„Fitbit Charge 4” apžvalga: kai užaugsiu, būsiu išmanusis laikrodis

Ignas Petrikonis

2020-06-24, 10:40 (atnaujinta 2021-05-23, 11:24)

0 komentarų
„Fitbit Charge 4” apžvalga: kai užaugsiu, būsiu išmanusis laikrodis

Išmaniosios apyrankės man niekada nedarė įspūdžio ir atrodė kaip nevisavertis pakaitalas išmaniajam laikrodžiui. Kažkas panašaus į tai, kai užuot pirkę motociklą dėl vienokių ar kitokių priežasčių esate priverstas rinktis motorolerį arba bandymą puodelį itališko Espreso pakeisti viena tų gilių kavų. Žinoma, milijonams žmonių tokie mano palyginimai nė metais - pigiąją „Mi Band” galime išvysti ant nereto tautiečio riešo, o ją gaminanti „Xiaomi” kiekvienais metais artėja prie dėvimų įrenginių karaliaus sosto.

Tačiau išmaniųjų apyrankių rinka yra kur kas platesnė ir apima ne tik kiniškus plastmasiukus, bet ir į aukštesnį segmentą besitaikančius produktus. Vienu tokių gamintojų galime laikyti „Fitbit”, šioje srityje turintį ne vienerių metų patirtį ir neseniai tapusį „Google” nuosavybe. Naujausia kompanijos apyrankė „Fitbit Charge 4” siekia įtikinti, kad daugelį išmaniojo laikrodžio funkcijų galima pasiūlyti kur kas mažesniame pakete ir dėl to neaukoti kokybės. Ar tikrai taip yra iš tikrųjų, išsiaiškinsime šioje apžvalgoje.

Dizainas

Ne paslaptis, kad siekiant pasiūlyti kuo funkcionalesnį produktą už kuo mažesnę kainą dažnai pasirenkama keletą monetų sutaupyti dizaine. Akivaizdus to pavyzdys - mano jau minėta „Mi Band” ir visas kalnas jos kopijų, tad pirkdamas net keletą kartų brangesnį gaminį vartotojas intuityviai tikisi gauti ir kito lygio surinkimo kokybę. Tačiau „Fitbit” taip tikrai nemano.

„Charge 4” atrodo kaip dar vienas tų pigių išmaniųjų apyrankių gaujos narys - juoda blizgi priekinė dalis, juodas matinis plastikinis kūnas, o vieninteliai jos išvaizdos keliami įspūdžiai yra nykuma ir plastiko pigumas. Nuo „Mi Band 4” ji skiriasi tik savo forma - ji kampuota, linijos aštresnės ir be užapvalinimų. Na gerai, sutinku, kad jeigu tikėtumės metalo ir stiklo tokiame į fizinį aktyvumą nukreiptame įrenginyje, galėtume save tituluoti nedideliu kosmonautu, bet medžiagų pramonė taip pat nestovi vietoje - galbūt plastiką galėjo pakeisti lengvas magnio lydinys?

Visgi technologijų bendruomenėje yra pasigirdę svarstymų, jog plastikas pasirinktas tam, kad neblokuotų GPS modulio ryšio.

Viską minimaliai pataisyti bando gamyklinė silikoninė apyrankė, turinti šiokią tokią tekstūrą. Mano testuotas modelis dėžutėje taip pat atkeliavo su papildomu, labai originaliai atrodančiu nailoniniu dirželiu. Jis labai patogus, kadangi po juo esanti oda neprakaituoja ir neišrausta dėl ją alergizuojančio silikono bei suteikia vasarišką ir jaunatvišką įvaizdį. Pakeisti apyrankes tikrai labai nesunku - abi jos dalys turi po mygtuką, kurį paspaudus jos lengvai atkabinamos nuo korpuso, tad galėsite užsisakyti kelias spalvotas ir esant norui lengvai pagyvinti nuobodų dizainą.

Užtat ergonomikai priekaištų neturiu. Kairiajame šone esantis įdubimas yra ne kas kitas, o jutiklinis mygtukas, kurį paspausti labai lengva ir jis iš pirmo karto sureaguoja 10/10 kartų. Apatinėje dalyje įtaisytas pulso sensorius, nors ir išsikiša iš korpuso bei atrodo labai profesionaliai, į riešą remiasi patogiai ir dienos pabaigoje nepalieka įspaudo. Apyrankė labai lengva, o dėvėdamas ją užsimiršti, kas yra turbūt vienas didžiausių įvertinimų šios kategorijos įrenginiams.

Beje, „Fitbit Charge 4” yra atspari vandeniui iki 50m gylio, tad po treniruotės galėsite šokti į dušą jos nenusiimdami.

Ekranas

Na gerai, „Fitbit Charge 4” šiaip ne taip atkentėjo priekaištus dizaino srityje, tai galbūt pavyks nors šiek tiek geriau pakovoti kitose kategorijose? Galbūt, bet tikrai ne ekrano - su juo susiję techniniai sprendimai tiesiog glumina.

Pirmasis keistas dalykas - matrica yra baltai juoda. Prieš porą metų tai būtų visiška norma, bet šiomis dienomis spalvotą ekranėlį gali pasiūlyti net porą dešimčių eurų kainuojanti „Xiaomi Mi Band 4”. Tvarkoje, „Fitbit” gynėjai pasakytų, jog kontrastingas baltos ir juodos derinys kur kas geriau bus matomas saulės šviesoje - ten, kur daug laiko praleis šią apyrankę dėvintys atletai. Tačiau kodėl tada čia susiduriame vos su 160 x 100 pikselių raiška? Net ir tokiame nedideliame 1 colio įstrižaines ekrane galime skaičiuoti pikselius.

Galimai „Charge 4” būtų galima teisinti pasitelkiant argumentą, kad jo ekranas skirtas perduoti informacijai, o ne į ją spoksoti valandų valandas. Vis dėlto ir tai nebūtų tiesa - ekrano apsauginis stiklas (jis greičiausiai yra plastikinis) neturi jokios nuo atspindžių saugančios dangos, jei bėgiodami užsimanysite patikrinti nubėgtą atstumą ar pulsą, ekranėlyje išvysite prakaituotą savo kaktą. Be to, apsauginis stikliukas linkęs rinkti pirštų antspaudus, tad po treniruotės teks nepatingėti jo nuvalyti.

Iš esmės, ekranas turbūt ir būtų silpniausia „Fitbit Charge 4” vieta, kadangi jis neleidžia pateikti daug svarbios informacijos apie fizinę veiklą vienu metu ir nėra taip jau lengvai įžiūrimas, kaip kokiame išmaniajame laikrodyje.

Sportinės veiklos sekimas

„Fitbit Charge 4” tenka raudonuoti prieš kai kuriuos pigesnius konkurentus dėl įvairių kosmetinių ir išorinių aspektų, bet tikrai ne dėl vidaus. Šiame nedideliame plastmasiniame korpuse slepiasi vienas tų griozdiškų ant bėgikų ir kitų sportininkų riešų matomų „Garmin” laikrodžių smegenys, bent jau taip teigia gamintojas.

Ir aš esu linkęs tikėti, kad nemeluoja. „Fitbit Charge 4” preciziškai seka pulsą, tiksliai skaičiuoja žingsnius ir sudegintas kalorijas, dirbtinai neišpūsdamas skaičių. Treniruočių režimų nėra daug, pačioje apyrankėje jų vos 6 - bėgimas, bėgimas ant bėgtakio, ėjimas, plaukimas, važiavimas dviračiu ir treniruotė lauke. Visgi tai labiau teigiamas dalykas, nes gamintojas pasirinko iki maksimumo ištobulinti šių sporto šakų sekimą, užuot stengęsis prisidengti jų gausybe.

Bėgikai įvertins ir GPS modulį, kuris yra itin retas svečias išmaniosiose apyrankėse. Jis padės tiksliai užregistruoti bėgimo maršrutą ir atstumą. Be to, programėlėje bus rodomas ir kuriose maršruto dalyse buvo tam tikro dažnio pulsas. „Fitbit” pirkėjams taip pat dovanoja 3 nemokamus „Fitbit Premium” narystės mėnesius. Ji siūlo geresnį miego sekimą, įvairias kelių savaičių iššūkio tipo treniruočių programas ir dar keletą įdomių dalykų, tačiau vargu ar už juos būčiau pasiryžęs mokėti beveik 10 eurų per mėnesį, pasibaigus bandomajam laikotarpiui. Galbūt toks pakankamai brangaus produkto pirkėjai narystę galėtų gauti bent metams?

Veikimas

Kad viskas su šiuo produktu bus gerai, išduoda patogus valdymas. Pabraukus ekraną žemyn, atsidaro pranešimų juosta, aukštyn - informaciją apie fizinę veiklą, iš dešinės į kairę - meniu, na, o kairiajame šone esantis lietimui jautrus mygtukas veikia kaip „atgal” ir įjungimo klavišas. Galų gale, kiekvienas pabraukimas buvo stebėtinai sklandus ir greitas. Su telefonu (palaikomi tiek „iPhone”, tiek Android) „Fitbit Charge 4” susiejama lengvai, Bluetooth ryšiu, o „Fitbit” programėlė labai moderni intuityviai valdoma.

Šiek tiek nustebino ir tai, jog toks į sportuojančius nutaikytas gaminys turi neprastą išmanių funkcijų bagažą. Pranešimai iš telefono rodomi labai aiškiai ir detaliai, rodant aplikacijos ikoną. Apyrankėje yra „Spotify” programėlė, kuri leidžia klausantis muzikos telefone patogiai perjungti ne tik dainą, bet ir pakeisti grojaraštį. Deja, talpyklos muzikai „Charge 4” neturi, tad prie jos prijungti belaidžių ausinių ir palikti telefono namie nepavyks.

Iš funkcijų dar galima paminėti kalendorių, žadintuvą, laikrodį, orų prognozę ir įvairius relaksacinius pratimus. Beje, žadintuvas bus gudrus ir pažadins jus kaip tik tada, kai miegas bus pats negiliausias.

Vis dėlto dalykas, privertęs netgi pajusti nedidelę simpatiją šiam įrenginiui, buvo „Fitbit Pay” paslauga. „Fitbit” telefono aplikacijoje pridedate savo mokėjimo kortelę (kol kas pasinaudoti gali tik „Swedbank” klientai), parduotuvėje du kartus spustelėjate jutiklinį mygtuką ir pridedate apyrankę prie mokėjimo aparato lyg kokią bekontaktę kortelę - viskas, už prekes atsiskaitėte. Žinoma, tai atlikti gali ir šiuolaikiniai išmanieji telefonai, bet su apyranke šį veiksmą atlikti kur kas patogiau, nes nereikia nieko traukti iš kišenės. Be to, nereikia baimintis ir piktavalių - nusiėmus nuo rankos, „Fitbit” užsirakins ir reikalaus kodo.

Baterija

Kol vartotojai vargo su vieną ar dvi dienas sunkiai ištveriančiomis išmaniųjų laikrodžių baterijomis, išmaniosios apyrankės buvo tikras atgaivos šaltinis, leidęs daugiau nei porai parų užmiršti įkroviklį.

Vis dėlto „Fitbit Charge 4” balansuoja ant išimties ribos. Gamintojas įprastu naudojimu žada 7 dienas, kas savaime nėra blogai ar koks nors labai didelis pasiekimas. Konkurentai yra beveik dvigubai ištvermingesni, bet sutikime, skirtumas tarp savaitės ir dviejų nėra toks jau didelis - faktas, kad baterijos reikalais neteks rūpintis tikrai netrumpą laikotarpį.

Problema tame, jog žadėtos savaitės taip ir nesugebėjau ištempti. Gaunant daug pranešimų, kas antrą dieną naudojant treniruočių sekimo režimą „Charge 4” man mirdavo po 4-5 dienų. Deja, po kiek laiko išseks akumuliatorius, bėgiojant su GPS, neišbandžiau - kompanija žada 5h ir esu linkęs tuo tikėti.

Kas šiek užkliuvo, buvo specialus įkroviklis. Jam pasitelktas ganėtinai neįprastas žnyplių mechanizmas, kai apyrankę tiesiog įspaudžiate tarp jų. Per testavimo laikotarpį porą kartų pasitaikė, kad po kelių valandų įkrovimo rasdavau tą pačią tuščią bateriją, nes pasirodydavo, kad „Charge 4” tiesiog neįstūmiau iki galo tarp spaustukų. Galbūt „Fitbit” reikėjo neišradinėti dviračio ir rinktis plačiai naudojamą magnetinį mechanizmą?

Verdiktas

Parašyti nuosprendį „Fitbit Charge 4” yra ganėtinai sunki užduotis. Ne, ne todėl, kad su juo kažkas ypač blogai - tiesą pasakius, ši apyrankė, apart primityvaus dizaino ir silpnokos baterijos, turi daug pliusų. Visų pirma, fizinės veiklos sekimo galimybės čia kur kas rimtesnės nei bet kurioje kitoje išmaniojoje apyrankėje, ji puikiai atvaizduoja pranešimus ir atlieka kasdienes užduotis, iš kurių tiesiog negaliu nepagirti mobiliųjų mokėjimų.

Didžiausias šio produkto trūkumas - jo kaina, siekianti beveik pusantro šimto eurų ir paverčianti jį nišiniu. Kadangi už tokią sumą jau galima išsirinkti padorų išmanųjį laikrodį, „Fitbit Charge 4” galima rekomenduoti nebent norintiems būtent apyrankės - tiems, kas ant savo riešo nenori išvysti skaitmeninio griozdo ir mieliau rinktųsi diskretišką solidaus gamintojo dirželį su būtiniausiomis funkcijomis ir puikiomis sporto galimybėmis. Visiems kitiems vartotojams patariame rinktis išmanųjį laikrodį.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Paskelbtos pasaulinės „Škoda Vision Gran Turismo“ premjeros detalės: sužinokite, kada tai įvyks ir kaip bus galima stebėti pristatymą

Pranešimas spaudai

2024-04-20, 12:59

0 komentarų

Bendrovė „Škoda“ balandžio 24 dieną, 19 val. Lietuvos laiku, oficialiai pristatys koncepcinį „Vision Gran Turismo“ automobilį. Pasaulinė premjera bus tiesiogiai transliuojama iš Prahos (Čekija) „PLAYzone“ arenos.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Paskelbtos pasaulinės „Škoda Vision Gran Turismo“ premjeros detalės: sužinokite, kada tai įvyks ir kaip bus galima stebėti pristatymą

Bendrovė „Škoda“ balandžio 24 dieną, 19 val. Lietuvos laiku, oficialiai pristatys koncepcinį „Vision Gran Turismo“ automobilį. Pasaulinė premjera bus tiesiogiai transliuojama iš Prahos (Čekija) „PLAYzone“ arenos.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Ją bus galima gyvai stebėti oficialiuose „Škoda Motorsport“ ir „Škoda Auto Česka republika“ kanaluose „YouTube“ platformoje. Renginys taip pat bus transliuojamas „PLAYzone“ arenos „Twitch“ kanale.

Renginiui artėjant, Čekijos automobilių gamintojas išplatino dizaino eskizą, kuriame demonstruojami koncepcinio „Škoda Vision Gran Turismo“ galiniai žibintai.

Bendrovė „Škoda Auto“ stiprina ir savo pozicijas skaitmeninių lenktynių pasaulyje. Naująjį įspūdingą koncepcinį elektromobilį „Vision Gran Turismo“ įmonė jau pristatė „Gran Turismo 7 PlayStation“ vaizdo žaidime.

Visais ratais varomas vienvietis automobilis sujungia elementus iš ikoniškojo 1957 m. „Škoda 1100 OHC Spider“ modelio su šiuolaikiškomis bendrovės taikomo „Modern Solid“ koncepcijos dizaino savybėmis. Pirmasis dizaino eskizas atskleidžia įspūdingus galinius žibintus, įkvėptus išskirtinio plono šviesos kontūro.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas