Minint Tarptautinę moters dieną: filmai, apie stiprias ir nepriklausomas moteris, kuriuos privalu pamatyti

Minint Tarptautinę moters dieną: filmai, apie stiprias ir nepriklausomas moteris, kuriuos privalu pamatyti

1911 m. kovo 8 d. pasaulyje pirmą kartą paminėta Tarptautinė moters diena. Vokietijos socialdemokratų partijos delegačių Claros Zetkin ir Kate Duncker inicijuota šventė skirta pažymėti moterų socialinius, ekonominius ir politinius pasiekimus. Šių metų Moters dienos ašimi pasirinkta tema #BreakTheBias - ji ragina visus pasaulio vyrus ir moteris socialinėje medijoje dalintis susikibusių rankų nuotraukomis, kurios skleis žinią apie pasaulį, kuriame vyrauja lyčių lygybė.

Tarptautinės moters dienos proga „Philips TV & Sound“ dalinasi įtraukiančių filmų sąrašu, kuriuose pasakojamos įkvepiančios istorijos apie moteris, nepabūgusias to meto visuomenėje vyravusių normų ir kovojusių už savo siekius.

1. Pianinas (1993 m.)

Tris „Oskarų“ statulėles laimėjęs filmas „Pianinas“ (1993 m.) tapo Jane Campion karjeros pradžia. Ji tapo pirmąja ir vienintele moterimi režisiere, laimėjusia Auksinę palmės šakelę. Filmas pasakoja nebylios moters Ados gyvenimo iššūkius laisvės bei tapatybės paieškose. Adai pianinas yra ne tik instrumentas, bet ir būdas pajausti bei išreikšti save.

2. Coco prieš Chanel (2009 m.)

Gyvenimiškas pasakojimas apie vaikų namuose užaugusią mergaitę. Paauglystėje dirbusi kabareto dainininke ji nepabūgo iššūkių, drąsiai pasuko į mados verslą ir tapo pasaulinio garso dizainere.

Filmo kūrėjai pristato Coco Chanel (tikrasis vardas Gabriella Chanel) gyvenimą iki jos persikėlimo į Paryžių, kuriame dizainerė išgarsėjo ir tapo svarbiausia pasaulio mados kūrėja.

3. Geležinė ledi (2011 m.)

Viena geriausių Holivudo aktorių laikoma Meryl Streep ir jos įkūnytas Margaret Tečer vaidmuo filme „Geležinė ledi“ yra tikrai įsimintinas. Autobiografinėje dramoje pasakojama apie M. Tečer jaunystę ir sunkumus, su kuriais ji susidūrė stengdamasi įveikti lyčių ir klasių barjerus. Tvirtas charakteris ir užsispyrimas neleido jai pasiduoti – ši asmenybė tapo pirmąja moterimi, užėmusia Anglijos ministrės pirmininkės pareigas.

4. Paslėpti skaičiai (2016 m.)

„Paslėpti skaičiai“ pasakoja tikrą trijų juodaodžių moterų – Katherine, Mary ir Dorthy, septintajame dešimtmetyje dirbusių NASA, istoriją. Nepaisant rasizmo ir lyčių nelygybės, su kuria jos susidūrė, šios talentingos asmenybės ir toliau siekia savo svajonių baltųjų vyrų dominuojamoje darbo vietoje. Galiausiai šios trijulės sumanumas tapo svarbiu faktoriumi, nulėmusiu astronauto Johno Glenno pakilimą į orbitą.

5. Mažosios moterys (2019 m.)

Filmas „Mažosios moterys“ pasakoja apie keturias seseris, besistengiančias gyventi Amerikoje po pilietinio karo. Nepaisant patirtų sunkumų, Meg, Jo, Beth ir Amy tampa stipriomis ir nepriklausomomis asmenybėmis, kurios siekia savo svajonių ir užsibrėžtų tikslų.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas