Dar vienas kibernetinis išpuolis Lietuvoje: pirkusieji elektronikos internetu privalo nedelsiant pasikeisti slaptažodžius

Lukas Snarskis

2021-06-10, 13:45 (atnaujinta 2021-06-10, 13:47)

0 komentarų
Dar vienas kibernetinis išpuolis Lietuvoje: pirkusieji elektronikos internetu privalo nedelsiant pasikeisti slaptažodžius

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras prie Krašto apsaugos ministerijos (toliau – NKSC), gavęs duomenų apie interneto parduotuvės „Kilobaitas.lt“ didelės apimties klientų duomenų praradimą, ėmėsi aiškintis galimo kibernetinio incidento aplinkybes.

„Tai yra dar vienas reikšmingas incidentas, susijęs su galimu vartotojų asmens duomenų praradimu, kuris tik dar kartą parodo, kad informacinių sistemų valdytojai privalo daugiau dėmesio skirti savo sistemų ir ten esančių klientų duomenų saugumui“, - sako Krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius.
NKSC pranešimą apie „Kilobaitas.lt“ klientų duomenų praradimą ir galimą kibernetinio saugumo incidentą gavo iš atsakingo pranešėjo remiantis Ryšių ir informacinių sistemų spragų atskleidimo principais.


„Aktyviai bendradarbiaujame su „Kilobaitas.lt“ atstovais, kad jų sistemose esanti spraga, per kurią galimai buvo įgauta prieiga prie duomenų, būtų kuo greičiau nustatyta ir pašalinta, taip užkertant kelius pakartotinam duomenų nutekėjimui. Taip pat rekomenduojame visiems šios internetinės parduotuvės klientams prevenciškai pasikeisti kompromituotus slaptažodžius, ypač, jeigu jie galioja jungiantis ir prie kitų to paties asmens paskyrų“, - sako NKSC direktorius Rytis Rainys.
NKSC derina su „Kilobaitas.lt“ valdytoju dėl reikalingos medžiagos incidento kibernetinės dalies tyrimui pateikimo ir rekomendavo kuo skubiau atlikti savo informacinių sistemų auditą.

NKSC gautoje duomenų bazėje yra įrašai apie 191 tūkst. klientų - jų vardai, pavardės, el. pašto adresai, telefono numeriai, gyvenamosios vietos adresai ir nesaugiu šifravimo algoritmu užkoduoti prisijungimo slaptažodžiai.

Nacionalinio kibernetinio saugumo įstatymo pataisos, reglamentuojančios Ryšių ir informacinių sistemų spragų atskleidimo modelį, šiuo metu yra svarstomos LR Seime ir artimiausiu metu turėtų būti patvirtintos. NKSC savo iniciatyva jau pradėjo jas taikyti ir pernai yra gavęs apie 40 tokių pranešimų, kurie padėjo užkirsti kelią galimiems kibernetiniams incidentams.

Ryšių ir informacinių sistemų spragų atskleidimas yra laikomas atsakingu, kai informacija apie aptiktas spragas yra, visų pirma, pateikiama pačiai organizacijai, kurios sistemose ar produkte jos buvo aptiktos, ir/arba spragų atskleidimo procesą koordinuojančiai institucijai. Pagal Kibernetinio saugumo įstatymo pataisas, siūloma, kad šią koordinavimo funkciją atliktų Nacionalinis kibernetinio saugumo centras prie KAM.

NKSC informaciją apie incidentą perdavė Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai ir Lietuvos policijai.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas