Nustokite kartoti tą nesąmonę: paneigtas mitas, kad elektromobiliai teršia labiau už tradicinius automobilius

Nustokite kartoti tą nesąmonę: paneigtas mitas, kad elektromobiliai teršia labiau už tradicinius automobilius

Elektromobilių skeptikai labai dažnai lyg mantrą kartoja idėją, jog elektra varomos transporto priemonės yra taršesnės už varomas benzinu ar dyzelinu. Neva nors jos į aplinką neišmeta pavojingų dujų, jų baterijų gamyba kenksminga aplinkai, o didžioji dalis įkrovimui skirtos elektros pagaminama deginant iškastinį kurą. Deja, nuo šiol tai oficialiai galima vadinti mitu - mokslininkai šį teiginį pagaliau paneigė.

Tarptautinė švaraus transporto taryba (ICCT) paskelbė tyrimą, kuriame lyginama keleivinių automobilių su vidaus degimo varikliais ir elektromobilių tarša šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis per visą jų gyvavimo laikotarpį.

Mokslininkai atsižvelgė į visą šių skirtingų transporto priemonių tipų egzistavimo ciklą - pradedant baterijoms skirtų medžiagų iškasimu, automobilių gamyba ir baigiant eksploatacija skirtingose rinkose. Tai padėjo suskaičiuoti vidutinę emisiją per visą transporto priemonės gyvavimo laikotarpį.

Gauti duomenys leido konstatuoti, jog suminė tikrųjų elektromobilių (BEV)emisija yra mažesnė nei vidaus degimo variklį turinčių automobilių (ICEV) visose tirtose rinkose - Europoje, JAV, Kinijoje ir Indijoje.

Tyrėjai rezultatus pakomentavo taip:

„Rezultatai rodo, jog net ir vertinant šiandien registruojamus automobilius, elektromobiliai per visą gyvavimo laikotarpį sukuria mažiausią šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją. Kaip rodo žemiau pateiktas grafikas, šiandien užregistruoto vidutinio dydžio elektromobilio emisijos per visą egzistencijos ciklą jau yra mažesnės nei panašaus skystu kuru varomo automobilio nuo 66 iki 69% Europoje, 60-68% JAV, 37-45% Kinijoje ir 19-34% Indijoje. Be to, kadangi vis daugiau elektros energijos pagaminama į aplinką neišskiriant anglies junginių, gyvavimo ciklo emisijų praraja tarp elektromobilių ir automobilių su vidaus degimo varikliais pastebimai sumažės, vertinant vidutinio dydžio automobilius, užregistruotus 2030 metais.”

Kitaip tariant, remiantis mokslininkų išvadomis, per visą gyvavimo ciklą Europoje elektromobilis sukuria vos trečdalį tradicinio automobilio šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos. Maža to, vis daugiau elektros gaminant iš atsinaujinančių šaltinių, svarstyklės elektromobilio naudai nusvirs dar labiau.

Šis tyrimas pagaliau pagrindžia įsitikinimą, jog persėdimas iš tradicinių automobilių į elektrinius prisideda prie klimato kaitos stabdymo ir yra naudingas aplinkai. Deja, skirtumas pastebimai priklauso ir nuo rinkos - didžiosiose Azijos valstybėse būtina didinti elektros gamybos ekologiškumą, kad vairuoti elektromobilį būtų dar labiau aplinkai draugiškas sprendimas.

12 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Arūnas

Čia nerašo,kiek užteršiama gamta išgaunant cheminius elementus baterijoms,ir kur ir kaip utilizuojami tie akumuliatoriai!!!

Neįdomu

Tu geriau parasyk kiek esi utilizaves bateriju ir kaip jas utilizuoji. O pasaulyje 63% el energijos gaminama is tu jusu vadinamu tarsiu elementu t.y. naftos ir kt o pries 20 metu 64%. Taigi 20 metu itaka gavosi 1% maziau

Koks skirtumas

Vistiek elektromobilis bus niekam tikęs. Krausi x valandų, ieškosi kur pakrauti ir utalizuojant bus didelė tarša. Čia tiesiog Europos išpūstas didelis burbulas....

xero

Vien straipsnyje paminėjus, kad mokslininkai nustatė, kad elektromobiliai dragiškesni aplinkai dar ne mito sulaužymas, o kur argumemtai?

Lycio jonas

Specialiai garinamas vanduo kad liktu cheminiai junginiai tarp kuriu ir lytis. Va jum ir globalinis atsilimas.

Lycio jonas

Gal gali sito straipsno autorius parasyt kaip utilizuojamas licio jonu baterijos kuriuos yra dedamos milijonais i sitas masinas? Ir kaip isgaunamas lytis? Kuris mirksta atviruose tvenkiniuose ir skleidzia i aplinka gryna ora?

Valdemar

Kaip padaryt utelizacija tokio kiekio bateriju is kur tiek elektros infrastruktūrą ir kas pagamins elektra

Lankytojas

beto reikejo neleist skraidyt bet kam pasitaikiusiam i kosmoso erdves ir nebutu pazeistas ozono sluoksnis ir nebutu to klimato atsilimo

albertas

ydomu ka sutaupysim kai namuose elektra brangsta? ar sitie mokslininkai pastatys man saules elektrine ar vejo jegaine?

Arūnas

Kaip jau įprasta šiais laikais, norint ką nors suprasti, viską reikia skaityti kritiškai, "tarp eilučių"- straipsnyje, kaip ir mokslininkų komentaruose, vertinama tik emisija. O kur likusi tarša? Juk akumuliatoriuose naudojamos kenksmingos medžiagos- rūgštys, šarmai, ne vien emisiją reikia vertinti. Kaip ir atominėje energetikoje panaudoto kuro laidojimas- emisijos nesukelia, bet kenksmingas liks ilgus šimtmečius.

Grazvydas

Visiškai feikinis straipsnis net nei vieno fakto nepateikta tik abstraktus komunistiniai lozungai🤣🤣🤣

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas