Europoje ir toliau auga elektromobilių pardavimai: nepaisant tragiško gruodžio – fiksuojamas vis didesnis susidomėjimas elektriniais automobiliais

Arnas Balčiūnas

2024-02-09, 16:35

1 komentaras
Europoje ir toliau auga elektromobilių pardavimai: nepaisant tragiško gruodžio – fiksuojamas vis didesnis susidomėjimas elektriniais automobiliais

Automobilių rinka kinta ir šiai dienai daugybės dėmesio susilaukia elektromobiliai. Elektriniais varikliais aprūpintos transporto priemonės tampa daugelio gamintojų prioritetu, o ir vairuotojų susidomėjimas tokiais automobiliais nuolat auga.

Žvelgiant į populiariausių automobilių reitingus – nuolat galima rasti ir elektrinių automobilių, o 2023 metais užfiksuotas ir istorinis pasiekimas. „Tesla Model Y“ turėtų tapti populiariausia transporto priemone Europoje, o šio modelio pardavimai siekia daugiau nei 255 tūkst. vienetų.

Dabar aiškėja ir detalesnė praėjusių metų pardavimų informacija. Pranešama, jog 2023 metais Europoje buvo parduota daugiau nei 3 mln. elektrinių automobilių, o tai yra 14 proc. daugiau nei ankstesniais metais. Tiesa, susidomėjimas elektromobiliais nebuvo tolygus.

Nors daugumą praėjusių metų mėnesių elektromobilių ir hibridinių transporto priemonių pardavimai augo, gruodis buvo absoliuti katastrofa. Remiantis naujausiais duomenimis, paskutinio metų mėnesio metu buvo parduota 294 200 iš tinklo įkraunamų transporto priemonių, t. y. gerokai mažiau nei ankstesnių metų gruodį, kai buvo parduota 413 500 iš tinklo įkraunamų transporto priemonių.

Pažymima, jog 2023 metų gruodis tapo mėnesiu, kuomet elektromobilių pardavimai buvo patys blogiausi per pastaruosius 10 metų. Tiesa, tokiam nuopuoliui yra ir paaiškinimas. Likus vos dviem savaitėms iki metų pabaigos, Vokietijoje buvo sumažintos subsidijos, skirtos tokių automobilių įsigijimui.

Iš daugiau kaip 3 mln. pernai parduotų iš tinklo įkraunamų transporto priemonių, hibridiniai automobiliai sudaro 33 proc., t. y. mažiau nei prieš metus. Iš 20 populiariausių iš tinklo įkraunamų automobilių tik 4 buvo hibridiniai, o „Volvo XC60 PHEV“ užėmė 11 vietą. Tikimasi, kad ateinančiais metais PHEV rinkos dalis dar labiau sumažės.

Neturėtų stebinti ir tai, kad praėjusį gruodį „Tesla“ buvo bendras pardavimų lyderis – „Model Y“ užsitikrino pergalę su daugiau nei 25 tūkst. parduotų vienetų, o „Model 3“ atsidūrė antroje vietoje su 13 152 parduotais vienetais. Šios istorijos herojus yra „MG 4“- 9 196 pirkėjai įsigijo šį kinišką elektromobilį.

Kalbant apie šiuos metus, tikimasi, kad viršūnėje ir toliau išliks „Tesla“, tačiau konkurencija gali būti kaip niekada didelė. „Model Y“ tvirtai laikosi viršūnėje, tačiau 2019 metais išleisto „Model 3“ atotrūkis mažėja, o jam iššūkį gali mesti „Volkswagen ID.4“ ar „Škoda Enyaq“, kurių pardavimai nuolat auga.

Be jau įsitvirtinusių elektromobilių, šiemet turime krūvą naujokų, kurie pretenduoja į augančius pardavimus. Čia vertėtų paminėti daug žadančius „Renault 5“ ir „Lancia Ypsilon“. Žinoma, reikėtų nepamiršti ir BMW bei tokių modelių kaip „Citroen e-C3“ ar „Volvo EX30“.

1 komentarų

Elektomobilio turetojas

Šiaip tai elektromobilių pardavimai stoja, nes daugelis šalių panaikino paramą, plius jau gana didelė antrinė rinka. Dar vw ir tesla sumažino elektromobilių kainą, kas inešė chaosą.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas