Daugeliui lietuvių nerūpi kibernetinis saugumas: paaiškėjo liūdna situacija su slaptažodžių pasirinkimu

Pranešimas spaudai

2021-09-29, 12:00

0 komentarų
Daugeliui lietuvių nerūpi kibernetinis saugumas: paaiškėjo liūdna situacija su slaptažodžių pasirinkimu

„NordPass” tyrimas parodė, kad kurdami slaptažodžius, vartotojai dažniausiai remiasi asmenine informacija ir prisiminimais. Moterys tą daro dažniau nei vyrai.

Didžioji dauguma vartotojų nesivadovauja kibernetinio saugumo ekspertų patarimais, kurie rekomenduoja, kad slaptažodžiai turėtų būti bereikšmės raidžių ir skaičių sekos. Tik 27% moterų ir 31% vyrų naudoja atsitiktinius žodžius ar skaičius, kurie neturi jokios reikšmės.

Tyrime atskleistos slaptažodžių kūrimo tendencijos:

Moterys

Vyrai

Naudoja asmeninę informaciją

49%

45%

Naudoja vardus, pavardes, datas ir skaičius

29%

25%

Sukuria su darbu ar profesija susijusius slaptažodžius

10%

17%

Naudoja augintinių vardus

24%

19%

Naudoja atsitiktinius žodžius/skaičius, kurie turi bent kažkokią reikšmę

25%

26%

Naudoja atsitiktinius žodžius/skaičius, kurie neturi jokios konkrečios reikšmės

27%

31%

„Siekdami sukurti stiprius slaptažodžius, vartotojai turėtų vengti bet kokių reikšmę turinčių žodžių. Programišiai gali vykdyti vadinamąsias žodyno atakas (angl. dictionary attack), kai naudojami visi žodyno žodžiai ir jų kombinacijos, todėl jeigu jūsų slaptažodis egzistuoja žodyne, jis gali būti nulaužtas per mažiau nei sekundę,” sako Marijus Briedis, „NordVPN” technologijų padalinio vadovas.

Kasmet skelbiamame „NordPass” dažniausiai naudojamų slaptažodžių sąraše atsiduria daugybė būtent tokių slaptažodžių — įvairūs vardai, pozityvią reikšmę turintys žodžiai bei logiškos skaičių sekos.

Tiems, kurie nori susikurti išties stiprius slaptažodžius, Marijus Briedis pataria į pagalbą pasitelkti technologijas: „Internete yra įvairių įrankių, galinčių padėti susikurti įmantrius slaptažodžius. Dauguma jų, pavyzdžiui NordPass slaptažodžių generatorius, yra nemokami.”

Kodėl nederėtų kurti slaptažodžių, kuriuos jau naudojote anksčiau

Šis tyrimas taip pat parodė, kad tik 27% moterų ir 29% vyrų visada kuria unikalius slaptažodžius.

„To paties slaptažodžio naudojimas yra didelė kibernetinio saugumo klaida, kadangi įsilaužėliai gali patekti į kelias skirtingas paskyras su vienu slaptažodžiu,” sako Marijus Briedis, „NordVPN” technologijų padalinio vadovas.

Kaip išlikti saugiems internete

„NordVPN” technologijų padalinio vadovas Marijus Briedis pasidalino svarbiausiais patarimais, kurie padės jums išlikti saugiems internete:

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas