Norvegai fiksuoja pasaulyje dar nematytus pasiekimus: šalyje netrukus įsigalios naujų benzininių ir dyzelinių automobilių draudimas, naujausi skaičiai nustebins daugelį

Lukas Snarskis

2024-04-07, 07:55 (atnaujinta 2024-04-07, 10:36)

9 komentarai (-ų)

Norvegijoje jau kuris laikas yra parduodama daugiau elektrinių automobilių nei tų, kurie aprūpinti vidaus degimo varikliais. Šioje šalyje kai kurie gamintojai jau kuris laikas net nepardavinėja benzininių ar dyzelinių modelių. To priežastys ganėtinai akivaizdžios.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Norvegai fiksuoja pasaulyje dar nematytus pasiekimus: šalyje netrukus įsigalios naujų benzininių ir dyzelinių automobilių draudimas, naujausi skaičiai nustebins daugelį

Norvegija jau ne vienerius metus pagal parduodamus elektrinius automobilius yra lyderė visame pasaulyje. Šioje šalyje netrukus gali būti užfiksuotas ir dar vienas istorinis įvykis, kokio dar nepasiekė jokia kita pasaulio valstybė.

Analitikų skaičiavimais, Norvegijoje dar šiemet gali nutikti taip, jog šalies keliuose bus daugiau elektromobilių nei tokių transporto priemonių, kurios naudoja benzininius variklius. Tikimasi, kad tai įvyks dar šiemet, o blogiausiu atveju – kitų metų pradžioje.

Kovo 15 dienos duomenimis, Norvegijos viešųjų kelių administracijos duomenimis, elektriniai automobiliai sudarė 24,3 proc. iš 2,9 mln. automobilių Norvegijoje, palyginti su 26,9 proc. benzininių automobilių.

„Jei ši tendencija nesikeis ir per ateinančius 12 mėnesių, ir atsižvelgiant į tai, kad dabar benzininių automobilių pardavimai yra nedideli, kitais metais elektromobilių kelyje bus daugiau nei benzininių, tikriausiai, tai įvyks dar iki šių metų pabaigos", - sakė klimato kaitos tyrimų centro CICERO vyresnysis tyrėjas Robbie Andrewas.

Viena pagrindinių priežasčių, lemiančių tokius transporto rinkos pokyčius, yra įvairios paskatos, kurias suteikė didžiuliai šalies naftos ir dujų ištekliai. Tiesa, ekspertai pažymi kad prireiks dar keleto metų, kol elektrinis transportas pralenks dyzelinius automobilius, kurie vis dar yra populiarūs Norvegijoje.

Verta paminėti ir tai, jog Norvegija netrukus taps ir pirmąja šalimi, kuri nutrauks naujų benzininių ir dyzelinių automobilių prekybą. Toks sprendimas įsigalios jau 2025 metais ir tai neturėtų stebinti, nes šalyje net devyni iš dešimties parduotų naujų automobilių yra būtent elektriniai.

Jei daugiau šalių paseks Norvegijos pavyzdžiu, naftos paklausa visame pasaulyje gali pasiekti aukščiausią tašką anksčiau, nei numatyta. Tarptautinė energetikos agentūra mano, kad šis pikas bus pasiektas iki 2030 metų, o lengvieji automobiliai ir sunkvežimiai sudarys daugiau kaip 25 proc. naftos poreikio.

9 komentarų

Tomas

O kodėl Norvegai nekalba apie tai kiek daugiau yra teršiama aplinka kol pagaminamas tas elektromobilis, pvz 5metus atvažinėjus su sakykim nuo naujo nupirktų mersu jis savo tarša dar neaplenkia elektrinio auto, tai elektrinis tai tik akių dūmimas.

Vitas

Greitai iš norvegu tenekam reikalingi kibirai su batareikom atvarys pas mus nes jie savo teritorijoi ju nelaidos. Mes lietuviai busim pirmi elektrošiukšliu kapininai.

Arvydas

Kai Norvegija rūpinasi savo piliečiais tai jie ir gali sau leisti elektromobilis.o Lietuvoj viskas atvirkščiai valdžia spaudžia savo ubagiškus vergus,bet kai jie didžioji masė biedni negali sau leisti tokios prabangos,elektriniu.kad tik komunalinių ir maistui užtektu

Giedrius

nieko ta norvegija nesirūpina savo giventojais, prokomunistine valstybe!!!!

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas