Elektromobiliu Dakaro ralio nelaimėsi – kas vyksta su „Audi“ komanda ir kodėl jiems nepavyksta laimėti?

Lukas Snarskis

2023-01-08, 07:40 (atnaujinta 2023-01-12, 22:22)

0 komentarų

Dakaro ralis yra laikomas kaip pats sunkiausias išbandymas bet kuriam lenktynininkui. Tačiau bekelių lenktynės dažnai tampa ir tikru išbandymu technikai, kuri ne visada susitvarko su Dakaro pateikiamomis staigmenomis.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Elektromobiliu Dakaro ralio nelaimėsi – kas vyksta su „Audi“ komanda ir kodėl jiems nepavyksta laimėti?

Saudo Arabijoje vykstančiose lenktynėse sunkias dvi dienas išgyveno „Audi“ ir jos komandos pilotai, kurie antrus metus iš eilės varžosi su „RS Q e-tron“ elektriniais bolidais. Ir nors atrodo, kad komanda turi viską, jog galėtų laimėti Dakaro ralį, tačiau sėkmė pasislėpusi kažkur kitur. Galima būtų kaltinti techniką, tačiau realybė yra kiek kitokia.

Keturiolika kartų pasaulio čempionas Stephane‘as Peterhanselis sulaužė savojo „Audi“ galinę pakabą ir keturias valandas buvo priverstas laukti komandos sunkvežimio. Lyg to būtų negana, „Audi“ būstinę pasiekė informacija, jog dar viena Dakaro legenda, šįsyk Carlosas Sainzas, pasiklydo. Tai jam kainavo kone dvi valandas. Tačiau tai buvo tik pradžia pabaigos.

Stephane Peterhanselis / A.S.O./C.Lopez nuotr.

Abiejų šių legendų Dakaras jau baigtas. Penktadienį abu jie ir patyrė avarijas ir buvo priversti sustoti kone toje pačioje vietoje. S.Peterhanselio šturmanas Edouardo Boulangeris buvo išgabentas į ligoninę ir tai iškart leido suprasti, kad prancūzas Dakaro trasoje šiemet jau nepasirodys. Negana to, greta sustojęs C.Sainzas gavo daugiau nei 28 valandų baudą ir jo kelionė link podiumo buvo galutiniai baigta.

Sustokime ties ta vieta, kur abu „Audi“ pilotai sugadina savo automobilius. Kas dėl to kaltas – lenktynininkai, automobilis, o gal organizatoriai? S.Peterhanselio skrydį matęs „Teltonika Racing“ pilotas Vaidotas Žala sakė tą vaizdą ir jis buvo kraupokas. Lietuvio teigimu, ta vieta turėjo būti pažymėta kelio knygoje. Bet nebuvo. Ar kaltas elektrinis „Audi“ bolidas? Tikriausiai, kad ne.

Carlosas Sainzas / A.S.O./C.Lopez nuotr.

Lyg šių dviejų nelaimių būtų negana, tai vakar, šeštadienį, bendroje įskaitoje savo pasirodymą baigė ir Mattias Ekstromas ir jo šturmanas Fabiano Lurquinas. Įveikęs ketvirtąjį kelio punktą – švedų duetas sustojo. Dakaro organizatoriai skelbia, jog „Audi“ komandos atstovai susidūrė su techninėmis problemomis. Iškart po įvykio švedai teigė, kad neįsivaizduoja kas atsitiko, o kaip paaiškėjo vėliau – teko trasoje keisti galinę pakabą, kurią suteikė C.Sainzas, sustojęs padėti komandos draugui.

„Dar viena bloga diena mūsų komandai. Tai tikrai nėra mūsų sėkmingiausias ralis, bet mes ir toliau bandysime išmokti vis daugiau ir daugiau. Aš sustojau atiduoti savo galinę pakabą Mattiasui ir tuomet turėjome tris valandas laukti kol atvažiavo komandos sunkvežimis“, - septintąjį greičio ruožą apibendrino C.Sainzas.

Mattias Ekstromas / A.S.O./C.Lopez nuotr.

Pasirodo, švedas kliudė ganėtinai didelius akmenis, kurie slėpėsi smėlynuose. Vėliau, M.Ekstromas teigė, kad jų paprasčiausiai nematė ir tai suprantama. Lekiant tokiu greičiu sunku yra pastebėti „vienintelį akmenį didžiuliame lauke“, kaip teigė švedas. Tačiau ar dėl to galima kaltinti automobilį? Tikrai ne.

„Audi“ tikrai žino kaip sukurti greitus ir galingus elektromobilius, o tai puikiai įrodo ir toks modelis kaip „e-tron GT“, kuris prieinamas visiems, priešingai nei „RS Q e-tron“, kuris skirtas tik profesionaliems lenktynininkams. Siekdama geriausių rezultatų bendrovė negaili pinigų, o tai įrodo ir žmonės, kurie priklauso šiai ekipai. S.Peterhanselis ir C.Sainzas yra turbūt geriausiai žinomi vardai, tikros Dakaro legendos.

„Team Audi Sport“ bolidas / A.S.O./C.Lopez nuotr.

Ir reikėtų nepamiršti, kad iki visų nelaimių, kurios šiemet ištiko komandą Dakare, pradžioje viskas atrodė tikrai neblogai. Tik prasidėjus Dakarui, S.Peterhanselis rikiavosi antroje bendros įskaitos vietoje ir nusileido tik „Toyota“ bolidui. Ir jeigu galima būtų lyginti atskirus lenktynininkus ir kaltinti juos, tai prancūzas tikrai nėra tas, kuris nežinotų kaip laimėti Dakaro. Didžiausia problema čia – lenktynių reglamentas, o tai dar prieš ralį paminėjo ir pats C.Sainzas.

„Ko aš negaliu ignoruoti – tai lenktynių reglamentas, kuriame pirmenybė turėjo būti teikiama šiems hibridiniams-elektriniams varikliams. Dabar mes turime tiek pat ar mažiau galios ir daugiau svorio. Jūs tuo įsitikinsite labai greitai ir deja, tačiau tai labai stipriai kenkia visam šiam projektui“, - dar prieš Dakarą kalbėjo ispanas.

„Team Audi Sport“ bolidas / A.S.O./F.Gooden/DPPI nuotr.

Ir akivaizdu, kad C.Sainzas buvo teisus. S.Peterhanselis iš esmės neturėjo jokių šansų bendroje įskaitoje prilygti pirmaujantiems „Toyota“ automobilius vairuojantiems lenktynininkams. Ir į tai buvo sureaguota. Nors iš pradžių kilo didžiulis šaršalas, kurio net neturėjo būti, bet situacija turėjo kiek pasitaisyti po „World Rally-Raid Championship“ (W2RC) komiteto sprendimo.

Atsižvelgus į atliktą T1.U ir T1+ klasėse besivaržančių ir pirmąjį, antrąjį bei trečiąjį greičio ruožus įveikusių automobilių duomenų analizę, buvo nuspręsta 8 kW padidinti elektromobilių galią nustatant naują 266 kW galią neįskaitant naudingumo koeficiento. Tai turėjo būti geros naujienos „Audi“ komandai, tačiau šiemet to jau nesužinosime.

„Team Audi Sport“ bolidas / A.S.O./J.Delfosse/DPPI nuotr.

Taip, C.Sainzas ir M.Ekstromas dar veikiausiai važiuos likusiuose etapuose ir kovos dėl pergalių greičio ruožuose. Tačiau nei jie, nei „Audi“ jau bendroje įskaitoje nebekonkuruoja. Nereikėtų abejoti – „Audi“ sugrįš ir kitąmet. Komanda išties turi bolidą, kuris gali kovoti dėl pergalių, tačiau ekipai reikia šiek tiek sėkmės, išlyginto jėgų balanso ir tuomet bus galima žiūrėti.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas