Mirtinas smūgis Putino ir Kremliaus propagandai: šis mokslininkų šedevras leidžia aptikti rusų trolius ir tai daroma itin tiksliai, atskleista ir daugiau detalių

Lina Snarskienė

2024-09-16, 19:54

1 komentaras

Vos tik prasidėjus Rusijos karinei invazijai į Ukrainą – daugelis Vakarų bendrovių paskelbė apie pasitraukimą iš agresorės rinkos. Tuo pat metu ir gerokai suaktyvėjo Kremliaus propaganda, kuri jau seniai pastebima ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

„Aliexpress“ įsibėgėjo išpardavimų maratonas – spauskite čia ir įsigykite populiariausias prekes už rekordiškai žemą kainą
Mirtinas smūgis Putino ir Kremliaus propagandai: šis mokslininkų šedevras leidžia aptikti rusų trolius ir tai daroma itin tiksliai, atskleista ir daugiau detalių

Teksaso technikos universiteto mokslininkai neseniai „arXiv“ pateikė naują straipsnį, kuriame aprašomas jų sukurtas naujas prognozavimo modelis, pagal kurį galima labai tiksliai numatyti, ar socialinio tinklo „X“ paskyra yra rusų trolis.

Tyrėjai Sachithas Dassanayaka, Ori Svedas ir Dimitrijus Volčenkovas teigė, kad jų mašininio mokymosi modelis gali tiksliai aptikti rusų trolių paskyras 88 proc. tikslumu ir metodas gali būti taikomas kituose socialinės žiniasklaidos tinkluose.

Siekdami įsitikinti, ar jų modelis veikia skirtinguose duomenų rinkiniuose, tyrėjai jį išbandė su dviem skirtingais rusiškų trolių įrašų duomenų rinkiniais ir pasiekė 90,7 proc. tikslumą pirmajame ir 90,5 proc. tikslumą antrajame. Straipsnio autoriai mano, kad socialiniai tinklai galėtų naudoti jų modelį troliams sekti realiuoju laiku, tai galėtų padėti sumažinti dezinformacijos plitimą rinkimų metu.

Tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad labiausiai trolius atsijoti padėjo aštuoni požymiai - pranešimų bei pakartotinių pranešimų skaičius, sekėjų skaičius, sekamų asmenų skaičius, atsakymų skaičius, mėgstamų asmenų skaičius, paminėtų naudotojų skaičius ir grotažymių skaičius. Straipsnyje teigiama, kad sekėjų skaičius, grotažymių skaičius ir „X“ žinučių skaičius yra vieni veiksmingiausių būdų atpažinti trolius.

Tyrėjų modelis ne tik geba aptikti trolius, bet ir suskirstyti juos į vieną iš keturių kategorijų. Kategorijos yra šios: netikros naujienos, organizacijos, politiniai filialai ir pavieniai asmenys.

  • Netikrų naujienų grupei priklauso paskyros, kurios skelbia informaciją kaip teisėtos naujienų tarnybos ir siekia patikimumo, kad galėtų skleisti dezinformaciją ir skaitytojai jomis pasitikėtų.
  • Organizacijų paskyros dažnai veikia taip, tarsi būtų nevyriausybinės organizacijos, labdaros organizacijos ar bendruomenės grupės. Jomis siekiama didinti pasitikėjimą ir daryti įtaką pokalbiams politiniais ir socialiniais klausimais. Jos gali pastūmėti tam tikras darbotvarkes, kartu atrodydamos kaip paprastų žmonių judėjimai.
  • Politiniai filialai atvirai reiškia savo politines pažiūras. Tyrėjai teigia, kad jos nėra iš esmės piktavališkos, tačiau šios paskyros gali kelti problemų, jei propaguoja kraštutines pažiūras, skleidžia propagandą arba manipuliuoja politiniu diskursu. Jos gali sėti nesantaiką ir daryti įtaką politiniams pokalbiams.
  • Galiausiai, jūs turite individualias paskyras. Tai dažniausiai pasitaikantys troliai, prisistatantys kaip įprasti naudotojai, turintys tikrus profilius ir pomėgius. Šios paskyros dalyvauja pokalbiuose, dalijasi turiniu ir kuria tinklus, kartu stumdamos savo įsitikinimus. Tyrėjai teigė, kad šias paskyras sunku aptikti, tačiau tai padaryti yra svarbu, nes tokie žmonės sukuria iliuziją, kad problemos sulaukia plataus palaikymo.

Tyrėjai teigia, kad jų modelis gali būti naudojamas ir kitiems, ne tik Rusijos, įtakos tinklams aptikti. Jie mano, kad šis tyrimas gali būti panaudotas tobulinant esamas aptikimo priemones, siekiant pagerinti įprastų naudotojų socialinių tinklų patirtį ir sumažinti netikrų naujienų atvejų skaičių.

1 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas