Europos automobilių gamintojai skaičiuoja rekordinius pelnus: nepaisant sumažėjusių pardavimų – uždirbtos rekordinės sumos pinigų

Arnas Balčiūnas

2023-04-04, 07:45

1 komentaras

Pastarieji metai automobilių rinkoje buvo itin sudėtingi. Daugelis gamintojų susidūrė su įvairiausiomis problemomis, kurias įtakojo tiekimo grandinės sutrikimai. Nepaisant to, didieji Europos automobilių gamintojai gali pasidžiaugti išaugusiais pelnais.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Europos automobilių gamintojai skaičiuoja rekordinius pelnus: nepaisant sumažėjusių pardavimų – uždirbtos rekordinės sumos pinigų

Europos automobilių gamintojai užfiksavo rekordinius pelnus, nors 2022 metais pardavimai ir mažėjo, o ir įvairiausių problemų nepavyko išvengti. Remiantis naujausiais duomenimis, praėjusiais metais bendrovių pelnas išaugo 22 proc., o bendras skaičius siekia rekordinius 67,8 mlrd. eurų, kurį pelnė BMW, „Mercedes-Benz“, „Renault“, „Stellantis“, „Volkswagen“ ir „Volvo“.

Skelbiama, kad daugiausiai pelno 2022 metais susižėrė vokiečių milžinė BMW, kuri pernai uždirbo 18,6 mlrd. eurų. Šio koncerno pelnas išaugo net 49,1 proc., lyginant su 2021 metais. Antroje vietoje rikiuojasi „Stellantis“ su 16,8 mlrd. eurų, o trečioje pozicijoje – VW su 15,8 mlrd. eurų. Puikius rezultatus užfiksavo ir „Mercedes“. Šio gamintojo pelnas siekė 14,8 proc., o tai yra 34 proc. daugiau nei 2021 metais.

Tiesa, kalbant apie BMW, šio gamintojo rezultatus yra ganėtinai sudėtinga lyginti su kitais automobilių gamintojais. Praėjusiais metais ji pradėjo konsoliduoti Kinijos bendros įmonės „BMW Brilliance“ rezultatus, padidinusi savo akcijų paketą nuo 50 proc. iki 75 proc. BMW atstovų teigimu, išaugusį bendrovės pelnė nulėmė būtent šie veiksmai.

Verta prisiminti, jog daugelis automobilių gamintojų pernai pardavė gerokai mažiau transporto priemonių nei buvo prognozuojama. Pernai metų pardavimai krito 2 proc., o bendras parduotų automobilių skaičius siekė 22 mln. vienetų. 2022 metais „Volvo“ fiksavo net 12 proc. mažesnius pardavimus, o didesnius nei įprasta pardavimus skaičiavo tik „Mercedes“ ir „Ferrari“ vadovai.

Pajamų augimą daugiausia lėmė išaugusios pardavimo kainos ir derinys, kuris buvo palankesnis didesnės maržos modeliams dėl besitęsiančio puslaidininkių trūkumo. Automobilių gamintojai turimus lustus nukreipė kurdami didesnės maržos modelius. Savo ruožtu tai padėjo veiklos pelnui augti net labiau nei pajamoms – 21 proc., iš viso iki 86,2 mlrd. eurų. Vidutinė pajamų marža padidėjo iki 10,3 proc., kuomet 2021 metais šis rodiklis siekė 9,8 proc.

1 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas