Jeigu naudojate šią „Windows“ versiją – ją atsinaujinti turėtumėte nedelsiant, pateikiamas akivaizdus įrodymas, kodėl būtina tai padaryti jau dabar

Technews.lt

2024-05-29, 07:54

0 komentarų

2014 metų balandžio 8 dieną „Microsoft“ nutraukė techninį savo populiariosios operacinės sistemos „Windows XP“ palaikymą. Tačiau perėjimo prie naujesnės versijos procesas užtruko kiek ilgiau.

„FunWater SUP“ pripučiamos irklentės tik už 141 eurą su nuolaidos kodu NNNDFUYHA1. Spauskite čia, kad įsigyti.
Jeigu naudojate šią „Windows“ versiją – ją atsinaujinti turėtumėte nedelsiant, pateikiamas akivaizdus įrodymas, kodėl būtina tai padaryti jau dabar

Balandžio 8 dieną suėjo lygiai dešimt metų nuo tos dienos, kuomet buvo išleistas paskutinis „Windows XP“ operacinės sistemos atnaujinimas. Prieš dešimtmetį bendrovė paruošė saugumo pataisymų rinkinį ir nuo tos dienos buvo nutrauktas platformos palaikymas.

Siekdamas įrodyti, kaip pavojinga 2024 m. naudoti senas ir pasenusias operacines sistemas be jokios antivirusinės programos, ugniasienės ar maršrutizatorių, YouTube‘ris Eric Parker atliko koncepcinį eksperimentą – sukūrė „Windows XP“ virtualiąją mašiną su neapsaugotu interneto ryšiu. Per kelias minutes sistema buvo užpulta – į įrenginį automatiškai įsidiegė keli virusai ir kitų tipų kenkėjiškos programos.

Vienas iš virusų netgi sukūrė naują paskyrą pavadinimu „admina“, kuri, atrodo, kompiuteryje talpino FTP failų serverį. Kitas virusas, „conhoz.exe“, apsimetė galiojančia „Windows“ paslauga, pavadinta „conhost.exe“, ir jungėsi prie kelių trečiųjų šalių domenų, įskaitant bent vieną Rusijoje. Kitas įtartinas failas apsimetė esąs iš „Google“, o jo leidėjas buvo nurodytas kaip „www.google.com“.

Išpuoliai nesiliovė, o kompiuteryje su padidintomis privilegijomis buvo įdiegta daugiau virusų. Praleidęs šiek tiek laiko tyrinėdamas automatiškai įdiegtą kenkėjišką programinę įrangą, Parker įdiegė senesnę „Malwarebytes“ versiją, kad atliktų patikrinimą, ir ji pažymėjo bent aštuonis virusus, įvairiai klasifikuojamus kaip Trojos arklius, užkardas, DNS keitiklius ir reklamines programas.

Sistema „Windows XP“ buvo išleista 2001 m. ir tapo viena populiariausių stacionariųjų kompiuterių operacinių programų. Tačiau 2009 m. „Microsoft“ nutraukė pagrindinį „XP“ palaikymą, o 2014 m. – išplėstinį palaikymą. Tai reiškia, kad ji nebegauna saugumo atnaujinimų, priešingai nei naujesnės sistemos, pavyzdžiui, „Windows 10“ ir „11“, todėl ją naudoti internete yra itin pavojinga.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas