„Zigma Spark“ siurblio roboto apžvalga

Išmanieji telefonai yra neabejotinai populiariausias įrenginys jau daugelį metų. Tai tapo tokia svarbia mūsų gyvenimo dalimi, jog būtent telefonu dabar galima valdyti kone visus namus. Telefonai.eu komanda pastebėjo jau kuris laikas augantį susidomėjimą robotais dulkių siurbliais, todėl šiandien pateikiame pirmąją mūsų tokio įrenginio apžvalgą.

Pirmasis mūsų bandymas įvyko su „Zigma Spark“ robotu, kurį mums atsiuntė internetinė parduotuvė „Geekbuying“. Šiuo metu šį produktą galima įsigyti už 337,73 euro, o didžiausias privalumas yra tas, jog jis atkeliauja iš sandėlio Vokietijoje, todėl Jums nereikės sukti galvos dėl papildomų mokesčių ar labai ilgai trunkančio pristatymo. Tiesa, vieną smulkmeną privalome paminėti.

Nesu tikras ar tai įvyko dėl to, jog gavome testavimams skirtą modelį, tačiau iš pradžių mus pasiekė pagrindinė pakuotė su siurbliu ir pagrindiniais priedais, o po kelių savaičių, visiškai netikėtai, atkeliavo ir papildomi priedai – šlapiam valymui skirti komponentai. Jeigu atkreipsite dėmesį į produkto aprašymą „Geekbuying“, tai pastebėsite, kad į kainą įeina visa pakuotė, tačiau ar viskas atkeliaus kartu – neaišku. Kaip bebūtų, jau kuris laikas turime visus priedus, tad pažvelkime į šį įrenginį.

Dizainas

Pirmasis dalykas, kuris tikriausiai nėra pats svarbiausias, tačiau reikalaujantis bent jau trumpo aptarimo – įrenginio dizainas. „Zigma Spark“ yra juodos spalvos su nedideliu pilku apipavidalinimu viršutinėje dalyje bei logotipu. Nieko labai prabangaus ir išskirtinio – paprastas, tačiau tikrai ne prastas dizainas. Tiesa, jis pakankamai blizgus ir ganėtinai gerai traukia įvairias dulkes, todėl kartais tiesiog prašosi būti nuvalomas ir pats.

„Zigma Spark“ yra pakankamai standartiško dydžio ir lygindamas su „Xiaomi“ sukurtu „Roborock S50“, galiu pasakyti, kad jie yra labai panašių matmenų. „Spark“ yra vos keliais milimetrais mažesnis ir šiek tiek žemesnis, o jo išmatavimai siekia 33 x 33 x 9 cm. Vėlgi nieko pernelyg neįprasto ar išskirtinio. Panaši situacija yra ir su jo komplektacija.

Pagrindinėje dėžėje atkeliauja „Zigma Spark“ robotas, įkrovimo stotelė, įkrovimo laidas, keturi šepetukai (du iš jų fiksuojasi apatinėje siurblio dalyje, o kiti du lieka kaip atsarginiai), papildomas HEPA filtras, nedidelis valymo įnagis, nuotolinio valdymo pultelis ir, žinoma, instrukcija. Antroje dėžutėje, kuri greičiausiai visiems atkeliauja atskirai (tikriausiai taip nutiks ir Jums, jeigu nuspręsite įsigyti šį įrenginį), rasime vandens talpyklą ir du šlapiam valymui skirtas šluostes.

Atskiro paminėjimo verta įkrovimo stotelė, kuri mane šiek tiek nuvylė. Visų pirma – ji yra labai lengva ir jeigu Jūsų namuose esančios grindys yra pakankamai slidžios, tai susidursite su problema, kad ji po truputėlį juda į visas puses. Tai tikrai nėra kažkokia milžiniška problema, tačiau tam reikės panaudoti vieną iš kelių problemos sprendimo būdų – atremti stotelę į sieną arba pasitelkti dvipusę lipnią juostą. Robotas siurblys keliaudamas aplink ją neretai šiek tiek stumteli, tad ilgajam periode ji gali ir nukeliauti nemažą atstumą, todėl aš nusprendžiau panaudoti dvipusės juostos sprendimą.

Funkcionalumas

„Zigma Spark“ yra pakankamai funkcionalus įrenginys. Šis robotas dulkių siurblys atlieka ne tik sausą valymą, tačiau ir pakeitus vos vieną komponentą apatinėje jo dalyje gali atlikti ir šlapią valymą. Na, šiai dienai parduodant produktą už tokią kainą – tai jau ne privalumas, o būtinybė - juk, panašiomis galimybėmis pasižymi ir gerokai pigesni dulkių siurbliai. Tačiau tai tikrai nėra viskas, ką vertėtų paminėti.

„Zigma Spark“ viršutinėje dalyje turi bokštelį, kurio pagrindinė funkcija – lazeriu nuskenuoti erdvę, kurioje jis yra. Tokie sensoriai leidžia itin tiksliai išmatuoti erdves bei taip sukurti Jūsų kambario ar patalpos žemėlapį. Žinoma, tokios sistemos nėra naujiena, tačiau jeigu jos veikia sklandžiai, o taip ir yra šiuo atveju, tai naudojimasis įrenginiu yra žymiai paprastesnis. Tai leis Jums programėlėje pasirinkti norimas išvalyti patlapas, norimas vietas užblokuoti bei, žinoma, apsaugos Jūsų baldus ar kitus daiktus nuo susidūrimo su robotu.

Dar vienas privalumas, neabejotinai svarbus tiems, kurie namuose turi augintinių. „Zigma Spark“ yra labai draugiškas su Jūsų gyvūnais. Tikrai. Namuose turiu nedidelį šuniuką, kuris negali pakęsti dulkių siurblių ir vos tik įjungus bet kurį kitą siurblį – bėga kaip galima toliau. Šaunu tai, jog į „Spark“ modelį jis visiškai nereaguoja. Na, bent jau iki tol kol nevažiuoja ant uodegos.

Negaliu nepaminėti ir to, jog šis robotas dulkių siurblys geba įveikti kai kurias kliūtis. Bent jau gamintojas skelbia, kad „Zigma Spark“ gali perlipti slenksčius ar kitus barjerus iki 2 cm. Iš esmės taip ir yra. Vieno iš mano kambarių slenkstis yra maždaug 2,2 cm aukščio ir, deja, tačiau į jį patekti robotas jau nebegali. Kituose kambariuose jų aukštis nesiekia 1,9 cm – jokių bėdų. Ir įvažiuoja ir išvažiuoja.

Kalbant apie funkcionalumą, dar reikėtų žinoti, jog „Zigma Spark“ turi ir nuo kritimo apsaugančius sensorius, kurie geba aptikti galimus kritimo atvejus. Išbandyta – veikia ir nekrenta. Važiuojam toliau.

Valdymas, programėlė

Vienas svarbiausių robotų dulkių siurblių komponentų – programėlė. „Zigma Spark“ veikia pasiteldamas „Zigma“ aplikaciją, kurią galima atsisiųsti iš „Play Store“ arba „App Store“ parduotuvių, todėl iš esmės nėra svarbu, kokį telefoną naudojate – problemų dėl to nekils. Pati programėlė atrodo pakankamai tvarkinga, viskas ganėtinai aišku, tačiau tikrai ne viskas yra taip puiku kaip norėtųsi.

Programėlės susiejimas su „Spark“ robotu siurbliu nėra labai sudėtingas ir tai vos kelių sekundžių procedūra, tačiau kur kas sunkiau yra įdiegti siurblio programinės įrangos atnaujinimą. Visai neseniai sulaukiau atnaujinimo, kurį įrašyti prireikė gal 10 mėginimų. Neneigsiu, jog tai ganėtinai erzinantis dalykas, tačiau visa kita atrodo kaip ir neblogai.

„Zigma“ aplikaciją sudaro trys pagrindiniai langai – tai namų langas, kambarių ir automatinių veiksmų. Visa informacija pateikiama labai aiškiai. Pavyzdžiui, automatinių veiksmų skyrelyje galite nesunkiai suplanuoti, kada ir ką norite išsiurbti – iš esmės tereikia atlikti keletą paspaudimų ir Jums daugiau nereikės niekuo rūpintis. Per daugiau nei mėnesį trunkantį testavimo laikotarpį neiškilo jokių bėdų dėl suplanuotų valymų – viskas laiku ir sklandžiai.

Pradėjus valymą – viskas taip pat labai paprasta ir iš esmės nieko daugiau nepasigedau. Gamintojas suteikia tris skirtingus veikimo režimus, kurie gali būti panaudoti tiek sausam, tiek ir drėgnam valymui. Pagrindiniame lange taip pat galima matyti, kokį plotą „Zigma Spark“ išvalė, kiek liko baterijos ir kiek visa tai užtruko. Kaip jau minėjau anksčiau, tai yra pakankamai funkcionalus robotas siurblys, todėl programėlėje nekils jokių problemų nustatyti virtualias sienas ar tiesiog pažymėti erdves, kurias norite išvalyti.

Į ką norėčiau atkreipti dėmesį – tai informacijos pateikimas realiu laiku. Programėlėje viskas atvaizduojama itin tiksliai ir be jokių trikdžių. Dar vienas dalykas – „Zigma Spark“ šauniai skenuoja visą namų plotą, o jo matomas nuotolis – pakankamai didelis. Per nedidelį durų tarpelį geba pamatyti tikrai nemažai. Žinoma, tai galbūt nėra itin svarbu, tačiau šaunu, kad robotas stebi aplinką pakankamai dideliu atstumu.

Gamintojas suteikia galimybę peržiūrėti ir nemažai statistikos. Tam skirtoje aplikacijos dalyje rasite tikrai nemažai informacijos – nuo valymui skirto laiko iki klaidų skaičiaus, kurios vienaip ar kitaip sutrukdė Jūsų valymą. Kaip tikriausiai matote, klaidų pasitaikė ir man, tačiau apie tai papasakosiu kiek vėliau. Prie statistikos rasite ir valymų istoriją su žemėlapiais prie jų. Manyčiau, kad tai taip pat pakankamai naudinga, ar ne?

Kaip galite matyti iš aukščiau esančių nuotraukų, maniškis „Zigma Spark“ išvalė jau 372 kv. metrų plotą, o tam sugaišo 336 minutes. Galbūt tai nėra pati reikalingiausia statistika, tačiau tai leidžia sužinoti kiek laiko preliminariai gali užtrukti valymas bei taip nesunkiai suplanuoti ateities darbus.

Apibendrindamas galiu pasakyti, jog „Zigma Spark“ robotui siurbliui skirta programėlė veikia išties gerai, ypatingai jeigu tai susiję su valymo darbais. Nepatogumų gali kilti tuo atveju jeigu norite atnaujinti siurblio programinę įrangą, kas iš esmės nėra labai malonu. Kaip bebūtų, dėl paprasto dizaino, patogaus valdymo ir tvarkingo išdėstymo „Zigma“ aplikacija man palieka tikrai gerą įspūdį.

Veikimas

Turbūt esminis klausimas – tai kaipgi veikia tas „Zigma Spark“? Tiesą pasakius, testavimo metu kilo įvairių minčių, tačiau, vertinant apibendrintai, esu patenkintas šiuo produktu. Per daugiau nei mėnesį turėjau įvairių situacijų ir manau pradėsiu nuo to kas man nelabai patiko.

Jeigu nuspręsite įsigyti šį robotą siurblį, tai žinokite, jog geriausia, kad jis pradėtų darbus nuo įkrovimo stotelės. Jeigu dėl kažkokių priežasčių valymas bus pradėtas pernelyg toli nuo jos – yra nemaža tikimybė, kad „Spark“ nepavyks grįžti atgal. Nesu visiškai tikras ar tai susiję su, tačiau kiekvieną kartą kuomet valymas buvo pradėtas ne iš stotelės – mano robotas užstrigdavo, ką puikiai iliustruoja klaidų skaičius, matomas aukščiau esančiose nuotraukose.

Patys valymo darbai atliekami tikrai gerai, o trys skirtingi galingumo režimai leidžia pasirinkti tinkamiausią variantą Jums. Tai galioja ne tik sausam, tačiau ir drėgnam valymui, todėl atsižvelgdami į purvo kiekį Jūsų namuose – galėsite pasirinkti Jums tinkamiausią lygį. Norėčiau trumpai paminėti ir skleidžiamo triukšmo lygį. Jeigu naudosite ne tokius galingus režimus, tai „Spark“ veikia pakankamai tyliai. Pasirinkus patį galingiausią režimą, roboto darbas tikrai bus girdimas, tačiau tai nėra kažkas labai neįprasto. Jei reikėtų visą tai apibūdinti keliais žodžiais, sakyčiau, kad tai yra standartinė situacija – norėtųsi, jog būtų kuo tyliau, bet tikrai netrukdo ir kaip yra.

Dar vienas privalumas, kurio nepaminėjau anksčiau – itin didelė šiukšlių talpykla. Abi su šiuo siurbliu gaunamos talpyklos yra 0,6 litro talpos. Palyginimui, paminėsiu, jog „Roborock S50“ turi tik 0,48 litro talpą. Tačiau prie visų privalumų yra ir vienas ganėtinai didelis trūkumas, kuris kartais gali sukelti ir juoką.

„Zigma Spark“ gali be problemų apsivynioti laidais ir toliau bandyti tęsti darbus. Arba gali patekti į kambarį iš kurio nepavyks išvažiuoti, tačiau jis niekuomet nenustos bandęs to daryti. Iš mano namų svetainės ištrūkti jis bandė gal 15 minučių, tačiau jam to padaryti taip ir nepavyko, tad teko ištiesti pagalbos ranką. Manau, kad tokiose situacijose jis tiesiog turėtų nutraukti valymą, o ne bandyti jį tęsti, tačiau panašu, kad gamintojas galvojo kiek kitaip.

Verdiktas

Kaip jau minėjau šios apžvalgos pradžioje, šiuo metu šį produktą galima įsigyti už 337,73 euro, o didžiausias privalumas yra tas, jog jis atkeliauja iš sandėlio Vokietijoje, todėl Jums nereikės sukti galvos apie papildomus mokesčius ar labai ilgai trunkantį pristatymą. Tačiau ar tikrai verta pirkti „Zigma Spark“?

Aš manyčiau, kad tikrai taip. „Zigma Spark“ yra pakankamai funkcionalus, o jo atliekamas darbas yra išties puikus. Žinoma, per daugiau nei mėnesį testavimo radau keletą erzinančių dalykų, tačiau nemanau, kad tai galėtų būti priežastys nepirkti šio roboto siurblio.

Labiausiai kliūnantis dalykas yra labai lengva įkrovimo stotelė, kurią nesunku pajudinti iš savo vietos ne tik man, tačiau ir pačiam robotui. Užkliuvo ir jau minėtos problemos su programinės įrangos atnaujinimu, bet pagrindinius veiksmus „Spark“ atlieka labai gerai.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas