Netrukus galite likti be savo el.pašto paskyros: „Google“ ėmėsi veiksmų, kurie gali sukelti nemažai nepatogumų, reaguoti būtina nedelsiant, kitaip liksite be savo paskyros

Ina Jonaitienė

2024-09-13, 19:55 (atnaujinta 2024-09-15, 12:03)

3 komentarai (-ų)

Gali būti, kad jūsų elektroninio pašto dėžutėje neperskaitytas guli svarbus laiškas. „Google“ pranešė, kad keičia savo neaktyvių paskyrų politiką ir ištrins neaktyvias asmenines paskyras bei jų turinį, saugomą „Gmail“, „Docs“, „Drive“, „Google Photos“ ir kitose programose.

„Aliexpress“ įsibėgėjo išpardavimų maratonas – spauskite čia ir įsigykite populiariausias prekes už rekordiškai žemą kainą
Netrukus galite likti be savo el.pašto paskyros: „Google“ ėmėsi veiksmų, kurie gali sukelti nemažai nepatogumų, reaguoti būtina nedelsiant, kitaip liksite be savo paskyros

Dar praėjusiais metais „Google“ paskelbė naują neaktyvių paskyrų politiką ir nurodė, kad nenaudojamos paskyros galiausiai bus ištrintos. Dabar ši politika įgyvendinama – nenurodytas skaičius „Google“ paskyrų bus ištrintas, jei tam tikrą laikotarpį nebus rodoma jokia naudotojo veikla.

Neaktyvią paskyrą „Google“ apibrėžia kaip paskyrą, kuri nebuvo naudojama dvejus metus. Bendrovė pasilieka teisę visiškai ištrinti tokias paskyras, tačiau tai taikoma tik asmeninėms paskyroms. Darbo, mokyklos ar įmonės paskyros lieka nepaliestos net ir po daugiau nei 24 mėnesių neaktyvumo.

Visi neaktyvios paskyros duomenys bus visam laikui pašalinti iš interneto, įspėja „Google“. Bendrovė teigia, kad ištrynus apleistas paskyras padidėja saugumas, nes šios paskyros dažnai pamirštamos arba paliekamos be priežiūros. Tokios paskyros gali tapti lengvu kibernetinių nusikaltėlių taikiniu, nes jų pirminiai naudotojai gali nežinoti apie bet kokią grėsmę.

Naujoji politika gali reikšti pražūtį daugybei informacijos ir asmeninio interneto turinio, pradedant apleistais tinklaraščiais, kurie talpinami „Blogger“ platformoje. Labiausiai nukentės žmonės, valdantys kelias „Google“ paskyras, nes dabar jiems reikės periodiškai tikrinti kiekvieną paskyrą, kad būtų išvengta visiško duomenų ištrynimo.

Vienos paskyros naudotojams naujosios politikos valdymas turėtų būti paprastas. „Google“ paaiškino, kad paskyra laikoma aktyvia, jei ja naudojamasi. Įprasta veikla internete, pavyzdžiui, el. laiško skaitymas ar siuntimas, naudojimasis „Google Drive“, „YouTube“ vaizdo įrašo žiūrėjimas, dalijimasis nuotrauka, programėlės atsisiuntimas ar net „Google“ paieška, automatiškai pažymės paskyrą kaip aktyvią.

Taip pat yra keletas dvejų metų ištrynimo politikos išimčių. 2023 m. „Google“ patvirtino, kad paskyra nebus ištrinama, jei joje bus vienas „YouTube“ vaizdo įrašas, jei ji buvo naudojama „Google“ produktui, programėlei ar prenumeratai įsigyti arba jei joje yra piniginis likutis. Paskyros, susijusios su aktyviomis finansinėmis operacijomis arba nepilnamečio paskyros valdymu per „Family Link“, taip pat yra saugios.

Kaip išsaugoti paskyras?

Jei turite tik vieną „Gmail“ arba „Google Photos“ paskyrą ir ja naudojotės per pastaruosius dvejus metus, jums daryti nieko nereikia. Jei turite kelias paskyras, kurios galėjo būti neaktyvios, jas galite apsaugoti prisijungdami bent kartą per dvejus metus ir atlikdami vieną iš kelių veiksmų.

Jei norite aktyvinti retai naudojamą „Gmail“ paskyrą, turite perskaityti ten esančius laiškus ar išsiųsti bent vieną laišką pasirinktam adresatui. Taip pat galite iš neaktyvios paskyros vykdyti bent vieną „Google“ paiešką, peržiūrėti „YouTube“ įrašą ar atsisiųsti programą iš „Google Play“ parduotuvės – visos šios programos susijusios tarpusavyje ir aktyvuoja viena kitą.

Ką daryti, jei pamiršote savo turimas paskyras? Tam pasitelkti galite „Google“ paskyros atkūrimo metodą. Šiuo atveju reikia įvesti su atitinkama paskyra susietą atkūrimo el. pašto adresą arba telefono numerį. Į nurodytą el. pašto adresą arba telefoną „Google“ atsiųs atkūrimo patvirtinimo kodą ir pateiks informaciją apie visas su jais susijusias paskyras.

Atkūrus paskyrą, rekomenduojama atnaujinti jos slaptažodį bei nustatymuose įgalinti dviejų žingsnių autentifikavimo patvirtinimą, kad paskyra būtų apsaugota ateityje.

3 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas