„Huawei Watch 3“ apžvalga: pigesnis išmanusis laikrodis – ne visada blogesnis

Pasirodžius naujai telefonų, laikrodžių ar kitų įrenginių serijai, įprasta, kad technologijų apžvalgininkams gamintojas išsiuntinėja brangiausią linijos atstovą. Kadangi jis turi daugiausia funkcijų ir yra pažangiausias techniškai, žurnalistams dažnai nekyla ranka testuoti pigesnių modelių – juk viskas bus panašiai, nebent tik nuobodžiau ir prasčiau.

Deja, kai kuriais atvejais tokia nuostata būna labai klaidinga, nes pigesnis serijos atstovas gali būti vertas vartotojų pinigų net labiau, nei išrinktiesiems skirta versija. Tuo man dar kartą leido įsitikinti „,Huawei Watch 3“, kurį po „Watch 3 Pro“ apžvalgos pasiėmiau pabandyti tik tarp kitko, o baigęs testuoti negalėjau patikėti išvadomis. Šioje apžvalgoje būtent ir išsiaiškinsime, kodėl pigusis „Watch 3“ yra geresnis pirkinys už „Pro“ antpečius segintį savo brolį.

Dizainas

„Huawei“, kurdama „Watch 3 Pro“, padarė viską, kad jis būtų išmaniųjų laikrodžių Crème de la Crème. Prašmatmus ir nesunaikinamas titano korpusas, nesubraižomas safyro stiklas, „Omega“ gražuolius primenanti išvaizda – viskas rėkte rėkė apie maksimalią prabangą. Tačiau praktikoje nepavyko išvengti kelių šalutinių efektų – „Watch 3 Pro“ buvo pernelyg griozdiškas daugelio riešams, o jo svoris niekaip neleido užsimiršti apie jo dėvėjimą. Laimė, „Watch 3“ dizaino formulė yra kur kas paprastesnė, bet neprastesnė.

Gamintojas šiuo atveju nebandė mėgdžioti klasikinio laikrodžio stilistikos ir nusprendė sukurti tiesiog gražiai atrodantį išmanųjį laikrodį. Taigi, „Watch 3“ priekinėje dalyje nebeliko dekoratyvinio techimetrą pamėgdžiojančio žiedo su 24 valandų skale. Visgi ekraną dengiantis stiklas prie briaunų taip yra lenktas, tik apvaliau, ne tokiu stačiu kampu. Iš toli labai panašu į „Samsung Galaxy Watch Active“ arba mažesnįjį „Watch GT2“ variantą. Skiriasi nebent dešiniame šone esantys mygtukai – ypač maloniai sukama karūnėlė ir žemiau esantis multifunkcinis klavišas.

Tuo metu korpusui pasirinktas ne titanas, o kietintas nerūdijantis plienas, kuris apdirbtas taip, kad labai primena „iPhone 12 Pro“ korpuso briaunas. Tačiau tame nieko blogo nėra – testavimui gautas juodas variantas prabangiai blizga ir atrodo ne ką prasčiau, nei vyresnysis brolis. Tik tiek, kad nerūdijantis plienas daug labiau, nei titanas, renka pirštų antspaudus ir nedidelius įbrėžimus. Užtat galinę dalį dengianti keramika yra visiškai identiška ir lygiai tokia pati draugiška bei maloni odai.

Dizainą pabaigia kokybiška silikoninė apyrankė, kuri neprilygsta prabanga su „Watch 3 Pro“ komplektuojamai odinei, bet ją lenkia praktiškumu. Ji nebijo, nei vandens, nei prakaito, todėl su ja galima maudytis ir nenusiimti kiaurą parą. Tai leidžia ir „Watch 3“ atsparumas vandeniui iki 50 metrų gylio, todėl dėvėdami jį galite nieko nebijoti. Na, o jei norisi klasikinės išvaizdos, tomis progomis, kai dėvite baltinius ir kostiumą, galite papildomai įsigyti odinį dirželį, kurį pakeisite greičiau, nei per minutę.

Tačiau man labiausiai patikęs „Huawei Watch 3“ dizaino aspektas – jo dėvėjimo komfortas. Laikrodis yra keletu milimetrų mažesnis už „Pro“ versiją, o svarbiausia – 9 gramais lengvesnis ir beveik 2 mm plonesnis. Sutinku, tie gramai ir milimetrai neskamba kaip didelis skirtumas, bet patikėkite – laikrodį dėvint kasdien, visa tai yra oi, dar ir kaip jaučiama. „Watch 3“ ant ne itin didelio mano riešo yra ne toks griozdiškas, todėl jį segėdamas galiu užsimiršti ir neprisiminti, kas yra labai didelis komplimentas. Taip pat šis modelis geriau tiks dailiosios lyties atstovėms.

Žodžiu, galbūt „Huawei Watch 3“ ir nėra tokia unikali prabangos ikona kaip „Watch 3 Pro“, tačiau jis yra kur kas malonesnis dėvėti kasdien, o jo dizainas – daug mažiau įpareigojantis.

Ekranas

Ekrano srityje „Watch 3“ yra visiškai identiškas „Watch 3 Pro“. Nepaisant mažesnių matmenų čia randame tą pačią 1,43 colio įstrižainės matricą, kuri vis dar išlieka viena didžiausių rinkoje.

Paskui analogišką dydį seka ir identiška 466x466 pikselių rezoliucija, kuri leidžia vaizdo kokybei neatsilikti nuo to, ką esate įpratę matyti išmaniajame telefone. Dėl to tekstas, virtualios laikrodžio rodyklės ir visokios smulkios detalės „Watch 3“ ekrane atrodo maksimaliai gerai. Tuo metu sodrių spalvų mėgėjai įvertins, kad „Huawei“ pasirinko naudoti AMOLED, o ne IPS technologijos matricą. Gaila tik tiek, jog juodos spalvos gylis dar kol kas neprilygsta „Samsung“ laikrodžiams.

Kalbant apie virtualius ciferblatus, galiu pasakyti, kad „Watch 3“ atveju situacija geresnė, nei su „Watch 3 Pro“. Jei pastarojo dizainas reikalavo ieškoti tokio, kuris imituotų klasikinį laikrodį ir neatrodytų pigiai (deja, šiuos du kriterijus atitiko tik kokie 3 „veideliai“), tai „Watch 3“ suteikia laisvę rinktis modernius ir minimalistinius ciferblatus, kurių čia visa galybė. Iš jos man asmeniškai patiko „Halo“ su madingų spalvų susiliejimais bei visą būtiną informaciją suteikiantis „White“. Jei netyčia tarp pagal nutylėjimą įdiegtų variantų nerastumėte sau nieko tinkamo, tikrai kažką išsirinksite specialioje parduotuvėje, pavyzdžiui, dinamišką „veidelį“ su integruotu pinbolo žaidimu.

Labai smagu, kad nustatymuose taip pat galima pasirinkti, jog „Watch 3“ ekranas veiktų nuolatos, o ne įsijungtų tik pasukus riešą. Aišku, baterijai tai atsilieps nemenkai, tačiau pasirinkimo laisvė visada gerai.

Iš praktinės pusės galiu paminėti tik tiek, jog ekraną dengiantis safyras yra tikras – manojo egzemplioriaus paviršius atrodo kaip naujas, net ir po jam tekusios išlikimo stovyklos paplūdimio smėlyje. Be to, apvalesnė stiklo forma leidžia pirštui slinkti ekranu šiek tiek maloniau, nei „Watch 3 Pro“ atveju. Ekrano šviesumas identiškai geras – įžiūrėti laiką ar kitą turinį laikrodžio ekrane nekyla problemų net ir šviesiausiomis dienomis.

Veikimas

Veikimo skyriuje, nenorint pernelyg vargintis, būtų galima tiesiog padaryti copy paste iš „Watch 3 Pro“ apžvalgos. Mažasis variantas yra visiškai identiškas didžiajam - turi tą patį „Kirin“ lustą, stebėtinai galingą „Mali“ grafikos plokštę ir 2GB operatyviosios atminties.

Tiesą sakant, sudėjus visus šiuos komponentus į išmanųjį telefoną, gautųsi visas pagrindines funkcijas atlikti galintis įrenginys, o čia mes kalbame apie viso labo laikrodį. Kažkas panašaus lyg vaikų vežiojimui į mokyklą rinktis amerikietišką visureigį su penkialitriu varikliu. Tačiau, kad ir kaip absurdiškai beskambėtų, po poros dienų naudojimo atgal grįžti nebesinorės.

Praėjus šiek tiek daugiau, nei mėnesiui, nuo „Watch 3 Pro“ testo, galiu pasakyti, jog laikrodyje diegiama naujoji „HarmonyOS“ operacinė sistema veikia taip pat nuostabiai gerai. Kiekvienas pabraukimas per ekraną, kiekvienas paspaudimas ar funkcijos paleidimas eina kaip per sviestą. Maža to, nuo to laiko atėję net 3 programinės įrangos atnaujinimai išsprendė pagrindines klaidas ir patobulino kelis valdymo aspektus. Dabar jau tikrai užtikrintai galima sakyti, jog naujųjų „Huawei“ laikrodžių veikimo sklandumas gali lygintis tik su „Apple Watch“ - senieji „Samsung Galaxy Watch“ su „Tizen“ operacine sistema tyliai rūko kamputyje, nebent į kovą grįš ką tik pristatytas „Galaxy Watch4“ su „Wear OS“ operacine sistema.

„Watch 3“, kaip ir brolis, leidžia mėgautis itin maloniu karūnėlės pasukimu, naudingu tada, kai norite slinkti tekstą, neuždengdami jo pirštais ir neištepdami ekrano. Taip pat džiugina solidi tapšnojimą per riešą primenanti vibracija, atėjus pranešimui ar atlikus kokį nors veiksmą laikrodyje. Paminėjimo nusipelno ir kokybiškas garsiakalbis su mikrofonu, leidžiantis laikrodžiu atsiliepti į skambučius, kai telefonas kitame kambaryje arba tuo metu vairuojate.

Aišku, dalies trūkumų „Huawei“ pašalinti visgi nepavyko. Pavyzdžiui, laikrodžiams skirtoje „AppGallery“ aplikacijų parduotuvėlėje naudingų programėlių vis dar tik kokios 2-3 (tarp jų pirkinių sąrašą sudaryti leidžianti „Grocery Shopping List“ ir rungtynių rezultatus rodanti „Sofa Score“), o visa kita, toks jausmas, tik dėl skaičiaus - visokie prastos kokybės žaidimai ir nenaudingi įrankiai. „Spotify“ taip pat vis dar nerasta - muziką į dosnią 16GB laikrodžio atmintinę vis dar reikia įsikelti archajiškuoju mp3 formatu. Taip pat vis dar negalima atsakyti į iš telefono atėjusias žinutes, o pranešimų atvaizdavimas vis dar nėra toks, kokį siūlo „Apple“ ir „Samsung“ konkurentai.

Na, o svarbiausia - nors „Watch 3“ yra NFC mikroschema, mūsų regione nėra galimybės šio laikrodžio panaudoti bekontakčiams atsiskaitymams. Didelis minusas, turint galvoje, kad įrenginys palaiko eSIM funkcionalumą, kuris, pasirašius sutartį su vienu iš mūsų operatorių, leidžia laikrodžiui priimti skambučius iš jūsų telefono, net tada, kai jį palikote namie. Įsivaizduokite, kaip būtų šaunu, jei į parduotuvę galėtumėte išsiruošti ne tik be telefono, bet ir be piniginės.

Paskutinis svarbus dalykas, dėl kurio „Harmony OS“ greičiausiai nekalta – pirmas laikrodžio susiejimas su telefonu. Jei turite „Huawei“ įrenginį ar „iPhone“ – jokių problemų, atsisiunčiate „Huawei Health“ aplikaciją ir atliekate kelis elementarius žingsnius. Tuo metu turintys kito gamintojo „Android“ telefoną turės paprakaituoti. „Play Store“ parduotuvėje esanti „Huawei Health“ aplikacijos versija yra per sena, todėl programėlę reikėtų atsisiųsti nuskenavus laikrodžio dėžutėje pridėtą QR kodą (jis jus nukreips į tam skirtą gamintojo puslapį) arba pačiame telefone įdiegus „AppGallery“ parduotuvę bei „Huawei Health“ atsisiuntus iš ten.

Sveikatos funkcijos

Kadangi „Huawei Watch 3“ iš sveikatos sekimo pusės yra identiškas „Pro“ modeliui, tiesiog pakartosiu, ką rašiau pastarojo apžvalgoje. Aukščiausios klasės išmanieji laikrodžiai šiais laikais turi tiek jutiklių ir mūsų kūną stebinčių funkcijų, jog šio skyrelio nebegalima sieti tiesiog su sportu ir treniruotėmis. Ir „Huawei Watch 3“ yra klasikinis to pavyzdys.

Prelegentas ne tik sugeba tokias nuobodybes, kaip itin tikslus pulso skaičiavimas, kraujo prisotinimo deguonimi (SpO2) matavimas ir streso lygio nustatymas, bet šiemet gavo ir naują žaisliuką – odos temperatūros matavimą. Nesuklyskite, tai ne tas pats, kas kūno temperatūra (ji keliais laipsniais žemesnė, nei 36,6), bet jos matavimas taip pat turi prasmę. „Watch 3“ galės jus iš anksto įspėti, kai persikaitinsite saulutėje ar pradėsite karščiuoti.

Taip pat atsirado ir įdomus automatinis rankų plovimo režimas. Laikrodis aptiks, kai pradėsite mazgoti rankas ir skatins, kad tai darytumėte bent jau 20 sekundžių. Taip išaugs tikimybė, kad rankos bus tinkamai nuplautos ir ant jų neliks mikrobų.

Iš svarbių naujienų būtina paminėti automatinį kritimo aptikimą. Jei neduokdie papulsite į tokią nemalonią situaciją, „Watch 3“ automatiškai įjungs specialų režimą, leidžiantį vienu mygtuko paspaudimu paskambinti iš anksto parinktam kontaktui ir išsiųsti žinutę, informuojančią apie nelaimingą atsitikimą.

Grįžtant prie sporto, „Huawei“ nepasišiukšlino ir įrenginį išmokė sekti daugiau nei 100 sporto šakų treniruotes. Tiesą sakant, sunku sugalvoti tokį sportą, kurio duomenų negalėtų registruoti „Watch 3“. Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, jog labai puikiai veikia automatinis sportavimo aptikimas – išėjus pasivaikščioti ar pabėgioti į parką, nereikia knistis po meniu, tereikia patvirtinti, jog laikrodis neapsiriko ir tikrai sportuojate. Taip pat „Huawei“ ir toliau siūlo man priimtiniausią treniruotės intensyvumo matavimą, atsigavimo skaičiavimą ir rezultatų pateikimą – viskas labai paprasta, aišku ir be nereikalingų apsunkinimų.

Beje, vos nepamiršau. „Huawei Watch 3“ miego trukmę seka tiesiog sekundiniu tikslumu – pranešimą apie pabudimą ir išmiegotą laiką gaunu vos pramerkęs akis. Įspūdinga, nors vėlgi nežinau, ar tikrai be to negalėčiau išsiversti. Na, bet turiu pripažinti, jog tie 5-6 valandų skaičiai motyvuoja susiplanuoti dieną taip, kad miegui liktų bent jau papildoma valanda.

Baterija

„Huawei Watch 3 Pro“ mane nustebino turbūt ištvermingiausia baterija, kokią tik bandžiau išmaniajame laikrodyje. Gamintojo deklaruojamos 5 dienos be įkrovimo įprastu režimu ir net 21 - energiją taupančiu tiesiog netelpa į jokius konkurentų per eilę metų sukaltus rėmus. Kad ir kaip bebūtų gaila, to paties apie „Huawei Watch 3“ negalėčiau pasakyti.

Pradėkime nuo fakto, kad mažylis „Watch 3“ turi beveik per pusę mažesnę bateriją, o jo ekranas, procesorius ir įvairios funkcijos nesiskiria nuo vyresnėlio. Tai baterijos ištvermę galime dalinti perpus? Ne visai. Gamintojas deklaruoja, jog trečiukas įprastu išmaniuoju režimu turėtų ištverti 3 dienas. Būtent tiek, naudojant intensyviai, ištvėrė ir „Watch 3 Pro“, tačiau panašu, kad „Huawei“ atliko šiokių tokių pakeitimų programinėje įrangoje, nes identiškomis sąlygomis testuojant „Watch 3“ jis kuo lengviausiai atlaikė ne tik bendrovės pažadėtas tris dienas, bet ir iki ketvirtosios ryto.

Taip greičiausiai nutiko todėl, kad Kinijos milžinė bandė būti sąžininga ir nurodydama akumuliatoriaus ištvermę turėjo galvoje, kad vartotojai išnaudos baterijai imlų eSIM funkcionalumą. Aš pastarojo neišbandžiau, bet užtat „Watch 3“ apkroviau tradicine daugybe pranešimų iš telefono apie naujus elektroninius laiškus, žinutes ir kitą svarbią informaciją. Taip pat nevengiau išnaudoti treniruočių ir miego funkcijų.

Žodžiu, nusivylęs baterija tikrai nelikau, bet rezultatas nėra toks įspūdingas kaip didžiojo brolio - tokiu naudojimo režimo po tų pačių programinės įrangos atnaujinimų, „Watch 3 Pro“ be rozetės atlaikytų beveik šešias dienas. Na, bet galų gale, naujausi „Apple“ ir „Samsung“ riešo kompiuteriukai vargiai atlaikytų ir pusę tiek, tad plakti bizūnais mažojo trečiuko neturime teisės. O kur dar faktas, jog energiją taupantis režimas leidžia be įkrovimo išbūti visas 14 dienų. Aišku, pastaroji parinktis apribos didžiąją dalį naujų funkcijų ir laikrodį pavers prabangiai atrodančia išmaniąja apyranke.

Įkrovimo fronte vėlgi nieko naujo. „Huawei Watch 3“ kraunamas specialiu laidu su magnetiniu antgaliu, kuris pridedamas dėžutėje, tačiau tai nėra vienintelis įmanomas laikrodžio baterijos papildymo būdas. Qi belaidžio įkrovimo standartas leidžia šį įrenginį krauti kone ant kiekvienos telefonams skirtos belaidžio įkrovimo stotelės arba padėjus ant atvirkštinio belaidžio įkrovimo funkciją palaikančio telefono nugarėlės. Labai patogu, nes į kelionę nereikia temptis dar vieno laido.

Verdiktas

Remiantis technologijų apžvalgininkų vadovėliu, greičiausiai reikėtų kaip nors politkorektiškai pasakyti, kad „Watch 3“ yra labai vykęs produktas, tačiau jam lemta maudytis prabangesniojo „Watch 3 Pro“ šešėlyje. Tačiau tik ne šį kartą. Esu tvirtai įsitikinęs, kad mažesnis ir pigesnis „Huawei“ laikrodis šiemet yra geresnis pasirinkimas absoliučiai daugumai žmonių

Galbūt jo dizainas nėra toks prašmatnus, kaip „Pro“ ženklelį seginčio brolio, bet užtat „Watch 3“ yra kur kas patogesnis dėvėti ir atrodo ne taip pretenzingai. Taip, už plonesnį ir grakštesnį korpusą teks paaukoti rekordus skinančią bateriją, bet ei, kiek dar visaverčių išmaniųjų laikrodžių gali be jokių taupymų ištverti 3 dienas? Juo labiau, kai funkcijų paketas nesiskiria nuo brangesniojo modelio. Kitaip tariant, mažesnė kaina leidžia kur kas lengviau užmiršti klasikinius „Huawei“ laikrožių trūkumus - mažą naudingų programėlių pasirinkimą, mobiliųjų mokėjimų nepalaikymą ir vis dar šlifuojamos „HarmonyOS“ klaideles - ir be jokių skrupulų rekomenduoti „Huawei Watch 3“ visiems, kas ieško aukštos klasės išmaniojo laikrodžio. O ypač vis dar naudojantiems „Huawei“ telefonus.

Privalumai

  • Modernus dizainas ir idealus dėvėjimo patogumas
  • Šviesumas
  • Didelis ir šviesus ekranas
  • Sklandus veikimas
  • Daug sporto ir sveikatos funkcijų
  • Padori baterija

Trūkumai

  • Nėra mobiliųjų mokėjimų galimybės
  • Dauguma aplikacijų - nenaudingos
  • Operacinė sistema turi kai kurių ribotumų

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas