„AOC 24G2U“ apžvalga: pasirodo, nustebinti gali ir mažiau nei 200 eurų kainuojantis monitorius

Prieš dešimtį metų pagrindinis daugelio vartotojų langas į pasaulį buvo kompiuterio monitorius. Vargu, ar kas nors būtų patikėjęs, jog po dekados visus darbus galėsime atlikti įsitaisę ant sofos, rankoje laikydami daiktą, kuris be vargo gali pranykti mūsų delne. Kadangi 9/10 šią apžvalgą skaitančių žmonių tai daro slinkdami išmaniojo telefono ekraną, natūralu, jog susidomėjimas staliniais kompiuteriais pamažu menksta, o į mūsų pasaulį veržiasi vis daugiau nešiojamų prietaisų. Tačiau asmeniniai kompiuteriai atsisako pasiduoti be kovos ir vis dar niekam neužleidžia vietos ant mūsų rašomųjų stalų. Be to, šioje industrijoje pažanga taip pat vyksta, tiesiog sudėtingi produktų pavadinimai nepraeina populiariosios žiniasklaidos filtro.

Telefonai.eu nusprendė šiek tiek atsitraukti iš tradicinio temų lauko ir panagrinėti, kokie vėjai pučia monitorių rinkoje. Tam pasirinkome „AOC 24G2U“ - produktą, kuris atitinka visas pastarųjų dienų madas, turi keletą naudingų funkcijų ir, svarbiausia, kainuoja tiek, jog be didelio vargo galėtų atsidurti ant kone kiekvieno mūsų skaitytojo stalo. Taigi, apžvalgoje pabandysime išsiaiškinti, ar „AOC 24G2U“ pateisina mūsų lūkesčius ir yra vertas dėmesio šių dienų kontekste.

Dizainas

Prieš keletą metų matėme, kaip rinką pamažu užkariavo išmanieji telefonai su itin plonais ekrano rėmeliais. Panašus procesas vyko ir monitorių industrijoje - įprastus paveikslų rėmus pakeitė siauručiai, piršto storio rėmeliai, o juos pamažu iš užmarštį stumia naujoji berėmių ekranų karta. „AOC 24G2U“ būtent ir yra pastarosios kartos atstovas ir savo dizainu stengiasi nesugadinti jūsų darbo kambario interjero.

Vos išsėmus monitorių iš dėžutės, į akis krenta apatinis ekrano rėmas, papuoštas raudona juotele, ant kurio puikuojasi gamintojo logotipas. Hmm, tai gal ne toks jis jau ir berėmis? Na taip, apatinis storesnis, tačiau šoniniai - tikrai nedideli, kas pasitarnaus kelis vieną šalia kito pastatytus monitorius naudojantiems žmonėms. Galbūt iki tikro berėmio titulo norėtųsi nukirpti po vieną kitą milimetrą, bet tikrai realiame gyvenime tam nėra būtinybės. Apatinėje briaunoje sumontuoti keli ne itin patogūs valdymo mygtukai (įjungimo, šaltinio pasirinkimo, nustatymų ir navigacijos rodyklių), o šiek tiek toliau - didelis jungčių arsenalas.

Apsukus „AOC 24G2U“, dėmesį vėl patraukia raudoni akcentai. Kadangi gamintojas šį modelį priskiria žaidimų monitorių klasei, tokie dizaino elementai nestebina. Galbūt ne visai mano skonio, bet juodą nugarėlės plastiką tikrai pagyvina. Pakuotėje pridedamas stovas, sudarytas iš dviejų dalių - paties stovo ir kojos. Stovas prie ekrano tvirtinamas labai lengvai ir tvirtai, ko negalima pasakyti apie koją. Jis tiesiog užsimauna ant metalinių kojos kaiščių, todėl ją reikės papildomai pritvirtinti specialiu varžtu. Ne pats sudėtingiausas darbas, bet išsiėmus iš dėžutės negalėsime iškart naudotis ir reikės šiek tiek pameistrauti.

Vis dėlto stovas visas nuodėmes kompensuoja ergonomikos srityje. Ekranas turi labai didelę aukščio reguliavimo amplitudę, tad nereikės jokių papildomų paaukštinimų, lengvai sukasi į visas puses (patogu, kai kažką ekrane norite greitai parodyti kitiems) bei yra nesunkiai paverčiamas tiek į priekį, tiek atgal. Žodžiu, patogią žiūrėjimo poziciją turėtų rasti kiekvienas.

Ekranas

Akimis greitai permetus „AOC 24G2U“ specifikacijų sąrašą galėtų apimti lengvas nusivylimas. Nei 4K raiškos, nei HDR, netgi kraštinių santykis standartinis 16:9, o ne vis labiau populiarėjantis 21:9, tačiau realybėje situacija kur kas geresnė nei galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Pirmoji „AOC 24G2U“ stiprybė - IPS matricos technologija. Per daug nesigilinant į technines subtilybes, tai reiškia kur kas geresnius matymo kampus. Greičiausiai esate pastebėję, kad žvelgiant į pigius monitorius iš šono stipriai pasikeičia spalvos ir turinys tampa sunkiai įžiūrimas. Šio produkto savininkams su tuo susidurti neteks. Tai labai praverčia, jei monitorius stovi stalo kampe, o dirbdami kompiuteriu šalia skaitote knygas, dokumentus ar atliekate kitus darbus - pakaks akies kampu pažiūrėti į ekraną ir viską matysite.

Kitas šio modelio privalumas - didelis šviesumas. Paprastai biudžetinės klasės monitoriai negali pasigirti šviesiais ekranais, todėl dieną, spinduliuojant ryškiai saulės šviesai, gali kilti problemų įžiūrint vaizdą ekrane. Su „AOC 24G2U“ tokių sunkumų nepatyriau. Pirmąkart išsiėmęs monitorių iš dėžutės ir prijungęs prie kompiuterio nelikau siužavėtas spalvomis. Man jos pasirodė šiek tiek blankios ir pernelyg šiltos mano skoniui. Galbūt mane išlepino ryškūs OLED televizoriai ir AMOLED telefonų ekranai. Bandydamas reguliuoti nustatymus ir šią problemą ištaisyti, nieko nepešiau ir galiausiai likau prie gamyklinio varianto. Visgi įdomu tai, jog jau kitą dieną prie tokio vaizdo įpratau ir netgi pradėjau jį mėgti.

Ilgai sėdėdamas prie kompiuterio ir redaguodamas dokumentus pradedi vertinti neutralų ekrano profilį, nes tai mažiau erzina akis. Deja, IPS technologija atnešė ir savų trūkumų. Juoda spalva ne tokia kontrastinga ir žiūrint filmus dažnai primena pilką. Galbūt tai šiek tiek užklius žaidimų ar filmų gerbėjams, bet dirbantiems kompiuteriu tai bus nė motais. Taip pat jaučiau ir nedidelį kontrasto trūkumą bei pasigedau HDR technologijos palaikymo - „Netflix” serialai, HDR ir ploni ekrano šio monitoriaus rėmeliai būtų tikra bomba. Nustatymuose siūlomas kažkoks „HDR effect” režimas, tačiau jį įjungus vaizdas atrodo tarsi pradedančio „Photoshop” naudotojo redaguota nuotrauka - dirbtina ir nepatrauklu.

Kalbant apie ape FullHD raišką, man jos 24 colių įstrižainės ekrane visiškai pakako ir džiaugiausi, kad gamintojas nepasuko populistiniu keliu ir nesumontavo kokios abejotinos kokybės 4K matricos. Galbūt dėl to iki galo nepasigėrėsite tais įspūdingais 4K vaizdeliais, kuriuos besisukančius matome televizorius pardavinėjančiose parduotuvėse, tačiau monitoriui tai nėra ir būtina. Tai kompensuoja puiki IPS matrica su gerais matymo kampais, didelis šviesumas ir net 144Hz siekiantis atsinaujinimo dažnis (apie tai plačiau veikimo skiltyje). Kitaip tariant, biudžetinės klasės gaminiui tai daugiau nei geras rinkinys.

Veikimas

Labai malonus ir praktiškas „AOC 24G2U“ privalumas - daug įvairiausių jungčių. Be įprastų dviejų HDMI, DisplayPort, VGA, ausinių ir audio įvesties lizdų, monitoriaus apačioje rasime ir tris USB 3.0 jungtis. Kam to reikia? Jeigu esate tikras žaidimų gerbėjas, patogiai galėsite prijungti ausines, pelę ir klaviatūrą, o ir paprastiems vartotojams patiks, kad nereikia lįsti po stalu, norint prijungti USB atmintinę. Monitorius turi ir įmontuotus garsiakalbius, tačiau jų kokybės pakanka tik tam laikotarpiui, kol dar nenusipirkote rimtesnių išorinių kolonėlių arba po ranka neturite ausinių.

Tačiau apsistokime prie dramblio kambaryje - 144Hz atsinaujinimo dažnio ir vos 1ms siekiančio minimalaus bei 5ms standartinio atsako laiko. Tai lemia, jog žaidimuose, kuriuose kadrai keičiasi itin greitai, neišvysime vaizdo plyšimo, išblukimo ar blyksėjimo. Kitaip tariant, „AOC 24G2U“ pasistengia, kad niekas nenukreiptų jūsų dėmesio nuo žaismo proceso. Gamintojas giriasi ir „AMD FreeSync” technologijos palaikymu, tačiau nutyli apie kur kas populiaresnės „Nvidia G-Sync” nebuvimą. Nors žaidėjai žino, jog tam tikrais atvejais „FreeSync” gali veikti ir su „Nvidia” vaizdo plokštėmis, tai toli gražu nėra idealus variantas.

Kitas „AOC 24G2U“ privalumas - pritaikomumas vaizdo tikslumui reikliose srityse. Daugiau už mane šioje sirityje nusimanantis kolega teigė, jog pasikrapštęs ir tinkamai susikalibravęs šį monitorių, be jokių problemų jį galėtų naudoti aukštos kokybės grafikos dizaino kūrimui ar profesionaliam nuotraukų redagavimui. Tai labai didelis įvertinimas biudžetinės klasės vaizduokliui.

Galų gale, „AOC 24G2U“ tiks ir įprastus poreikius turinčiam vartotojui. Jis leidžia nesunkiai susireguliuoti patogią žiūrėjimo poziciją, pasižymi plačiais matymo kampais ir dideliu šviesumu, kas itin aktualu dirbant biure ar namie. Pridėkime dar ir akims draugišką vaizdą ir turime tikrą monitorių čempioną.

Verdiktas

Apibendrindami galime daryti išvadą, kad „AOC 24G2U“ turi viską, ko šiuo metu reikia moderniam kompiuterio monitoriui. Nenuobodus dizainas ir ploni ekrano rėmeliai puoš kiekvieną rašomąjį stalą, natūralus spalvų profilis ir didelis šviesumas pasitarnaus ilgas valandas akis varvinantiems prie „Excel” lentelių ar „Word” dokumetų, o 144Hz atsinaujinimo dažnį ir itin trumpą atsako laiką įvertins žaidėjai ar tiesiog mėgstantys vakarais sumesti vieną kitą šaudyklės partiją.

Galbūt būtų galima prisikabinti prie 4K raiškos, HDR ar „G-Sync” nebuvimo, tačiau turint omenyje vos 175 eurų kainą Lietuvos rinkoje, tai būtų paprasčiausiai neprotinga. Vargu ar už tokią sumą mūsų šalyje pavyktų nupirkti geresnį monitorių. Tiesą sakant, „24G2U“ kaina tokia gera, jog siūlome apsvartyti poros šių įrenginių įsigijimą. Ploni, abu ekranus skiriantys rėmeliai leis džiaugtis kur kas platesniu vaizdu, turėti daug papildomos erdvės įvairiems langams, o du vienas šalia kito stovintys monitoriai jūsų darbo vietai suteiks solidumo ir profesionalumo.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas