Būsto paskola iš banko: ekspertai paneigia tris mitus, kurie susiję su jūsų kredito istorija, sužinokite, kas svarbiausia

Pranešimas spaudai

2024-06-17, 17:14

0 komentarų

Kredito istorija – neatsiejama finansinio gyvenimo dalis, kuri gali nulemti, ar gausite būsto paskolą iš banko. Nors savo kredito istoriją kuriame kasdien ir, jei turime tam skirtų žinių, tai daryti gan paprasta, apie ją vis dar egzistuoja klaidingų įsitikinimų. Kokie yra trys kredito istorijos mitai, pasakoja „Luminor“ mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius.

Prasidėjo mega „Aliexpress“ išpardavimai – sutaupykite net iki 70 proc.
Būsto paskola iš banko: ekspertai paneigia tris mitus, kurie susiję su jūsų kredito istorija, sužinokite, kas svarbiausia

Kredito istoriją sudaro visi kada nors asmens atlikti finansiniai veiksmai – tai finansiniai įsipareigojimai, įsiskolinimai ir įvairiausių mokėjimų istorija. Bankas atsižvelgia į šiuos veiksnius, vertindamas, ar asmuo geba rūpintis savo finansais ir laiku mokėti įmokas ne tik už finansinius, bet ir kitus įsipareigojimus, o tokių įmokų vėlavimai ar ilgalaikis aplaidumas gali nulemti, ar paskola išvis bus suteikta.

„Kitaip tariant, jei bankas kredito istorijoje mato, kad esate prasiskolinę ar vengiate laiku įgyvendinti finansinius įsipareigojimus, realu, kad, paskola gali būti iš viso nesuteikta. Iš kitos pusės, gera finansinė istorija gali suveikti kaip svertas į kliento pusę, derantis dėl palankesnių paskolos sąlygų“, – sako E. Jurevičius.

Mitas: pasitikrindami kredito istoriją ją pabloginate

Nemažai žmonių įsitikinę, kad jeigu jie kreipiasi į kelis skirtingus bankus, tam, kad sužinotų, kokias paskolos sąlygas galėtų gauti, prastėja jų kredito istorija.

„Taip dažnai manoma todėl, kad daugelis nežino, kaip tiksliai yra sudaroma jų kredito istorija ir kas į ją įtraukiama. Tačiau tai visiškai netiesa – pateikti paraišką bankui galite gana laisvai ir realios įtakos kredito istorijai tai neturės“, – sako ekspertas.

Mitas: kredito istorijos įrašus galima pašalinti

Pasak eksperto, dar vienas mitas apie kredito istoriją – kad įrašus iš jos įmanoma pašalinti.

„Egzistuojančių teisingų įrašų iš kredito istorijos ištrinti neįmanoma, net ir grąžinus skolas ar delspinigius, šie įrašai vis tiek yra bent 10 metų saugojami. Dar daugiau, tuo neužsiima ir jokios oficialios institucijos, o tokias paslaugas siūlančios bendrovės greičiausiai tesiekia išvilioti jūsų pinigus, taigi, būkite atsargūs“, – sako E. Jurevičius.

Ekspertas priduria, kad kredito istorijos kūrimas ir taisymas – maratonas, o ne sprintas. Norėdami pagerinti savo finansinę istoriją galite tai padaryti tik priimdami finansiškai protingus sprendimus ir laiku vykdydami net mažiausius įsipareigojimus

Mitas: nesvarbu, kiek laiko vėluojate apmokėti skolas

Trečiasis kredito istorijos mitas – įsitikinimas, kad visi vėlavimai jūsų kredito istoriją veikia taip pat.

„Klaidinga manyti, kad jei turite skolą, delsiant ją apmokėti nieko neatsitiks, nes jau ar taip, ar taip laiku neįvykdėte įsipareigojimo – priešingai. Neseniai atsiradusi skola jūsų kredito istoriją neigiamai paveiks žymiai mažiau, nei kurį laiką nepadengtas įsiskolinimas, taigi geriau nedelskite apmokėti skolų“, – sako E. Jurevičius.

Anot eksperto, kuo ilgiau lauksite, tuo didesnę reikšmę skola turės, o delsiant ją apmokėti mėnesius ar metus žala kredito istorijai gali būti didžiulė.

Kredito istorija reikia rūpintis nuolat

Anot specialisto, kad nesijaudintumėte dėl netinkamos kredito istorijos, rūpinkitės ja nuolat.

„Pirmiausia, išsiugdykite įprotį laikytis finansinės higienos – priimkite apgalvotus finansinius sprendimus, įvertinkite savo galimybes prieš įsigydami didesnius pirkinius ar finansiškai įsipareigodami paskoloms“, – sako ekspertas.

Taip pat, nemažiau svarbu, kad neužmirštumėte atsiskaityti už įvairias ryšio, interneto, komunalinių paslaugų sąskaitas, laiku sumokėti turimų paskolų įmokas.

Galiausiai, stenkitės visuomet turėti bent kelių mėnesių finansinį rezervą, o netikėtai prireikus didesnės pinigų sumos skolinkitės atsakingai. Taip būsite tikri, kad laiku apmokėsite visas atsiradusias skolas, o jeigu ateityje pateiksite prašymą būsto paskolai gauti, bankas ją suteiks pačiomis geriausiomis sąlygomis.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas