ir „Google Maps”, bet kitas reikės pakeisti alternatyvomis. Idealus „Google Chrome” pakaitalas yra „Brave” naršyklė, „Gmail” - „Outlook”, „Docs” - „Huawei Docs” paketas, „Google Drive” - „OneDrive”, o mobiliesiems mokėjimams skirtą „Google Pay” sėkmingai pakeičia „Curve”, kuri dar ir leidžia nebesinešioti kelių banko kortelių. Na, o jei tam tikroms programėlėms alternatyvos neradote, iš „AppGallery” atsisiųskite „GSpace” aplikaciją, kurios viduje galėsite įsidiegti „Google Photos”, „Gmail” ar bet ką iš „Google Play”.

Liūdna tik tai, kad anksčiau „Huawei” telefonuose buvo galima įsidiegti patobulintą „YouTube Vanced” aplikaciją, kurioje buvo galimybė prisijungti prie savo „Google” paskyros ir matyti savo žiūrėjimo istoriją ir prenumeruojamus kanalus, o greitai tokios galimybės nebebus. „Google” prieš kelias savaites „Vanced” kūrėjams išsiuntė reikalavimą stabdyti veiklą, tad turintiems „Huawei” išmaniuosius greitu metu „YouTube” teks žiūrėti per naršyklę.

Iš esmės, didžiausios problemos slypi ne pačių aplikacijų įdiegime, o jų veikime. Matote, „Google” paslaugos yra kur kas daugiau, nei „Google Play” parduotuvė. Nemaža dalis „Android” aplikacijų naudoja „Google” serverius išsiųsti pranešimams į jūsų telefoną ar elementariausiai turi integruotą „Google Maps” įskiepį kažkokių elementų atvaizdavimui žemėlapyje. Dėl pastarosios priežasties „Nova 9 SE” tokios programėlės kaip „Wolt”, „CityBee” ar „Neste” negali nustatyti jūsų buvimo vietos ir pasiūlyti viso funkcionalumo. Tačiau tai galima paprastai išspręsti, jas įdiegus mano jau minėtoje „GSpace” aplinkoje. Galų gale, tik laiko klausimas, kada šios ir kitos programos bus adaptuotos „Huawei” telefonams ir atsiras „AppGallery”.

Žodžiu, noriu paneigti plačiai sklandantį mitą, kad „Huawei” telefonai be „Google” paslaugų yra netinkami naudoti ar negali atlikti elementariausių funkcijų. Jei atkreipsite dėmesį į mano pastebėjimus, „Nova 9 SE” galėsite sėkmingai naudotis, kaip ir bet kokiu kitu „Android” išmaniuoju.

Garsas

Garsiakalbiai ir toliau nenustoja būti pigesnių išmaniųjų Achilo kulnu ir „Nova 9 SE” šios liūdnos lemties neišvengia. Jame įmontuotas vos vienas garsiakalbis savo darbą atlieka labai vidutiniškai. Audio kokybė dėl žemųjų dažnių trūkumo ir iškraipomų aukštųjų negali lygintis su „Xiaomi” priešininkais, bet garso vis dėlto pakanka. Žiūrėti filmus ar šiaip kažko pasiklausyti „Nova 9 SE” didelių problemų nekils, bet patarčiau naudoti ausines. Pokalbių ausinė ganėtinai garsi, tad susikalbėti nebus problemų.

„Nova 9 SE”, kaip ir bet kuriame brangesniame šiuolaikiniame telefone, nerasime ausinių jungties, bet šiomis dienomis tai mažas trūkumas. Kur kas labiau erzina silpna vibracija, kuri yra labiau specifinis garsas, nei vibravimas. Dėl to rinkti tekstą klaviatūra (jei mėgstate vibravimą po klavišo paspaudimo) nėra maloni patirtis, jau nekalbant apie kartais pražiopsomus pranešimus. Įdomu, kiek būtų kainavęs geresnis vibracijos motoriukas? Tikrai nebūčiau prieštaravęs, jei gamintojas tam būtų paaukojęs dėžutėje pridedamam dėklui skirtus centus.

Kamera

Kone visose „Nova 9 SE” reklamose blizga magiški skaičiai - net 108 MP raiška ir keturios kameros. Ta rudimentinė daugelio žmonių galvose sėdinti asociacija, kad daugiau megapikselių = geresnė nuotraukos, ir vis dar šviesus „Huawei”, kaip kamerų lyderės, atminimas paprasto vartotojo galvoje turėtų išmušti visus saugiklius ir tikėtis jei ne veidrodinio fotoaparato, tai bent jau 3 kartus brangesnio flagmano nuotraukų kokybės. Tačiau realybė yra labai toli nuo šios fantazijos.

Pagrindinė kamera
Pagrindinė kamera

Įdomu tai, kad „Nova 9 SE” montuojamas procesorius palaiko maksimalią 64 MP kameros rezoliuciją, tai iš kur tie 108 MP? Va čia ir išlenda priežastis, kodėl nereikia žiūrėti į tuos megapikselių skaičius. „Nova 9 SE” visą laiką fotografuoja 12MP raiška, tiesiog kiekvieną megapikselį iš tų dvylikos sudaro 9 mažesni - neva tai padeda išgauti geresnę kokybę sudėtingo apšvietimo sąlygomis.

Dieną nuotraukos pakankamai šviesios, pusėtino kontrasto ir į neperspaustų spalvų. Tačiau artinant kadrus nori nenori tenka pastebėti, jog smulkūs pastatų ir kitų objektų kontūrai nėra aštrūs ir atrodo kaip numuilinti. Dinaminis diapazonas (pvz. kiek atskirų debesų matosi nuotraukoje apsiniaukusią dieną) tradiciškai „Huawei” telefonams šiek tiek geresnis, nei tos pačios klasės konkurentų, bet vėlgi iki flagmanų netempia.

Automatinis režimas tamsoje
Naktinis režimas
Automatinis režimas tamsoje
Naktinis režimas

Na, bent jau kol kas iš tos gausybės megapikselių - šnipštas, tačiau duokime jiems pasireikšti ten, kam jie ir buvo skirti - tamsoje. Čia iš tiesų ta vieta, kur „Nova 9 SE” pradeda pateisinti „Huawei” ženkliuką nugarėlėje. Naktinis režimas leidžia praktiškai tiesiogine to žodžio prasme akliną tamsą pašviesinti iki dienos, smarkiai pagerinti detalumą ir išvengti susiliejusios gatvės žibintų šviesos bei sumažinti optinį triukšmą. Taip, spalvos nelabai tikslios ir jau labai blankios, trūksta kontrasto ir aštrumo, bet nuotrauka gaunasi pastebimai geresnė už „Redmi Note” ar panašiai kainuojančių „Poco” išmaniųjų. Bėda tik ta, kad fiksuojant vaizdus šiuo režimu telefoną reikia porą sekundžių stabiliai palaikyti. Nes jei pasivarginsite įjungti naktinį režimą, automatine parinktimi užfiksuotas kadras jus nuvils - toks jausmas, lyg fotografuotumėte pro riebaluotą lęšį.

2x priartinimas
10x priartinimas

Dar viena vieta, kur išnaudojama ši didelė rezoliucija - priartinimas. Įrenginys neturi atskiro tam skirto sensoriaus, todėl vaizdą artina apkirpdamas nuotrauką. 2 kartus didinamas vaizdas praktiškai neturi kokybės nuostolių, bet pritraukus objektą maksimaliai, kiek telefonas leidžia - 10 kartų, kadras primena kažkokią pikselių mišrainę.

Itin plataus kampo kamera
Itin plataus kampo kamera


Antra nugarėlėje besirikiuojant 8 MP itin plataus kampo kamera savo kokybe smarkiai skiriasi nuo pagrindinės. Fotografuojant ja, vaizdas tampa labai tamsus, objektai praranda savo detales, o spalvos yra labai toli nuo tikrųjų. Nepatarčiau ja fotografuoti, nebent verkiant reikia platesnio vaizdo. Žodžiu, standartinis atvejis biudžetiniam telefonui. Su likusiais dviem sensoriais viskas panašiai. 2 MP „Super Macro” akytė leidžia fotografuoti iš labai arti, pvz. vabalus ar rasos lašus, bet jokių kokybės užumuozgų nedemonstruoja, ir yra nelabai reikalingas žaislas. Tuo metu 2 MP gylio sensorius skirtas sulieti vaizdą už objekto, kai fotografuojame portretus, tačiau „Samsung” išmanieji tai sugeba atlikti šiek tiek tiksliau.

Portreto režimas
Makro kamera


Filmavimas turbūt yra silpniausia „Nova 9 SE” kamerų vieta. Telefonas leidžia pasirinkti viso labo 1080p raišką ir vos 30 kadrų per sekundę dažnį - jokio 4K ir net standartu tampančių 60 k/s. Atitinkama ir kokybė - prastas fokusavimas, detalumas ir stabilizacija. Keista, kad šioje srityje gamintojas įdėjo tiek mažai pastangų, nors reklamose pabrėžiamas „Nova 9 SE” tinkamumas vaizdo blogeriams.

Vienintelė to apraiška - specialus režimas, kuris leidžia vienu metu filmuoti galine ir priekine kameromis. Pastaroji yra 16 MP raiškos, bet jai ganėtinai sunkiai sekasi tiksliai įamžinti veido nelygumus ir odos tekstūrą. Portreto režimas ir ne iš geriausiųjų - sulieti vaizdą sekasi netgi sunkiau nei galinei kamerai. Kitaip tariant, nelikau sužavėtas.

Nepaisant to, kad „Nova 9 SE” kameroms nepagailėjau griežtų žodžių, turiu pripažinti, jog šis „Huawei” modelis neiškrenta iš konteksto - su identiškomis problemomis susiduria praktiškai visi šios kainų kategorijos telefonai, įskaitant „Samsung” ir „Xiaomi”/„Redmi”. Juo labiau, kad „Nova 9 SE” dėl pažangių ir per eilę metų ištobulintų „Huawei” algoritmų gal net lenkia juos naktinės fotografijos srityje. Tai paaiškinti galima tuo, jog problema dažnai slypi ne tiek žemesnės klasės kamerų sensoriuose, kiek pigesniuose procesoriuose, kurie neturi tokių galingų vaizdo signalo apdorojimo lustų.

Baterija

Nemeluosiu, kai specifikacijose pamačiau, jog „Nova 9 SE” viduje sutalpinta šiais laikais jau labai vidutiniška 4000mAh talpos baterija, sekundę suabejojau, ar šiam modeliui pavyks užtikrinti „Huawei” telefonams būdingą ištvermę. Tačiau mano abejonės netruko dužti į šipulius.

Naudojant „Nova 9 SE” įprastai - nevengiant naujienų portaluose ir socialiniuose tinkluose paskaitinėti naujienų apie karą, tikrinti elektroninę pašto dėžutę, naršyti internete, susirašinėti, klausyti muzikos per „Spotify”, įsijungti „Waze” ir šiek tiek pafotografuoti - dienos pabaigoje likdavo apie 30-40% energijos rezervo. Tikiu, kad daugelis žmonių su šiuo išmaniuoju ištemptų ir dvi dienas. Manau, jog už tokį neblogą rezultatą galime padėkoti ypač taupiam pažangios 6nm technologijos „Snapdragon 680” procesoriui, 90, o ne 120Hz ekranui, nuolat bateriją eikvojančių „Google” paslaugų nebuvimui ir, žinoma, bateriją akylai saugančiai „Huawei” programinei įrangai.

Tačiau palaukite - čia dar ne geriausia dalis. Įspūdingiausia yra tai, kaip „Huawei” tiek nedaug kainuojančiame įrenginyje sugebėjo įdiegti net 66W greitąjį įkrovimą. Palyginimui, naujausi „Samsung” flagmanai kraunasi 45W gali, o „iPhone” - vos 20W. Tai reiškia, jog nuo nulio iki 100% „Nova 9 SE” įsikrauna per maždaug 40 minučių, o iki 75% - vos per 20. Sunku patikėti, kad šiais laikais toks nebrangus telefonas per tą laiką, kol prausiatės duše, gali įsikrauti tiek energijos, kiek pakaks visai dienai. Aišku, iki pilnos laimės trūksta belaidžio įkrovimo, bet kai toks laidinio įkrovimo greitis, galima tą akį ir primerkti.

Beje, kitaip nei dabar madinga, greitojo įkrovimo blokelis atkeliauja jau telefono dėžutėje, tad nereikės leisti pinigų įsigyjant jį atskirai.

Verdiktas

Tikiu, jog daugelis laukia to standartinio apžvalgininkų apibendrinimo: „Huawei Nova 9 SE” geras, bet be „Google” paslaugų jo negalima rekomenduoti”. Tačiau tai būtų ne tik neprofesionalu, bet ir netikslu. „Google” klausimą „Huawei” sprendžia pakankamai sėkmingai, todėl eilinis lietuvis patirs labai nedaug nepatogumų. Juo labiau, kad „Nova 9 SE” turi daug stiprių vietų - akį traukiantį ir ergonomišką dizainą, kokybišką ekraną su labai plonais rėmeliais, nekaistantį ir taupų, nors ir ne patį sparčiausią lustą. O kur dar žaibiškas įkrovimas, patikima baterija ir gera nuotraukų kokybė naktį.

Nors sutinku, jog „Nova 9 SE” dėl tokių kompromisų, kaip „Google” paslaugų paketo ir 5G nebuvimas, nebėra toks konkurencingas kaip jo pirmtakai praeityje šlovingais „Huawei” laikais, šiuos minusus, kitaip nei kompanijos flagmanų atveju, bent jau kompensuoja konkurencinga kaina. Už 349 eurus gaunate daug atminties standartiškai turintį dailų vidutinioką, kuris patenkins visus vidutinio vartotojo poreikius. Jei nenorite permokėti už „Samsung Galaxy A53” arba nejaučiate simpatijos „Xiaomi, „Huawei Nova 9 SE” bus tikrai labai geras pasirinkimas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas