Atėjo laikas už telefoną susimokėti daugiau nei esate įpratę: nustokite pirkti pigius įrenginius, tam yra milijonas priežasčių

Lukas Snarskis

2023-02-04, 16:00

0 komentarų

Konkurencija išmaniųjų telefonų rinkoje nuolat auga, o gamintojai kasmet pristato ne tik gausybę aukščiausios klasės įrenginių, tačiau ir gerokai pigesnių modelių. Dažnai galima išgirsti ir pasakymą, kad biudžetiniai variantai tampa vis geresni ir flagmanų pirkti paprasčiausiai nebeapsimoka. Tačiau ar tikrai?

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Atėjo laikas už telefoną susimokėti daugiau nei esate įpratę: nustokite pirkti pigius įrenginius, tam yra milijonas priežasčių

Pirmąjį savo išmanųjį telefoną nusipirkau tik 2014 metais. Dauguma jau turėjo vienokį ar kitokį „Android“ ar „iOS“ operacines sistemas naudojantį telefoną, o aš vis dar vaikščiojau su klasikiniu mobiliuoju. Kaip bebūtų, 2014 buvo kritinei metai, kai nusprendžiau skirti maždaug 100€ tam, kad išbandyčiau tai, kuo visi jau kuris laikas džiaugiasi.

Tuomet tai atrodė kaip kažkas wow. Visi perka gerokai brangesnius įrenginius, o aš už 100€ nusipirkau tą patį ir vargo nematau. Veikia labai greitai, fotografuoja, galiu žaisti žaidimus, o ir baterija tikrai nieko. Po metų nusipirkau jau kitą, kiek brangesnį, bet tada dar ir pradėjau plėtoti ir projektą, kuriame dabar skaitote šį tekstą. Tuomet prasidėjo tikras uraganas ir mano išmanusis keitėsi kas pusmetį, o dažnai ir dažniau. Šįsyk ne apie tai, bet apie supratimą, kad norint turėti gerą daiktą – reikia atitinkamai ir susimokėti.

Kiekvienas iš mūsų žinome, kad įsigyti pigų telefoną yra labai paprasta ir tam yra keletas opcijų. Pirmoji jų labai paprasta – nukeliaujame į artimiausių parduotuvę ar ryšio operatoriaus saloną ir perkame tai kas telpa į mūsų biudžetą. Antras būdas yra labai pamėgtas tų, kurie nori sutaupyti papildomai – renkamės telefonus kiniškose internetinėse parduotuvėse. Pats esu taip daręs dešimtis ar gal šimtus kartų, tačiau pasakysiu Jums atvirai – daugiau taip neketinu daryti.

Taip, trumpajam periodui tai gali būti geras sprendimas, tačiau ilguoju periodu – laimės nebent pardavėjas. Nors už išmanųjį telefoną ir sumokėsite mažiau, tačiau ne tik, kad gausite gerokai mažiau, bet ir greičiausiai pralaimėsite ilgajame periode. Taigi, keliaujam prie svarbiausių punktų.

Pigesnis telefonas tikrai neleis jums sutaupyti

Daugelis yra įsitikinę, kad nusipirkę pigų išmanųjį telefoną – sutaupys. Tačiau tai nėra tiesa. Taip, jūs tikrai sumokėsite mažiau pirkdami biudžetinės klasės įrenginį, bet ir gausite gerokai mažiau. Pradėkime nuo programinės įrangos atnaujinimų. Aukščiausios klasės flagmanai dabar atnaujinimus gauna tris, kartais net ir keturis ar daugiau metų. Joks pigus telefonas jums to nepasiūlys.

Perkant pigų išmanųjį – gausite ir pigesnius, o galimai ir jau pasenusius komponentus. Reikėtų nepamiršti, kad pagaminti bet kokį produktą kainuoja pinigus. Viskas labai paprasta – kuo gamintojas mažiau išleidžia – tuo pigiau gali parduoti. Šita taisyklė iš esmės galioja ir perkant senesnį flagmaną. Tarkime, šiandien nuspręsite nusipirkti prieš keletą metų išleistą „Samsung Galaxy S20“. Jau dabar šiam įrenginiui kone trys metai. Taip, jis dar gaus „Android“ atnaujinimus, taip, jis kažkada turėjo geriausias specifikacijas, tačiau praeis du metai ir jis ne tik, kad negaus atnaujinimų, bet ir bus jau visiškai pasenęs techniškai.

Jeigu perkate dviejų metų senumo išmanųjį – jis jau po metų gali tapti sunkiai naudojamas, žinoma, priklausomai nuo Jūsų biudžeto. Nesakau, kad Jums reikėtų pirkti patį brangiausią telefoną, tačiau labai svarbu įsivertinti kokiam laikotarpiui jis yra perkamas ir kokie Jūsų lūkesčiai. Kuo mažiau pinigų ketinate skirti – tuo mažesnius lūkesčius ir reikėtų kelti. Jeigu perkate įrenginį, kurį naudoti ketinate, tarkim, penkis metus, tuomet nusipirkus jau dabar pasenusius komponentus naudojantį telefoną – po metų ar dviejų turėsite pirkti ir vėl. Ir vėl ratas sukasi iš naujo.

Kenčia telefonų specifikacijos ir naudojami komponentai

Tikriausiai niekam ne paslaptis, jog viena iš kainos dedamųjų – naudojami komponentai ir jų specifikacijos. Perkant pigų telefoną yra ganėtinai naivu tikėtis pačių geriausių duomenų. Žinoma, galima rasti įrenginių su galingiausiais procesoriais, tačiau jie turės įvairiausių niuansų.

Dauguma Jūsų tikriausiai pamena tokį įrenginį kaip „Pocophone F1“. Didžiausias šio telefono privalumas – tuomet dar galingiausiu laikytas „Snapdragon 845“ procesorius. Kaina buvo itin patraukli ir gerokai žemesnė nei kitų panašaus galingumo produktų. Tačiau už tą „žemesnę kainą“ Jūs gaudavote tik daugiau galios nei įprasta. Kamera vis dar vidutiniška, telefono korpusas plastmasinis, kuomet visi kiti konkurentai naudoja stiklą ir pan.

Tarp išmaniųjų telefonų gamintojų yra populiaru pasiūlyti kažkokią vieną išskirtinę savybę, paaukojant kitas. Taip buvo su „Pocophone F1“, taip vyksta ir dabar. Pigūs telefonai, siūlantys aukščiausios klasės lustais, dažniausiai pasiūlys gerokai prastesnį ekraną, mažesnės talpos bateriją, dizainas turės tam tikrų kompromisų. Net tokios smulkmenos kaip įrenginio vibracija gali būti tokia įkyri, kad norėsis telefoną mesti į sieną.

Tačiau ne tik komponentai gali būti prastesni. Reikėtų nepamiršti ir dar vieno svarbaus aspekto – tai operacinė sistema.

Pamirškite atnaujinimus, savo duomenų saugumą ir pan.

Nusipirkote „Android“ išmanųjį telefoną, tačiau niekaip nesulaukiate naujausios šios operacinės sistemos versijos? Tai yra didžiausia „Google“ programinės įrangos problema – gamintojai atnaujina ne visus, o ir pačių brangiausių telefonų naujiniai kartais tęsiasi kur kas trumpiau, nei tikimasi.

Jeigu nuspręsite pataupyti ir įsigyti pigų telefoną – tikimybė, kad gausite naujesnę „Android“ versiją yra labai nedidelė. Visų pirma, reikėtų suprasti, jog tokie atnaujinimai gamintojams kainuoja apvalią sumą pinigų ir jų iš esmės niekas neįpareigoja pateikti naujinių. Taip, „Google“ bando įpareigoti gamintojus, tačiau tai veikia išskirtinai su didžiaisiais gamintojais.

Šiuo metu situacija kiek gėrėja, tačiau programinės įrangos palaikymas vis tiek nebus toks kaip aukščiausios klasės įrenginiuose. Tarkim, „Samsung“ kai kuriems flagmanams jau suteikia ir trijų ar keturių metų palaikymą. Pigesni bendrovės įrenginiai naujinius gauna du metus, kartais gal ir tris. Tačiau mes kalbame apie didžiausią išmaniųjų gamintoją pasaulyje.

Perkant biudžetinius telefonus, kurių net pavadinimus būna sunku ištarti, atnaujinimai apskritai yra retenybė. Jeigu jie išvis egzistuoja. Žinoma, jūs galite man sakyti, kad jums nerūpi jokie „Android“ operacinės sistemos atnaujinimai ar saugumo papildiniai. Ir tai yra turbūt pats blogiausias dalykas, kurį galima sugalvoti.

Jeigu naudojate „Android“ išmanųjį telefoną, tai tikriausiai ne kartą esate skaitę, o gal net ir susidūrę, su įvairiausiais virusais, kurie kaupia Jūsų asmeninius duomenis, bando pasisavinti jautrią informaciją, jums to nežinant. Naujausios „Android“ versijos ar saugumo atnaujinimai negarantuoja visiškos apsaugos, tačiau bent jau sumažina to galimybę. Taigi, ar tikrai tai jau visiškai nesvarbu?

Sugedo telefonas – belieka tik melstis

Nežinau, kiek tiksliai esu išbandęs ar turėjęs telefonų, tačiau jau ne kartą ir ne du įsitikinau, kad klientų aptarnavimo linija, centras ar kitas vienetas – labai svarbus. Jeigu perkate telefonus iš Kinijos – labai didelė tikimybė, kad šiame skirsnyje aprašysiu tai, kuo Jūs negalėsite pasinaudoti.

Tarkime, jog nusipirkome nežinomo arba mažai gamintojo telefoną, kuriame neveikia garsiakalbis. Tikriausiai kokiais 99 atvejais iš 100 kinai visiškai ignoruos Jūsų laiškus, užklausas ar kitus bandymus susisiekti. Reikia suprasti, kad jeigu mažiau žinoma kompanija parduoda pigų telefoną, tai jo priežiūrai po pardavimo skiria kainai proporcingą dėmesį.

Kalbant iš asmeninės patirties, esu susidūręs su situacija kuomet išmanusis po programinės įrangos atnaujinimo (verta paminėti, jog jį į tą telefoną gavau vieną vienintelį kartą) tiesiog nustojo veikti. Iš gamintojo pagalbos sulaukti nepavyko, informacijos ieškoti teko internete, o už kelių dienų laukė kelionė į renginį užsienyje. Laimei, problemą išspręsti pavyko pačiam, tačiau tai tikrai nėra pati maloniausia patirtis. Tačiau išspręsti tokias problemas reikia specifinių žinių ir jas tikrai turi ne visi.

Laikas skirti daugiau pinigų naujam telefonui

Ką prarandame pirkdami pigesnius telefonus, dabar turėtų būtų aišku, tačiau ar tikrai verta rinktis brangesnį įrenginį? Esu įsitikinęs, jog praradimai taip padarius bus tikrai mažesni nei pergalės. Jeigu ieškote telefono bent trijų ar keturių metų periodui – vertėtų rinktis kiek galima aukštesnės klasės telefoną, o geriausia, kad jis dar ir būtų išleistais tais pačiais metais kaip ir perkamas.

Žinoma, jeigu Jums reikalingas išmanusis telefonas labai trumpam arba ne ilgesniam nei metų periodui – tuomet galite griebti, ką norite. Tokiu atveju Jums tikriausiai nesvarbu nei kokia „Android“ versija jame veiks po metų ar kitų, ar strigs jo veikimas po trijų metų ir ar galėsite žaisti žaidimus ar užsiimti panašia veikla.

Asmeniškai esu susidūręs su daugybę įvairiausių niuansų ir ne kartą aukojęs fotografavimo galimybes, garso kokybę, o ir problemas yra ne kartą tekę spręsti pačiam, o būtent dėl šių priežasčių aš jau geriau sumokėsiu daugiau. Geriau žinoti, kad turiu įrenginį, kurio gamybos procese nebuvo aukojamos tam tikros galimybės dėl žemesnės kainos, žinosiu, kad „Android“ atnaujinimas anksčiau ar vėliau tikrai atkeliaus ir nesuksiu galvos jeigu netyčia kažkas suges.

Dar galima paminėti, kad ir tarp pigesnių telefonų galima rasti ir ganėtinai neblogų opcijų, tačiau jų nėra tiek daug. Kaip turėtų atrodyti kokybiškas vidutinės klasės įrenginys puikiai iliustruoja „Google“ kuriame vidutiniokai. Tačiau daugiau panašių produktų būtų sunku įvardinti.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas