„Huawei Watch 3 Pro” apžvalga: kai iki tobuliausio išmaniojo laikrodžio sosto trūksta centimetro

Ignas Petrikonis

2021-07-08, 19:00 (atnaujinta 2022-11-29, 01:57)

2 komentarai (-ų)
„Huawei Watch 3 Pro” apžvalga: kai iki tobuliausio išmaniojo laikrodžio sosto trūksta centimetro

Jeigu reikėtų apibūdinti pastaruosius septynerius metus besitęsiančią išmaniųjų laikrodžių istoriją, nė nemirktelėjęs ją vadinčiau paradoksalia. Jei pirmieji riešo išmaniukai turėjo galybę funkcijų ir netgi stengėsi pakeisti telefoną, tai praėjus keletui metų evoliucija ne tik sustojo, bet, rodos, pasuko atgal. Nemažai gamintojų nusprendė, jog vartotojams pakanka tikslaus sporto sekimo, vieno kito pranešimo iš telefono parodymo, na ir, žinoma, baterijos, kurios nereikėtų įkrauti kasdien.

„Huawei” praėjo visus šiuos etapus - nuo išties gudrių ir prabangių „Huawei Watch” bei „Watch 2” iki pigesnių ir apkarpytų, bet didžiulės sėkmės susilaukusių „Watch GT” ir „GT2”. Tačiau galų, kaip ir visi konkurentai, kompanija atsitrenkė į tą pačią sieną - kaip vartotojui parduoti kelis šimtus eurų kainuojantį ir iš prabangių medžiagų pagamintą laikrodį, kai jo funkcionalumas prilygsta 10 eurų kainuojančiai apyrankei iš neaiškaus kiniško puslapio?

Taip gimė ką tik Lietuvoje pristatytas „Huawei Watch 3 Pro”, atsikratęs sportiškosios „GT” emblemos, gavęs naujus vidurius ir šviežią operacinę sistemą bei besitaikantis, nei daugiau, nei mažiau, užlipti ant geriausio išmaniojo laikrodžio rinkoje pakylos. Šiandien ir išsiaiškinsime, kaip jam sekasi ši pasiutusiai sunki užduotis.

Dizainas

Prieš pradedant kalbėti apie išmaniojo laikrodžio dizainą pirmiausia reikėtų nuspręsti, tai kas gi per daiktas yra šis įrenginys - ar jis yra labiau į funkcionalumą orientuotas IŠMANUSIS prietaisas, ar labiau LAIKRODIS, t.y. stiliaus aksesuaras. „Watch 3 Pro” įrodo, jog „Huawei” spaudžia „taip” antrajam variantui ir renkasi klasikinio laikrodžio kryptį.

Kas tikrai krenta į akis pirmąkart pamačius „Watch 3 Pro”, yra jo masyvumas. Laikrodis yra net 48mm skersmens ir tokio storio, jog jį ant jūsų rankos pastebės visi aplinkiniai ir net jūs pats. Prie to taip pat prisideda tanką primenantis korpusas, kuris pagamintas ne iš kokio varguoliško aliuminio ar nerūdijančio plieno, o tikrų tikriausio titano. Tai reiškia, kad galite mėtyti, daužyti ar kitaip skriausti šį laikroduką, o jis tik juoksis ir atsipirks nebent keletu mažyčių žaizdelių (įbrėžimų).

Tačiau prabangių medžiagų fiesta čia dar nesibaigė. Nugarėlę dengia įspūdingai atrodanti ir odai maksimaliai draugiška keramika, o ekraną – deimanto kietumo safyro stiklas, kuris dar ir švelniai užsilenkia prie briaunos. Per visą poros savaičių testavimo laikotarpį mano „Watch 3 Pro“ atsitrenkė į nesuskaičiuojamą galybę durų rankenų, stiklų ir maudėsi paplūdimio smėlio voniose, bet vis dar atrodo kaip naujas. Ištvertų jis ir maudynes vandenyje – gamintojas tai leidžia daryti iki 50 metrų gylyje. Žinoma, tokiu atveju reikėtų pasirūpinti silikonine apyranke, nes aukštos kokybės gamyklinė odinė nesutverta tokiam ekstrymui.

Dar viena prelegento naujovė – dešiniajame šone atsiradusi sukama karūnėlė. Ji leidžia lengvai slinkti per įvairius meniu, pirštais neuždengiant ir taip jau nedidelio ekrano. Karūnėlė taip pat pasitarnauja ir kaip įjungimo bei grįžimo atgal mygtukas – labai panašus sprendimas naudojamas ir „Apple Watch“. Tik tiek, kad čia pats ratukas stambesnis ir maloniau sukamas. Jeigu atvirai, tai yra vienas man labiausiai patikusių šio laikrodžio patobulinimų. Tuo metu po žemiau karūnėlės esantis mygtukas kaip „Watch GT“ serijoje vienu paspaudimu paleidžia treniruočių režimą.

Viską sudėjus į krūvą, „Huawei Watch 3 Pro“ ant riešo atrodo kaip joks kitas tokio tipo įrenginys. Dar nesu dėvėjęs tokio solidaus ir prašmatnaus išmaniojo laikrodžio, kuris atrodytų lyg įsigytas iš geriausiame miesto rajone įsikūrusio šveicariškų laikrodžių butiko, o ne iš ant kiekvieno kampo sutinkamos elektronikos parduotuvės. Žodžiu, dizaino kategorijoje „Huawei“ išspaudė maksimumą.

Iki tobulybės trūksta nebent kokiais 5 milimetrais mažesnio storio ir keletu gramų lengvesnio korpuso, kad laikrodis, ypač ilgose kelionėse, apie buvimą ant jūsų rankos primintų rečiau.

Ekranas

Nenuostabu, kad masyviame „Huawei Watch 3 Pro“ korpuse gamintojas pasistengė sutalpinti net 1,43 colio įstrižainės ekraną, kuris yra vienas didžiausių rinkoje.

Kokybė taip pat neprasta – 326 pikselių tankumas colyje užtikrina, kad nematysite atskirų vaizdo taškų, o pats vaizdas vizualiai nesiskirs nuo matomo telefone. Be to, kadangi pasirinkta aukštos kokybės AMOLED technologijos matrica, dėl didelio kontrasto virtualūs ciferblatai atrodys itin tikroviškai.

Tiesa, kalbant apie juos, iš gamykliškai siūlomų veidelių „Watch 3 Pro“ solidumą atitinka tik kokie 3-4, kurie išties vizualiai apgauna, jog dėvite ne išmanų, o prabangų klasikinį laikrodį. Visi kiti atrodo šiek tiek pigiai, todėl teks pasidairyti šimtus skirtingų virtualių ciferblatų siūlančioje parduotuvėje, kurioje taip pat solidžių variantų ne pyragai. Įdomu tai, kad pastarojoje kainos ne tokios jau ir mažos – svyruoja nuo keliasdešimties centų iki kelių eurų. Nors šiemet gamintojas taip pat pasiūlė dinamiškus veidelius, kurių vienas yra lyg nuolat po jūsų ranka esantis pinbolo žaidimas, man tai įspūdžio nepadarė.

Labai smagu, kad nustatymuose galima pasirinkti, jog „Watch 3 Pro“ ekranas veiktų nuolatos, o ne įsijungtų tik pasukus riešą. Aišku, baterijai tai atsilieps nemenkai, tačiau pasirinkimo laisvė visada gerai.

Vienintelis ekrano srityje užkliuvęs dalykas – juodos spalvos gylis. „Samsung“ ir „Apple“ laikrodžiuose juoda atrodo visiškai juoda, o „Watch 3 Pro“ kažkodėl ji šiek tiek pilka ir vizualiai skiriasi nuo ekraną juosiančio juodo stiklo žiedo. Gerai, kad tai kompensuoja įspūdingai didelis šviesumas. Per visą vasarišką testavimo laikotarpį nepasitaikė nė vieno atvejo, kad ekrane negalėčiau įžiūrėti laiko ar teksto.

Veikimas

„Huawei Watch GT“ serijos įrenginių savininkų turbūt nenustebinsiu pasakęs, kad jų laikrodžiai savo galimybėmis iš esmės buvo tiesiog prabangios išmaniosios apyrankės. Nei ten buvo galima įdiegti aplikacijų (tiesa, tam tikri testai buvo prasidėję), nei normaliai perskaityti pranešimų iš telefono, net ir veikimo sklandumas priminė mygtukinius telefonus. Žingsniai, sportas, miegas ir laikas – viskas.

Jau nuo pirmųjų naudojimo sekundžių tampa aišku, kad „Watch 3 Pro“ sieks visai kitų aukštumų. Bet koks ekrano ar karūnėlės paslinkimas čia yra tokio sklandumo, kad toks priekabiautojas, kaip aš, neturi kuo prikišti. Čia jau net ne išmaniųjų laikrodžių, o normalių telefonų lygis.

Žinoma, pagrindo stebėtis nėra daug – „Huawei“ šiemet sumontavo ne tik daug kartų galingesnį lustą, bet ir visavertę grafikos plokštę. Tai atvėrė galimybes „Watch 3 Pro“ turėti netgi nuosavą „AppGallery“ aplikacijų parduotuvę. Aišku, joje kol kas labai nyku – keletas primityvių žaidimų ir bereikalingų programėlių. Iš pastarųjų patiko nebent „Sofa Score“, rodanti futbolo ir krepšinio rungtynių rezultatus tiesiai ant riešo. Na, bet gal ateityje bus geriau.

Pats laikrodis taip pat tapo savarankiškesnis. „Watch 3 Pro“ gali jungtis ne tik prie telefono per Bluetooth, bet palaiko Wi-Fi ir netgi turi elektroninę SIM (eSIM) kortelę. Pasirašius sutartį su vienu iš Lietuvos operatorių, laikrodis bus nuolat prijungtas prie 4G tinklo ir turės dubliuotą numerį, kaip ir jūsų telefonas.

Kitaip tariant, jei paliksite išmanųjį namie, su „Huawei Watch 3 Pro“ galėsite skambinti bei priimti skambučius. Tai daryti leis kokybiškas garsiakalbis ir mikrofonas. Nežinau, ar už tai verta mokėti kelis papildomus eurus per mėnesį, tačiau pagirtina, kad technologijų maksimalistai tokią galimybę turi. Beje, į skambučius atsiliepti galima neliečiant laikrodžio – tiesiog greitai pasukant riešą. Malonus dalykas, nors ir nelabai reikalingas.

Iš malonių smulkmenų paminėčiau ir smarkiai patobulintą vibracijos varikliuką. Atėjus pranešimui iš telefono, „Watch 3 Pro“ paleidžia ne tą primityvų skardinės virpėjimą, bet maloniai patapšnoja per riešą, panašiai kaip tai daro „Apple Watch“. Panašus atsakas juntamas ir sukant karūnėlę. Iki visiško šio klausimo uždarymo trūksta tik didesnio vibracijos stiprumo.

Gamintojas taip pat giriasi, kad šiame modelyje sumontuotas GPS modulis yra tiksliausias iš visų rinkoje esančių išmaniųjų laikrodžių, todėl nubėgtą ar dviračiu nuvažiuotą maršrutą gali sekti daug tiksliau. Ko trūksta iki pilnos laimės? Galimybės įrenginyje esančią NFC mikroschemą panaudoti mobiliesiems mokėjimams. Būtų labai patogu, jei į parduotuvę būtų galima nulėkti nepasiėmus ne tik telefono, bet ir piniginės.

Programinė įranga

Paprastai apžvelgdamas išmaniuosius laikrodžius jų programinei įrangai neskiriu daug dėmesio dėl akivaizdžios priežasties – nelabai yra apie ką daug kalbėti, kadangi ji daug primityvesnė už diegiamą išmaniuosiuose telefonuose ar kompiuteriuose. Tačiau šįkart turiu padaryti išimtį, nes „Watch 3 Pro“ debiutavo pačios „Huawei“ kurta „Harmony OS“.

Visų pirma, išsklaidykime miglą. „Huawei“ iš visų jėgų stengiasi pateikti, kad laikrodyje diegiama „Harmony OS“ yra visiškai nauja operacinė sistema – suprask, ta pati, kaip ir būsimuosiuose kompanijos telefonuose. Deja, entuziastai iš pusės žvilgsnio supranta, kad „Watch 3 Pro“ esanti „Harmony OS“ yra tiesiog steroidų privalgiusi „Watch GT“ sutiktos „Lite OS“ versija.

Taip, čia yra „Apple Watch“ primenantis aplikacijų meniu, minėta aplikacijų parduotuvė, sudėtingesnės animacijos, galimybė atsisiųsti programinės įrangos atnaujinimus be telefono ir dar keletas panašių dalykų, tačiau visas operacinės sistemos pagrindas neabejotinai yra tas pats.

Šaukštas deguto į „Watch 3 Pro“ medaus statinę būtent ir būtų „Harmony OS“ netobulumai. Pirmas jų – pranešimai iš telefono. Nors pagaliau „Huawei“ išmoko laikrodžio ekrane parodyti šypsenėles ir kitus emotikonus („Watch GT“ vietoje jų rodydavo žvaigždutes), pagrindinė problema liko neišspręsta. Į gautas SMS ar susirašinėjimo programėlių žinutes vis dar negalima atrašyti ir tenka traukti telefoną. Juk kaip būtų patogu, jei pora bakstelėjimų ant riešo galėtume atsakyti nekantraujančiam pašnekovui…

Kitas neišspręstas dalykas – muzikos transliavimas iš laikrodžio. „Watch 3 Pro“, kaip ir jo pirmtakai, vis dar reikalauja, jog muziką iš telefono įsikeltumėte MP3 formatu – „Spotify“ programėlės vis dar nėra ir tenka gyventi akmens amžiuje. Na, nebent naudojate bendrovės „Spotify“ analogą „Huawei Music“ – tada viskas bus taip, kaip ir turėtų – grojaraščiai bus automatiškai sinchronizuojami su telefonu. Aišku, sportuojant ausines galima jungti prie telefono ir laikrodyje tiesiog valdyti grojimą, tačiau kažkodėl labai dažnai tai neveikia tinkamai.

Na ir paskutinis svarbus dalykas, dėl kurio „Harmony OS“ greičiausiai nekalta – pirmas laikrodžio susiejimas su telefonu. Jei turite „Huawei“ įrenginį ar „iPhone“ – jokių problemų, atsisiunčiate „Huawei Health“ aplikaciją ir atliekate kelis elementarius žingsnius. Tuo metu turintys kito gamintojo „Android“ telefoną turės paprakaituoti. „Play Store“ parduotuvėje esanti „Huawei Health“ aplikacijos versija yra per sena, todėl programėlę reikėtų atsisiųsti nuskenavus laikrodžio dėžutėje pridėtą QR kodą (jis jus nukreips į tam skirtą gamintojo puslapį) arba pačiame telefone įdiegus „AppGallery“ parduotuvę bei „Huawei Health“ atsisiuntus iš ten.

Apibendrindamas programinės įrangos dalį galiu pasakyti, jog „Huawei“ tikrai eina teisingu keliu, plėsdama laikrodžio funkcionalumą, tačiau tobulėti oi kaip yra kur. Guodžia bent jau tai, kad visas šias problemas galima išspręsti su elementariu programinės įrangos atnaujinimu.

Sveikatos funkcijos

Aukščiausios klasės išmanieji laikrodžiai šiais laikais turi tiek jutiklių ir mūsų kūną stebinčių funkcijų, jog šio skyrelio nebegalima sieti tiesiog su sportu ir treniruotėmis. Ir „Huawei Watch 3 Pro“ yra klasikinis to pavyzdys.

Prelegentas ne tik sugeba tokias nuobodybes, kaip itin tikslus pulso skaičiavimas, kraujo prisotinimo deguonimi (SpO2) matavimas ir streso lygio nustatymas, bet šiemet gavo ir naują žaisliuką – odos temperatūros matavimą. Nesuklyskite, tai ne tas pats, kas kūno temperatūra (ji keliais laipsniais žemesnė, nei 36,6), bet jos matavimas taip pat turi prasmę. „Watch 3 Pro“ galės jus iš anksto įspėti, kai persikaitinsite saulutėje ar pradėsite karščiuoti.

Taip pat atsirado ir įdomus automatinis rankų plovimo režimas. Laikrodis aptiks, kai pradėsite mazgoti rankas ir skatins, kad tai darytumėte bent jau 20 sekundžių. Taip išaugs tikimybė, kad rankos bus tinkamai nuplautos ir ant jų neliks mikrobų.

Iš svarbių naujienų būtina paminėti automatinį kritimo aptikimą. Jei neduokdie papulsite į tokią nemalonią situaciją, „Watch 3 Pro“ automatiškai įjungs specialų režimą, leidžiantį vienu mygtuko paspaudimu paskambinti iš anksto parinktam kontaktui ir išsiųsti žinutę, informuojančią apie nelaimingą atsitikimą.

Grįžtant prie sporto, „Huawei“ nepasišiukšlino ir įrenginį išmokė sekti daugiau nei 100 sporto šakų treniruotes. Tiesą sakant, sunku sugalvoti tokį sportą, kurio duomenų negalėtų registruoti „Watch 3 Pro“. Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, jog labai puikiai veikia automatinis sportavimo aptikimas – išėjus pasivaikščioti ar pabėgioti į parką, nereikia knistis po meniu, tereikia patvirtinti, jog laikrodis neapsiriko ir tikrai sportuojate. Taip pat „Huawei“ ir toliau siūlo man priimtiniausią treniruotės intensyvumo matavimą, atsigavimo skaičiavimą ir rezultatų pateikimą – viskas labai paprasta, aišku ir be nereikalingų apsunkinimų.

Beje, vos nepamiršau. „Huawei Watch 3 Pro“ miego trukmę seka tiesiog sekundiniu tikslumu – pranešimą apie pabudimą ir išmiegotą laiką gaunu vos pramerkęs akis. Įspūdinga, nors vėlgi nežinau, ar tikrai be to negalėčiau išsiversti. Na, bet turiu pripažinti, jog tie 5-6 valandų skaičiai motyvuoja susiplanuoti dieną taip, kad miegui liktų bent jau papildoma valanda.

Baterija

Vieša paslaptis, kad „Huawei Watch GT“ serija tokio didelio populiarumo sulaukė ne tik dėl kainos/kokybės santykio, bet ir dėl tikros maratonininko ištvermės. Dvi savaitės vienu įkrovimu tikrai galėjo sugundyti net ir tuos, kurie visiems skelbė, jog išmanusis laikrodis yra tik dar vienas daiktas, kurį nuolat reikia krauti. Su „Watch 3 Pro“ situacija šiek tiek sudėtingesnė.

Natūralu, programėlės, naujos animacijos, sportinės veiklos sekimo funkcijos ir visa kita, kas apkrauna daug godesnį procesorių ir atsiradusią grafikos plokštę, palieka kur kas didesnę skylę baterijos sąskaitoje. Todėl, nepaisant išstorėjusiame korpuse įkurdintos didesnės baterijos, „Watch 3 Pro“ vienu įkrovimu turėtų ištverti maždaug 5 dienas.

Tiesa, taip deklaruoja gamintojas. Mano patirtis rodo, jog realus dienų skaičius, gaunant daug pranešimų iš telefono, sportuojant ir paminkant laikrodį, siekia 3. Kaip ten bebūtų, vis tiek geriausias mano pasiektas rezultatas protingų ir prabangių išmaniųjų, o ne vien sportinių, laikrodžių kategorijoje.

Be to, jei jūsų tokie skaičiai netenkina, visada galima įjungti baterijos taupymo režimą, kuris „Watch 3 Pro“ pavers senu geru „Watch GT“ su ta pačia sąsaja ir galimybėmis. Tokiu režimu „Huawei Watch 3 Pro“ baterija ištveria… Dabar prisėskite – 21 dieną. Ne, nesuklydau, prie elektros lizdo artintis „Watch 3 Pro“ savininkams nereikės beveik mėnesį. Aišku, klausimas, ar tikrai verta ant savo riešo segėti „Watch GT“, kai išleidote kelis kartus didesnę sumą. Bent jau aš tai pasilikčiau tik kritiniams atvejams.

Smagu, kad įkrovimo procesas išliko toks pat malonus, kaip ir paskutiniojo „Watch GT2 Pro“. Kadangi naudojamas belaidis Qi standartas, „Watch 3 Pro“ galite krauti ne tik ant pakuotėje pridedami magnetinio įkrovimo disko, bet ir ant telefonui skirtos belaidžio įkrovimo stotelės arba netgi ant paties telefono nugarėlės, jei jis palaiko atvirkštinio belaidžio įkrovimo technologiją („Huawei Mate 20 Pro“, „Samsung Galaxy S10“, Xiaomi Mi 10“ ir naujesni).

Verdiktas

Po dviejų savaičių intensyvaus testavimo į galvą ateina viena analogija. „Huawei Watch 3 Pro“ man primena Luką Dončič ar kitą pasaulinio lygio krepšinio žvaigždę, sulaukusią 18-19 metų. Visi mato analogų neturintį talentą, fizinę jėgą ir žavesį, tačiau akivaizdu, jog dar yra kur dirbti su technika ir charakteriu.

„Huawei Watch 3 Pro“ yra iš prabangiausių medžiagų pagamintas, solidžiausiai surinktas, vienas sklandžiausiai veikiančių ir turbūt ištvermingiausias išmanusis laikrodis, kokį man kada nors teko bandyti. Deja, iki geriausio rinkoje titulo jam trūksta keleto pirmo būtinumo funkcijų bei atsikratyti programinėje įrangoje esančių spragų, kurių neturėtų būti tiek kainuojančiame įrenginyje.

Ar verta mokėti tokią didelę sumą už „Watch 3 Pro“, net jei „Huawei” užsisakiusiems iš anksto dovanoja mūsų puikiai įvertintas „FreeBuds 4i” ausines? Manau, tik tuo atveju, jei esate „Huawei“ telefono savininkas ar kompanijos gerbėjas ar vertinate prabangą ir norite ant savo riešo segėti prašmatniausią įmanomą išmanųjį laikrodį. Kitu atveju, rinkoje egzistuoja pigesnių ir nedaug mažiau rafinuotų alternatyvų.

2 komentarų

Ramūnas

Viskas lyg būtų ir gerai , bet sportavimui šis laikrodis netinka. Su juo nepadarysi net paprastų atsispaudimų. Bėda ta , kad riešą lenkiant į išorę , laikrodis išsijungią. Prastas sprendimas ir nuvylęs pirkinys.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Pranešimas spaudai

2024-04-19, 19:54

2 komentarai (-ų)

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Šiuo metu už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, ar su neveikiančia gamintojo numatyta išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema eksploatavimą numatyta atsakomybė: asmenims – 100–300 eurų (už pakartotinį 300–500 eurų), juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 300–500 eurų (už pakartotinį 600–900 eurų).

Abiem teikiamais projektais siūloma fiziniams asmenims nustatytą atsakomybę už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, papildyti švelnesne nuobaudos rūšimi – įspėjimu.

„Įspėjimu siekiama, kad asmuo daugiau nenusižengtų ir galėtų pasitaisyti. Jis skiriamas, kai asmuo nusižengia pirmą kartą, supranta savo nusižengimo esmę, gailisi dėl savo padaryto teisės pažeidimo arba yra kitokių jo kaltę švelninančių aplinkybių ir yra netikslinga taikyti griežtesnę poveikio priemonę“, − pažymi projekto iniciatorius, Seimo narys A. Stončaitis aiškinamajame rašte.

Pasak jo, dažnu atveju transporto priemonės vairuotojas nežino, kad galimai daro pažeidimą, nes jo vairuojamas automobilis neišmeta matomų dūmų, o automobilio davikliai nerodo galimo gedimo.

Alternatyvaus projekto rengėja, Seimo narė A. Gedvilienė, pristatydama iniciatyvą dėl įspėjimo įteisinimo, tikino, kad 48 valandos tikrai nėra patogus laikas žmogui susitvarkyti automobilį, užsiregistruoti ir atlikti techninę jo apžiūrą. „Mūsų misija šiandien sumažinti įtampas visuomenėje, kad nebūtų žmonės gąsdinami, kad nebijotų, kad jų automobilis bus konfiskuotas, nes niekada tokio dalyko ir nebuvo siūloma teisės aktuose“, − teigė politikė Seimo posėdyje.

Seimas nuo šių metų pradžios aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams yra suteikęs teisę stabdyti transporto priemones ir tikrinti jų į aplinką išmetamų teršalų atitiktį techniniams motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimams, taip pat panaikinti motorinių transporto priemonių ir priekabų, kurių į aplinką išmetami teršalai neatitinka techninių reikalavimų, privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Pritarus projektams (Nr. XIVP-3626, Nr. XIVP-3628) po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 6 d.

2 komentarų

Lankytojas

Reziumė, neberinkite tų pasikartojančių veidų, kurie ištisus dešimtmečius suolus trina. Nerinkite tų, kurie išsineša po 140 skėčių ar po puse tonos kavos iš sandėlio, net be jokios sąžinės graužaties toliau lenda į ekranus. Neberinkite tų, kurie išgarsėjo per akciją "Skaidrinam", gal tik tada nebebus visokių nesamoningų priimtų nutarimų. Absurdo lygis pasiekęs visišką piką, toliau jau niekur...

Skaitytojas

Ponia Gedviliene tegul dar pagalvoja apie pakeitimų dėl nuomos kompensacijos, kuria atemė nuo ubagų ir invalidų.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas