Programišiai naudojasi dirbančių iš namų asmenukėmis - sužinokite, į kokius asmens duomenis taikomasi

Leonardas Sindaravičius

2021-03-08, 10:20 (atnaujinta 2021-04-28, 10:47)

0 komentarų
Programišiai naudojasi dirbančių iš namų asmenukėmis - sužinokite, į kokius asmens duomenis taikomasi

Pandemija pakeitė daugelio įpročius, tapo begalės naujų juokelių ir madų šaltiniu, vienas iš kurių neabejotinai yra nuotolinio darbo asmenukė - nuotrauka, kurioje žmogus parodo savo namų biuro aplinką darbo ar konferencijos metu. Tačiau ne viskas taip linksma, kaip gali pasirodyti - britų programinės įrangos saugumo specialistai „Sophos“ praneša, kad kibernusikaltėliai taikosi į šias naujo tipo asmenukes siekdami pasinaudoti svetima tapatybe ar įvykdyti finansinius nusikaltimus.

Mažai kas susimąsto, kiek informacijos gali atskleisti artimą asmeninę aplinką vaizduojančios nuotraukos. Pavyzdžiui, jei fone matomi siuntiniai ar vokai, yra tikimybė, jog ant jų būtų galima įžiūrėti Jūsų namų adresą, tuo tarpu ant sienų kabantys plakatai ar įrėmintos nuotraukos gali atskleisti pomėgius ir hobius, kuriais vėliau gali būti naudojamasi saugos klausimams atsakyti kai kuriuose iš tinklalapių, kuriuose esate užsiregistravę.

Virtualių vakarėlių nuotraukos iš „Zoom“, „Teams“ ir panašių platformų taip pat nėra tokios nekaltos - naudodamiesi jomis sukčiai gali sužinoti Jūsų, šeimos narių bei draugų gimimo datas ir vardus. Pasak Kento Universitete dėstančio kibernetinio saugumo profesoriaus dr. Jason Nurse, „gausa informacijos, kuri gali būti atsitiktinai paviešinta tokiu būdu, yra begalinė“.

Jau kone dvylika mėnesių visam pasauliui sustojus visuotinės izoliacijos dėka, natūralu, jog norime pasidalinti net menkiausiomis kasdienybės akimirkomis su draugais bei artimaisiais socialiniuose tinkluose, tačiau net ir tai tapo dar vienu būdu sukčiams pasipelnyti. Iš namų dirbančių žmonių asmenukių banga taip pat išpopuliarino keletą žymų - kaip #WorkFromHome #RemoteWork bei #HomeOffice. Visos jos padeda sukčiams išsifiltruoti naudingas nuotraukas, taip palengvinant sau darbą.

„Įvairaus plauko nusiklatėliai trina rankomis kai internete atvirai dalinamės informacija apie savo asmeninį gyvenimą bei darbą“ - rašo Jason Nurse. „Nors asmenukių dalinimasis atrodo nekaltas ir kartais netgi būtinas, realybė tokia, jog eilinį kartą keliame riziką savo asmens duomenims ir kliūname į dešimtmečių senumo spąstus“.

Rizika kyla ne tik asmeninei informacijai, bet ir konfidencialiems įmonių duomenims. „Analizuojant namų darbo vietų nuotraukas galima pastebėti ir darbinius elektroninio pašto adresus, kolegų pavardes, privačius tinklalapius ir kompiuteriuose įdiegtą programinę įrangą“ - priduria Nurse.

Norint išlaikyti asmeninę informaciją saugią svarbiausia išlikti budriems - įsitikinti, kad nuotraukų fonas neryškus, kad jame nėra nieko, kas galėtų Jums pakenkti, bei gerai pagalvoti prieš rašant vieną iš populiariųjų darbo iš namų grotažymių.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas