„Garmin Fenix 6X Pro Solar“ apžvalga

Lukas Snarskis

2019-12-23, 01:00 (atnaujinta 2021-05-23, 11:24)

1 komentaras
„Garmin Fenix 6X Pro Solar“ apžvalga

Turbūt labiausiai „Garmin” prekės ženklą visi atpažįstame iš jų navigacijos prietaisų, tačiau vis dažniau išgirstame ir apie kitus jų įrenginius. Draugai jau keletą metų naudoja „Garmin“ laikrodžius, o su jais susitikus kildavo aštrios diskusijos, kuris geresnis: „Garmin“ ar manasis „Apple watch“. Noriu perspėti, kad nesu iš tų liguistų fanų, kurie besąlygiškai dievina „Apple“ ir kiti gamintojai jiems neegzistuoja. Kadangi propaguoju aktyvų gyvenimo būdą vis tik smalsumas nugalėjo ir ryžausi išbandyti „Garmin Fenix ​​6X Pro Solar“.

Pirmosios dienos man kėlė daug emocinių iššūkių. Vietoj ant rankos riešo buvusio elegantiško, stilingo, gan plono su puikia grafika ekrane išmanaus laikrodžio staiga atsirado ledo ritulio dydžio, sporto trenerio, profesionalus chronometras. Neslėpsiu, pirmomis dienomis galvojau ar ištempsiu bent savaitę, tačiau slenkant dienom ir po truputį susidraugaujant „Garmin Fenix ​​6X Pro Solar“ pradėjo vis labiau patikti, ypač naudojant sporto srityje, ten kur jis ir atsiskleidžia visu savo pranašumu prieš konkurentus. Šio išmanaus laikrodžio išsamias charakteristikas manau galite nesunkiai susirasti internete, tad savo apžvalgoje labiau noriu koncentruotis į konkrečius potyrius su kuriais susidūriau naudodamas jį kasdieniniame gyvenime.

Dizainas

Laikrodis pagamintas pagal įprastą „Fenix“ serijos dizainą – lakoniškas korpuso stilius, apvalus ekranas, minimalūs rėmeliai, penki valdymo mygtukai ir minimalistinė silikoninė apyrankė su pailgomis išpjovomis. Šiek tiek futuristinės formos siluetai, suderinti su klasikine išvaizda, šį modelį paverčia tikrai solidžiai atrodančiu puošniu prabangos aksesuaru. Modernaus laikrodžio dizainas pasižymi nuolat veikiančiu 1,4 colio ekranu, 36% didesniu už ankstesnius „Fenix“ modelius. Titano korpuso skersmuo yra 51 mm, o storis - 14,9 mm. Toks korpusas ne tik atrodo patikimai tvirtas, jis iš tiesų yra visiškai atsparus smūgiams. Vos palietus medžiagas supranti jog tai yra aukščiausios klasės gaminys. Silikoninė apyrankė gan patogi, nealergizuoja odos, todėl nusiėmus laikrodį riešas nebūna išraudęs ir neniežti. Laikrodžio dydis ir svoris vis tik neleidžia pamiršti, kad kažką dėviu ant rankos.

Esu neaukštas, smulkaus sudėjimo vyrukas, tad natūralu jog išpakavus laikrodį pirmiausia patyriau lengvą šoką, kaip šis milžinas atrodys ant mano gan plono ir mažo riešo? Toks dydis turi mažą minusą, prieš nusivelkant džemperį ar striukę dažnai teks nusiimti laikrodį norint nesugadinti drabužio.

Perėjus nuo „Apple watch“ teko keletą valandų praleisti kad suprasčiau, kaip veikia penki valdymo mygtukai ir vis kildavo klausimas, kodėl jie negalėjo padaryti tiesiog liečiamo ekrano? Testuojant supratau, jog tai teisingas sprendimas, profesionaliai sportuojant stipriai prakaituoji ir liečiami ekranai su drėgnais pirštais sunkiai valdomi, o čia su tokiomis bėdomis tiesiog nesusidursite.

Ekranas

„Garmin Fenix ​​6X Pro Solar“ išmanusis laikrodis pasižymi 1,4 colio ekranu, kurio skiriamoji geba yra 280 x 280 pikselių. Šis „Garmin“ laikrodis turi net 8 informacijos laukus, o tai žymiai palengvina duomenų skaitymą iš ekrano. Jei tikitės sumokėję 900 eurų gauti įspūdingomis grafikomis bei spalvomis pripumpuotą ekraną, deja teks gerokai nusivilti. Su ganėtinai primityvia grafika bei ekrano raiška jis kur kas panašesnis į profesionalų chronometrą, nei į daugumą šiuolaikinių išmaniųjų laikrodžių. Turbūt gamintojas nusprendė, jog ilgas baterijos veikimas yra kur kas svarbiau, nei gražiais vaizdais ir animacijomis papuoštas ekranas. Mano nuomone, keletą baterijos veikimo dienų vis tik galima buvo paaukoti vardan kokybiškesnės grafikos. Tiesą sakant, tie gražūs vaizdai laikui bėgant greitai atsibosta, o laikrodis juk skirtas sporto aukštumų siekiantiems žmonėms, tai gal ir atleistinas šis trūkumas.

Vist tik reikia pagirti gamintoją už safyro stiklo ekraną, susidaro jausmas, kad jis yra tiesiog nepažeidžiamas. Teko gana stipriai stuktelėti laikrodžiu į įvairius aštrius bei kietus objektus, tačiau niekaip nepavyko rasti nors vieno menkiausio įbrėžimo ant stiklo. Manau su šiuo laikrodžiu gali drąsiai kristi nuo dviračio, griūti leisdamasis nuo kalno slidėmis, užkliudyti svarmeniu sporto salėje – tikimybė, kad ekranas įskils ar įsirėš beveik neegzistuoja.

Iš gausybės siūlomų laikrodžio ekrano temų man priimtino taip ir nepavyko susirasti. Tiesiog prastoka grafika truputi nedera su laikrodžio prabanga, bet ir čia „Garmin“ turi pasiteisinimą, kurį aš, mėgdamas sportą, toleruoju – tai ilgas baterijos veikimas.

Veikimas

„Garmin Fenix 6X Pro Solar“ turi naujausią širdies ritmo matavimo versiją – „Garmin Elevate“. Jutiklis ne tik tiksliau nuskaito širdies ritmą, bet netgi veikia po vandeniu. Plaukiodamas baseine pastebėjau, jog kartais netiksliai fiksuoja 25m. nuplauktą atstumą, tačiau dėka didelio ekrano labai patogu naudoti jį po vandeniu, viskas labai raiškiai matoma ir atsiskleidžia ypatingai gero sprendimo naudoti 5 valdymo mygtukus privalumas. Su „Apple watch“ liečiamu ekranu vandenyje laikrodį valdyti būdavo labai sudėtinga, o čia viskas greita ir tikslu. Vienas didžiausių privalumų – NFC „Garmin pay“ bekontaktė paslauga, su ja prie baseino esančioje kavinėje laisvai atsiskaitysite už vaisių kokteilį, nereikės bėgti atsinešti piniginės. Laikrodyje yra įmontuotas prekės ženklo „PulseOx“ pulso oksimetras, kuris nustato kraujo prisotinimo deguonimi lygį, taip pat veikia akselerometras, kompasas, aukščio matuoklis ir barometras. Prieš pora metų teko plaukti jachta iš Klaipėdos iki Gotlando salos ir atgal, manau šios funkcijos tada būtų labai pravertę. Laikrodis nuolat skaičiuoja atliktus veiksmus ir nukeliautus atstumus, stebi streso lygį, analizuoja miego laiką ir kokybę bei skaičiuoja sudegintas kalorijas. Gaila, bet pabandžius miegoti, vis tik dėl jo dydžio man yra labai nepatogu, tad nakčiai tenka jį palikti ant staliuko.

Remiantis jutiklių veikimu, pateikiami išplėstiniai duomenys apie sportininko būklę, jo pasirengimą naujai treniruotei, sporto veiklų efektyvumą ir daug daugiau. Laikui bėgant laikrodis ėmė tiksliau nustatyti daugelį rodiklių, pavyzdžiui VO2max lygį ir treniruočių apkrovos įvertinimą. Atsirado visiškai naujos „PacePro“ ir „Climb Pro“ savybės. Pirmoji yra „tempo“ padėjėjas, kuris ne tik nustato patogų bėgiojimo tempą, bet ir sukuria optimalų tempo brėžinį, atsižvelgiant į atstumo ypatybes. „Climb Pro“ padeda įveikti aukščius, pateikdamas išsamius duomenis apie juos – pakreipimo lygį, aukštį, atstumą iki viršukalnės ir kt. „Garmin Fenix 6X Pro Solar“ apginkluotas naujausiu energiją taupančiu GPS davikliu, o laikrodyje iš anksto įkelta daugybė reljefo žemėlapių. Taip pat „Garmin“ pateikė išskirtinius daugiau nei dviejų tūkstančių slidinėjimo kurortų visame pasaulyje žemėlapius ir daugybę golfo aikštynų bei laukų.

Labai patiko asmeninio trenerio funkcija. Treneris, pagal tavo sportinę formą, tau sudaro treniruočių planą. Pats kol kas spėjau išbandyti ėjimo su bėgimu treniruotes, tai likau tikrai patenkintas detaliomis ataskaitomis apie treniruotę, absoliučiai tiksliu žemėlapyje užfiksuotu maršrutu ir neišvengiama motyvacija, nes toks jausmas jog treneris gyvas ir nesinori praleisti treniruotės ir jį pavesti. Sporto salėje jautiesi, jog esi visada prižiūrimas profesionalaus trenerio, kuris tave stebi ir padeda, kai pasimeti. Vienas mėgstamiausių mano sporto pratimų – laipioti laiptais, čia irgi geros emocijos, laikrodis tiksliai fiksuoja aukštus, rodo ne tik užliptų aukštų kiekį bet ir nuliptų žemyn. Jei gerai supratau tai laikrodis dar rodo tavo dienos naudingumo taškus, jei atlikai daug per dieną veiklų atitinkamai gauni naudingumo balų, panašiai kaip krepšinyje, tas irgi skatina tobulėti pasiekimuose.

Žinoma, laikrodis bendrauja su išmaniuoju telefonu, pranešdamas apie įvairių programėlių pranešimus ir skambučius. Šioje pozicijoje gal labiausiai pasigedau išmanumo. Deja negalėsite atsiliepti ir kalbėti kaip telefonu, negalėsite paleisti savo išmanaus telefono foto kameros, pranešimai, jei gaunami keli iš eilės, yra labai sunkiai įskaitomi. Atrašyti, dėl fiziniais mygtukais valdomos klaviatūros, praktiškai neįmanoma, tačiau „Garmin“ programėlė laikrodyje jau visai kas kita. Visa informacija tikrai labai detali, programėlės dizainas išties smagus, lengva naudoti, vieni pliusai. Kas liečia muziką nesunkiai įsikelsite iki 2,000 dainų arba galėsite naudoti iš anksto integruotas muzikos transliavimo programas iš suderinamų paslaugų, įskaitant „Spotify®“, „Deezer“ ir „Amazon“. Naudoju belaides ausines kurios be vargo susijungė su telefonu bluetooth būdu.

Baterija

„Garmin Fenix ​​6X Pro Solar“ – tai yra vienintelis laikrodis, kuris pasižymi galimybe įkrauti pagrindinį ličio jonų akumuliatorių iš saulės energijos. Kompanija šiai technologijai davė vardą „Saulės stiklas“ ir jį sudaro dvi saulės baterijos. Pirmoji yra vos pastebima juosta aplink pagrindinį ekraną - ji fiksuoja 100% į jį patekusių saulės spindulių. Antroji baterija yra plokščias skydelis, esantis tiesiai po ekranu, ji yra visai nematoma ir sugeba apdoroti tik 10% gaunamos saulės šviesos. Abi „Solar Glass“ baterijos veikia kaip viena sistema ir maitina įmontuotą ličio jonų akumuliatorių. Laikrodis turi atitinkamą valdiklį, kuriame galite peržiūrėti išsamią informaciją apie „Solar Glass“ veikimą. Viršutinėje dalyje yra saulės piktograma su dešimčia žymeklių. Kiekviena žymeklis yra 10% saulės baterijos efektyvumo. Kai visi 10 yra pilni - saulės stiklas veikia visu pajėgumu. Žemiau yra diagrama, rodanti saulės baterijos intensyvumą per pastarąsias 6 valandas.

Akumuliatoriaus talpa nenurodyta, tačiau žinoma, kad darbo laikas nenaudojant saulės baterijos yra iki 21 dienos arba iki 60 valandų, kai nuolat įjungtas GPS modulis. Naudojant saulės bateriją, įprastiniu režimu veikimo laikas padidinamas 3 dienomis, o įjungus GPS modulį - 6 valandomis. Vis tik man baterijos veikimo užtekdavo lygiai 14 dienų, tačiau ir tuo skųstis negaliu, nes ankstesniame laikrodyje taupant energiją ir nenaudojant sporto programėlių baterija atlaikydavo vos pora dienų. Su draugais mėgstame susiplanuoti kelių dienų keliones kalnų dviračiais miškais bei laukais, kur maža civilizacijos arba iš vis jos nėra, nuvažiuojame nuo 100 km iki 150 km per dieną. Tokiose kelionėse ilgas baterijos veikimas tampa pagrindiniu laikrodžio privalumu, nes nebereikia su savimi vežtis papildomo pakrovėjo ar pakeleivingame kaimelyje ieškoti elektros tinklo. Pilnai pasikrovei prieš kelionę namuose ir pamiršai šį rūpestį.

Kadangi miegoti su šiuo laikrodžiu dėl jo dydžio yra nepatogu, kaip jau minėjau, tenka jį nusiimti ir palikti ant staliuko. Tad išnaudojant šį miego laiką „Garmin Fenix ​​6X Pro Solar“ galima būtų palikti baterijos įkrovimui, tačiau jame pasigedau belaidžio įkrovimo galimybės, įgalinančios įkrauti laikrodį tiesiog nakčiai padėjus ant įkrovimo stotelės. Nors įkrovimo bei duomenų perdavimo laidas yra greitesnis ir efektyvesnis įkrovimo būdas, vis tik galvoju, jog laidai yra jau technologijų praeitis. Palikus laidą ar įkroviklį viešbutyje, ar šiaip kur nors praradus, šiuos originalius aksesuarus įsigysite „Garmin“ parduotuvėse, joks kitas universalus telefono laidas netiks.

Verdiktas

Ar verta pirkti „Garmin Fenix ​​6 Pro Solar“? Jei manęs tokio klausimo būtų kas paklausę pirmomis naudojimosi dienomis, ko gero būčiau atsakęs NE. Jei ieškote išmanaus pagalbininko gyvenime, laikrodis jus gali šiek tiek nuvilti, apart ilgo baterijos veikimo, bei nepriekaištingo safyrinio ekrano, kurio subraižyti praktiškai neįmanoma, laikrodis daugiau išskirtinų pliusų atrodė neturi, tačiau su kiekviena diena „Garmin Fenix ​​6X Pro Solar“ vis labiau pradėjo patikti, ypač kada jį prisipratinau ir pradėjau naudoti pagal paskirtį, tai yra sportuojant. Čia jis nepralenkiamas savo klasėje – detalios treniruočių rezultatų ataskaitos, galimybė turėti ant rankos asmeninį trenerį, žemėlapių maršrutų analizė, plaukimas baseine, pagalba sporto salėje skaičiuojant pratimus, tikrai kokybiška mobili programėlė ir dar galybė neišbandytų funkcijų verčia teigti, jog šiai dienai tai ko gero geriausias išmanusis laikrodis sportui.

Vienas didžiausių džiaugsmų išsiruošus kelių dienų kelionei dviračiu po šalį – nebereiks vežiotis papildomo svorio (angl. power bank), kad galėtum pasikrauti laikrodį. Dabar liko sulaukti žiemos ir išbandyti jį kalnų slidinėjime. Kadangi laikrodis privertė nusipirkti abonentą metams į sporto klubą, vadinasi jo pagrindinė funkcija motyvuoti sportuoti puikiai veikia. Vos mėnesį išbandžius laikrodį ramia sąžine teigiu, jei siekiate sporto aukštumų, „Garmin Fenix ​​6X Pro Solar“ tikrai yra skirtas jums!

1 komentarų

Anonimas

Nesuprantu. Kaip ant solar laikrodzio atsirado safyrinis stiklas :) pasitaisykite. Ant solar niekada niekas neuzdes safyrinio stiklo, nes tada saules baterijos neveiks, nese per safyrini bus sunkiau gaunama saules sviesa. Na ir garmin.com raso kad ne safyriniai stiklai sudeti ant solar :)

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas