Europoje fiksuojamas automobilių pardavimų augimas: lietuvių pamėgti rinkos milžinai užfiksavo geriausius rezultatus, aiškios ir to priežastys

Arnas Balčiūnas

2022-12-17, 12:55 (atnaujinta 2022-12-18, 13:52)

0 komentarų

Remiantis naujausiais duomenimis, lapkričio mėnesį Europos automobilių rinka užfiksavo dviženklį augimą, o tai lėmė didžiulis susidomėjimas „Volkswagen“ bei „Toyota“ automobiliais. Pranešama, jog lapkričio mėnesį buvo parduota 1,01 mln. naujų transporto priemonių, o tai yra 17 proc. daugiau nei praėjusį mėnesį.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Europoje fiksuojamas automobilių pardavimų augimas: lietuvių pamėgti rinkos milžinai užfiksavo geriausius rezultatus, aiškios ir to priežastys

Didžiausias augimas buvo užfiksuotas Vokietijoje, kur automobilių pardavimai augo net 31 proc., JK fiksuotas 24 proc., o Italijoje – 15 proc. pardavimų augimas. Skelbiama, jog „Volkswagen“ grupė bei „Toyota“ užfiksavo didžiausią augimą, o „Stellantis“ ir „Hyundai“ grupė fiksavo didžiausius pardavimų mažėjimus.

Kalbant apie „Volkswagen“ grupės pardavimus, Vokietijos milžinė užfiksavo 37 proc. augimą, o geriausius rezultatus pasiekė „Audi“ prekinis ženklas, kurio pardavimai išaugo net 60 proc., o „Volkswagen“ ženklu pažymėtų automobilių pardavimai augo 44 proc. Pažymima tai, jog daugiausiai dėmesio susilaukė „Golf“ ir „Tiguan“ modeliai. VW ir toliau išlieka didžiausiu automobilių gamintoju Europoje.

Antroje vietoje rikiuojasi „Stellantis“, kuris lapkritį fiksavo 3,7 proc. prastesnius pardavimus nei anksčiau. Šis tarptautinis automobilių koncernas susidūrė su logistikos problemomis, kas ir lėmė prastus rezultatus. Skelbiama, jog „Citroen“ pardavimai mažėjo net 13 proc., „Opel“ – 5,9 proc., o „Peugeot“ – 5,7 proc.

Trečią vietą Europoje užima „Hyundai“ grupė, o ketvirtoje pozicijoje – „Renault“. Abi šios bendrovės fiksavo mažėjančius pardavimus, kurie susitraukė atitinkamai 3 proc. ir 4,3 proc. Penktoje vietoje – BMW grupė, o šeštoje – japonų milžinė „Toyota“. Pastaroji bendrovė užfiksavo net 35 proc. padidėjusius pardavimus, o pagrindinė to priežastis – didžiulis naujojo „Yaris Cross“ populiarumas.

Žvelgiant į naujų automobilių pardavimus Lietuvoje, lapkričio mėnesį buvo užfiksuota 1 771 pirkimai, kas rodo 0,3 proc. siekiantį augimą, lyginant su analogišku laikotarpiu pernai. Didžiausią augimą tarp Baltijos šalių užfiksuotas Latvijoje, kur naujų automobilių pardavimai išaugo net 73,6 proc. Lapkričio mėnesį šioje šalyje buvo parduota 1 481 nauja transporto priemonė. Estijoje fiksuojamas 0,9 proc. pardavimų mažėjimas.

Ir nors Europoje naujų automobilių pardavimai auga kone visus metus, tačiau ateitis neatrodo tokia optimistiška. Ekspertai jau dabar skambina pavojaus varpais dėl galimų naujų mokesčių ir pasikeitusių rinkos reguliavimų. Europos Komisija planuoja įvesti naujus mokesčius automobilių gamintojams, kurie neįgyvendins savo aplinkosaugos tikslų, o tai gali sukelti didesnius kainų pokyčius vartotojams.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas