Rugsėjo 16 dieną startavo internetinis balsavimo pagalbos įrankis: Seimo rinkimams skirtas testas padeda atskleisti, kuri partija ir politikai yra artimiausi kiekvienam pagal pažiūras

Pranešimas spaudai

2024-09-18, 07:14

0 komentarų

Rugsėjo 16 dieną startavo internetinis balsavimo pagalbos įrankis „Manobalsas.lt“, skirtas 2024 m. Seimo rinkimams. Kaip ir prieš praėjusius Prezidento ir Europos Parlamento rinkimus, Seimo rinkimams skirtas testas padeda atskleisti, kuri partija ir politikai yra artimiausi kiekvienam pagal pažiūras.

„Aliexpress“ įsibėgėjo išpardavimų maratonas – spauskite čia ir įsigykite populiariausias prekes už rekordiškai žemą kainą
Rugsėjo 16 dieną startavo internetinis balsavimo pagalbos įrankis: Seimo rinkimams skirtas testas padeda atskleisti, kuri partija ir politikai yra artimiausi kiekvienam pagal pažiūras

Internetinės platformos bendraautoriai – Vilniaus universieto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorė Ainė Ramonaitė ir docentas Mažvydas Jastramskis – teigia, kad „Manobalsas.lt“ padeda rinkėjams geriau suprasti Lietuvos partinį lauką.

Šis įrankis leidžia ne tik geriau pažinti savo pačių politines pažiūras, bet ir suprasti, kokios partijos geriausiai galėtų tikti pagal kiekvieno vertybinį profilį.

Išsprendę testą rinkėjai pirmiausiai pamato savo ir partijų poziciją politiniame žemėlapyje, o vėliau gali sužinoti, kuris politikas iš konkrečios partijos yra arčiausiai jų pažiūrų. Tai gali padėti rinkėjams reitinguojant politikus partijos sąraše. Tie, kurie nori giliau suprasti politines pozicijas, gali rasti detalius politikų ir partijų atsakymus į klausimus ir jų paliktus komentarus, paaiškinančius testo pasirinkimus.

Politinio kompaso „Manobalsas.lt“ dimensijos

Pasak profesorės A. Ramonaitės, kiekvienuose rinkimuose testas atnaujinamas reaguojant į aktualijas: „Šių metų teste atsispindi Lietuvoje vykstančios politinės diskusijos ne tik dėl tradicinių partijas diferencijuojančių klausimų, tokių kaip mokesčių mažinimas ar tos pačios lyties asmenų santykių įteisinimas, bet ir dėl naujai iškilusių temų, tokių kaip valstybinio komercinio banko steigimas, gynybos biudžeto didinimas, požiūris į išaugusius migracijos srautus ar Lietuvos santykiai su Kinija ir panašiai.“

Testas sudarytas iš keturių dimensijų, atspindinčių tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje aktualias politines skirtis: „rinkos ir valstybės“ dimensijoje matoma skirtis tarp laisvos rinkos ir reguliuojamos rinkos palaikytojų, „visuomenės“ ašyje – skirtis tarp konservatyvizmo ir progresyvizmo; „ekologijos“ ašyje – tarp tų, kurie į gamtą žiūri kaip į išteklių, ir tų, kurie daugiau dėmesio skiria gamtos saugojimui, o „užsienio ir gynybos“ ašyje – tarp tų, kurie laikosi griežtesnės pozicijos saugumo politikos atžvilgiu, ir tų, kurie siūlo švelninti Lietuvos saugumo politiką.

„Manobalsas.lt“ siūlo pagalbą tiems, kurie nori atrasti vertybinius skirtumus tarp partijų nuostatų.

„Nepaisant dažnai viešojoje erdvėje išreiškiamos nuostatos, jog Lietuvos politinės partijos nesiskiria niekuo, vartotojai įsitikins, kad bent jau idėjinėje erdvėje skirtumai tikrai egzistuoja“, – teigia docentas M. Jastramskis.

Jis tikisi, kad testas padės gerinti politikų atskaitingumą rinkėjams: „Rinkėjai kompase mato oficialias partijų pozicijas ir vėliau jas gali priminti, jei politikai nesilaiko vertybių.“ Testą galite atlikti čia.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas