Saugumo specialistai siunčia kritinį perspėjimą: išmaniųjų telefonų turėtojams kyla vis didesnius pavojus, naujausi skaičiai nustebins net ir visko mačiusius

Lukas Snarskis

2024-03-07, 07:16

0 komentarų

„Google Play“ parduotuvė šiuo metu yra didžiausia tokio tipo programėlė pasaulyje, kuri įdiegta kone kiekviename „Android“ išmaniajame telefone. Nesunku nuspėti, jog ja naudojasi milijardai žmonių, o tai automatiškai paverčia šią aplikaciją ir internetinių nusikaltėlių jauku.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Saugumo specialistai siunčia kritinį perspėjimą: išmaniųjų telefonų turėtojams kyla vis didesnius pavojus, naujausi skaičiai nustebins net ir visko mačiusius

„Google“ sukurta ir prižiūrima platforma niekada nepasižymėjo kaip geriausiai apsaugota nuo piktavalių, o tai puikiai iliustruoja ir nuolatos pasirodanti informacija apie kenksmingas programėles ar žaidimus. Tai atskleidžia ir naujausia „Kaspersky“ ataskaita.

Remiantis „Kaspersky“ pristatyta metine mobiliųjų grėsmių analize, 2023 metais atakų prieš išmaniųjų telefonų turėtojus skaičius išaugo net 52 proc., lyginant su ankstesniais metais. Tokia informacija kibernetinio saugumo bendrovės ekspertai pasidalino Barselonoje vykusioje „Mobile World Congress“ technologijų parodoje.

Praėjusiais metais buvo įvykdyta net 33,8 mln. atakų prieš išmaniųjų telefonų turėtojus. Populiariausias atakos tipas – reklaminės programėlės, kurios sudarė net 40,8 proc. visų kibernetinių išpuolių. Vien Jungtinėje Karalystėje pernai buvo užfiksuota daugiau nei 258 tūkst. tokių atakų.

Nors bankinių trojos arklių diegimo paketų skaičius sumažėjo, atakų prieš mobiliųjų bankų vartotojus skaičius išliko stabilus. „Kaspersky“ aptiko daugiau kaip 1,3 mln. kenkėjiškų diegimo paketų, iš kurių 154 tūkst. buvo susiję su bankų trojos arkliais.

„Kaspersky“ saugumo specialistų teigimu, kibernetiniai nusikaltėliai naudoja įvairias taktikas siekdami platinti savo kenkėjišką kodą, infiltruodamiesi tiek į oficialias, tiek į neoficialias programėlių parduotuves. Pastebėta, kad kenkėjiškos aplikacijos infiltruojamos į „Google Play“, o dažna maskuotė - netikros investicinės programos.

Be to, kaip paplitę atakų vektoriai buvo nustatyti kenkėjiški „WhatsApp“ ir „Telegram“ programėlių modifikavimai, kuriais siekiama pavogti naudotojų duomenis.

„Kenkėjiškų ir pavojingų „Android“ programėlių aktyvumo šuolis per 2023 metus žymi nerimą keliantį pokytį po santykinai ramaus laikotarpio", - komentavo „Kaspersky“ mobiliojo saugumo ekspertas Antonas Kivva.

Siekiant sumažinti šias grėsmes, „Kaspersky“ pasiūlė keletą rekomendacijų, tarp kurių - atsisiųsti programėles tik iš oficialių parduotuvių, atidžiai tikrinti aplikacijų leidimus, naudoti patikimus saugumo sprendimus ir reguliariai atnaujinti operacines sistemas bei svarbiausias programėles.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas