Socialiniuose tinkluose plinta nauja sukčių gudrybė: lietuviams siūloma įsigyti „Samsung“ flagmaną už neįtikėtinai žemą kainą, prisidengiama „Maxima“ vardu, sužinokite kaip elgtis tokioje situacijoje

Lukas Snarskis

2023-12-25, 07:16

5 komentarai (-ų)

Šiandieninis gyvenimas jau neįsivaizduojamas be išmaniųjų telefonų. Savo funkcionalumu šie įrenginiai prilygsta įprastiems kompiuteriams. Jiems taip pat būdingi panašūs kibernetinio saugumo iššūkiai. Tačiau su įvairiausiais sukčiais galima susidurti ir tiesiog naudojanti socialinių tinklų programėlėmis.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Socialiniuose tinkluose plinta nauja sukčių gudrybė: lietuviams siūloma įsigyti „Samsung“ flagmaną už neįtikėtinai žemą kainą, prisidengiama „Maxima“ vardu, sužinokite kaip elgtis tokioje situacijoje

Socialiniame tinkle „Facebook“ ir vėl siautėja sukčiai, kurie bando išvilioti pinigus iš šventiškai nusiteikusių lietuvių. Pasitelkiama gudrybė – ganėtinai elementari. Siekiant išvilioti pinigus sukčiai reklamuoja neva „Maxima“ parduotuvėje vyksta kalėdinis išpardavimas, kurio metu „Samsung“ flagmaną galima įsigyti net su 90 proc. nuolaida.

Įvairiose „Facebook“ grupėse, o taip pat ir kaip reklamos, pasirodantys pranešimai sako, jog parduotuvėje „Maxima“ dabar vyksta ypatingas išpardavimas, kurio metu galima įsigyti „Samsung Galaxy S23 Ultra“ vos už 149 eurus. Teigiama, kad kaina prieš nuolaidą – 1 329 eurai. Negana to, patiklius asmenis bandoma įtraukti paminint, jog liko labai nedidelis kiekis šių įrenginių.

Paspaudus „Facebook“ pranešime matomą nuorodą – asmenys patenka į niekaip su „Maxima“ nesusijusį internetinį puslapį. Vos tik atsidarius nuorodą – nesunku įsitikinti, jog tai yra apgavystė, o tai išduoda net keletas skirtingų ženklų. Visų pirma, naudojamos nuotraukos yra pateikiamos anglų kalba, o ten kur naudojama lietuvių kalba – apstu įvairiausių klaidų.

Negana to, apgaulingoje svetainėje naudojamos nuotraukos, kur apskaičiuojama kiek pinigų sutaupys lietuviai. Čia informacija dėl kažkokių priežasčių pateikiama portugalų kalba. Paspaudus mygtuką „Pirkti dabar“, lankytojai nukreipiami į užsakymo formą, kur gali pasirinkti norimą „Galaxy S23“ serijos išmanųjį telefoną bei žemiau privalo užpildyti pristatymo formą.

Nors iš pradžių gali pasirodyti, jog šiame puslapyje siekiama surinkti lankytojų kortelių duomenis, tačiau realybė šiuo atveju kiek kitokia. Pildant pristatymo formą pirkėjai gali pasirinkti tik vieną mokėjimo būdą – grynieji pinigai, o pateikus užsakymą teigiama, kad jūsų laukia nemokamas pristatymas, o apmokėti reikės grynaisiais pinigais, kuomet gausite prekę.

Tačiau pagrindinis tikslas čia – paprašyti iš anksto sumokėti bent už dalį norimos prekės. Panašu, kad šią apgavystę sukūrę asmenys nėra itin įgudę, nes užpildžius formą į el.pašto dėžutę iš pradžių neatkeliauja joks laiškas, kas rodo, jog tokie laiškai yra siunčiami rankiniu būdu. Dar vienas įdomus dalykas – užpildžius užsakymo formą jūs gausite patvirtinimą, kuriame rašoma, jog pardavėjas gavo jūsų užsakymą ir „kuo greičiau atsiųs jums kūdikį“.

Kaip neužkibti ant sukčių gudrybių?

Vienas svarbiausių aspektų, kuriuos bando išnaudoti sukčiai, tai yra neįtikėtinai žema siūlomo įrenginio kaina. Lietuvoje naujas „Samsung Galaxy S23 Ultra“ išmanusis telefonas kainuoja nuo 950 eurų, o apgavikai bando pasinaudoti patikliais žmonėmis ir neva siūlo naujausią Pietų Korėjos flagmaną už kone dešimt kartų mažesnę kainą.

Vertėtų atsiminti, jog originalios ir nenaudotos prekės už tokią kainą nebūna parduodamos. Jeigu pastebėjote panašių reklamų kaip ši – tai neabejotinai yra apgavystė.

Dar vienas dalykas į kurį reikėtų atkreipti dėmesį – reklamose ir pačiame puslapyje naudojami „Maxima“ ir „Samsung“ prekiniai ženklai, tačiau pats puslapio adresas nėra niekaip susijęs nei su parduotuvės nei su elektronikos gamintoju. Tai yra dar vienas didžiulis indikatorius, kuris sufleruoja apie galimas sukčių pinkles.

Žinoma, daugeliui turėtų kliūti ir netaisyklingas lietuvių kalbos vartojimas, daugybė angliškos informacijos, o kai kuriose vietose net ir kitų kalbų naudojimas. Tokiose bendrovėse kaip „Maxima“ ar „Samsung“ neabejotinai dirba asmenys, kurie puikiai įvaldę lietuvių kalbą, o taip pat įmonės turi pakankamai resursų, jog būtų pasirūpinta kokybiškais ir lietuviškais reklaminiais plakatais.

Ką daryti pamačius tokius apgaulingus puslapius?

Socialiniame tinkle „Facebook“ plintančius apgaulingus skelbimus ar rašomus pranešimus nesunkiai gali sustabdyti šios platformos naudotojai. Jeigu pastebėjote besisukančią tokio tipo reklamą – praneškite apie tai platformos moderatoriams. Tai padaryti yra ganėtinai paprasta – prie tokio įrašo paspauskite tris taškelius ir praneškite apie netinkamą reklamą.

5 komentarų

Asta

Punktas, pagal kurį sukčiavimą galima atpažinti pagal tekste daromas klaidas, nebegalioja. Dabar net švietimo įstaigos vadovas rašo (ir kalba) su klaidom

Bens

Tikrai taip, net ir TV laidų anonsuose priveliama tokių klaidų, kad net graudu... Ypač "smagu" klausytis reklamos apie vaistus: "Vartoti per burną..."😀

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas