„Huawei Watch GT 2” apžvalga

Ignas Petrikonis

2019-11-10, 01:00 (atnaujinta 2022-11-29, 01:58)

1 komentaras
„Huawei Watch GT 2” apžvalga

„Huawei” man kažkodėl visada asocijavosi su operatorių mobiliojo ryšio antenomis, maršrutizatoriais, modemais, na, ir išmaniaisiais telefonais, todėl į pirmąjį kompanijos bandymą išleisti išmanųjį laikrodį žiūrėjau skeptiškai. Žinote, gūdžiais 2015 metais šios kompanijos gaminių dizainas nebuvo pats įspūdingiausias, švelniai tariant, na, o laikrodis, kaip ten bebūtų, vis tiek yra mados aksesuaras. Tačiau, kai mano ranką papuošė pirmasis „Huawei Watch”, tiesiog negalėjau juo atsidžiaugti. Tuo metu itin futuristiškas apvalus ekranas ir daugybė funkcijų net ir šiandien leidžia šiam modeliui išlikti morališkai nepasenusiu.

Deja, po nedidelės pertraukos išleidusi „Huawei Watch” įpėdinį Kinų milžinė liko nusivylusi rezultatais ir nusprendė iš esmės permąstyti išmaniojo laikrodžio koncepciją. Prieš metus kompanija atsisakė „Google” priklausančios „Wear OS” operacinės sistemos, kitų gamintojų komponentų ir sukūrė visiškai unikalų „Huawei Watch GT”. Vis dėlto nors jis galėjo pasigirti gražiu dizainu ir ilgai tarnaujančia baterija, naujojo modelio išmanumas neprilygo 2015-tųjų „Huawei Watch”.

Tačiau šiemet pristačiusi įspūdingąją „P30” telefonų seriją ir netrukus sulaukusi sankcijų iš JAV pusės, „Huawei” pasistengė iš pagrindų atnaujinti produktą, kurio neliečia jokie draudimai - taip gimė naujasis „Huawei Watch GT2”. Šiandien ir pabandysime išsiaiškinti, ar šis išmanusis laikrodis vertas jūsų riešo.

Dizainas

Kai tik kalba pasisuka apie išmaniųjų laikrodžių dizainą, visada susiduriu su dilema - vertinti jį kaip elektronikos prietaisą ar na… kaip laikrodį. Greičiausiai problema tame, jog nė vienas modernus ant riešo dėvimas prietaisas savo elegancija negalėjo prilygti nors kiek prabangesniam tradiciniam laikrodžiui. Kita vertus, „Huawei Watch GT2” įrodo, jog gamintojai šią problemą po truputį sprendžia.

Iš pirmo žvilgsnio, revoliucijos, lyginant su pirmtaku, nepastebėsime. Pasirinkta klasikinė apvali korpuso forma, šone išliko tie patys 2 mygtukai. Tradiciškai pirkėjui siūloma rinktis iš 42mm ar 46mm dydžio versijų, bet šiemet jos skiriasi ne tik korpuso ir baterijos dydžiu, bet ir dizainu. Mano turimas didesnysis modelis išlaikė pernai matytą dekoratyvinį tacheometro žiedą, juosiantį ekraną, tačiau naujajame laikrodyje jis yra ne metalinis ir neišsikiša virš ekrano, o tėra visą viršutinę prietaiso dalį dengiančio stiklo dalis. Kitaip tariant, „Huawei” naujoji „3D Glass” technologija leido stiklą nupjauti kampu ir briaunoje išgraviruoti minimus dekoratyvinius skaičius. Kokia to prasmė? Kadangi ekranas nėra aptvertas išsikišančio žiedo, per jį kur kas patogiau braukti. 42mm „Huawei Watch GT2” priekinę dalį taip pat dengia stiklas, bet atsisakyta minėtos briaunos su skaičiais ir vietoje to stiklas užlenktas šiek tiek apvalesniu kampu. Abi versijos atsparios vandeniui iki 50 metrų gylyje, tad maudymasis duše plaukiojimas baseine (jokiu būdu ne jūroje, kadangi atsparumas galioja tik gėlame vandenyje) nesukels jokių problemų.

Vartotojui prieš perkant „GT2” tenka pareiga nuspręsti ne tik dėl dydžio, bet ir dėl laikrodžio stiliaus. Galima rinktis iš sportinio ir klasikinio dizaino, kurie, didesnio modelio atveju, skiriasi tuo, jog klasikinis įrenginys turi sidabrinį, o ne juodą nerūdijančio plieno korpusą, bei yra komplektuojamas su ne su silikonine, o odine apyranke. Būtent pastarąją versiją ir rekomenduočiau - sportui ar eilinėms dienoms galėsite atskirai įsigyti atsparų guminį dirželį, o specialiomis progomis, ją lengvai pakeisite solidesniu ir prabangesniu odiniu, kuris kartu su blizgiu korpusu puikiai tiks prie puošnių drabužių.

Beje, kalbant apie silikoninę apyrankę, tai yra viena geriausių bandytų tokio tipo apyrankių. Dėl specialios sudėties ji visiškai nealergizuoja odos, todėl nusiėmus laikrodį riešas nebūna išraudęs ir neniežti. Be to, lengva plastiko nugarėlė ir vos centimetro storio korpusas bei labai nedidelis svoris leido tiesiog pamiršti, kad kažką dėviu ant rankos. Tiesą pasakius, tai yra patogiausias išmanusis laikrodis, kokį kada nors teko naudoti. Kitaip tariant, maksimalūs balai ergonomikos srityje.

Ekranas

Pirmasis „Huawei Watch” buvo giriamas dėl apvalaus ir puikios kokybės ekrano, o „Watch GT” visa tai pakėlė laipteliu aukščiau ir užsitikrino lyderio pozicijas. Kadangi konkurentai taip ir nesugebėjo pasivyti, kinai nusprendė šįkart nieko nekeisti iš esmės.

„Huawei Watch GT2” 46mm versijoje randame tą pačią 1,4 colio įstrižainės 454x454 raiškos matricą, o 42mm - 1,2 colio 390x390. Tokia rezoliucija ir OLED technologija lemia, kad šio nedidelio ekranėlio kokybė praktiškai nesiskiria nuo to, ką esame pratę išvysti geriausiuose telefonuose. Viskas labai detalu, atskirų pikselių nematyti, o spalvos krypsta į blankesnę pusę (man norėtųsi šiek tiek daugiau kontrasto), o šviesumas reguliuojamas automatiškai ir yra pakankamas naudojimui lauke. Tačiau šiek tiek nuliūdino tai, kaip stipriai šviesą atspindi ekrano apsauginis stiklas. Stovint prie stipraus šviestuvo atspindys praktiškai padarydavo vaizdą neįžiūrimą, ko visiškai nepastebėjau telefonų ekranuose.

Kita problema - laikrodžio veideliai. Kas iš to, jei turi nuostabios kokybės ekraną ar prabangų dizainą, tačiau kiekvienąkart pasižiūrėjęs į laiką matai prastos grafikos rodykles ar skaičius, nederančius su prietaiso išore. Taip, „Watch GT2” siūlo daugybę ciferblato stilių, o dar daugiau jų galima atsisiųsti per telefonui skirtą programėlę, tačiau dauguma jų atrodo pigiai ir nelabai skoningai. Labai didelė tikimybė, jog rasite sau tinkamą dizainą, bet bent jau aš nesuradau tokio veidelio, kuriuo būčiau patenkintas iki galo.

Veikimas

Dizainas ir ekranas labiau apibūdina žodį „laikrodis”, bet ne mažiau svarbu aptarti antrąją prietaiso pavadinimo dalį - „išmanusis”. „Huawei” pabrėžia, jog lygiai kaip ir pirmtakas, „Watch GT2” yra labiau fizinės veiklos sekimo galimybes išplečiantis telefono pagalbininkas (gali veikti tiek su „iPhone”, tiek su Android telefonais) su keletu naudingų funkcijų, o ne atskiras išmanus prietaisas, kokie yra „Apple Watch” ir „Wear OS” laikrodžiai.

Jau pats „Huawei Watch GT2” veikiančios „Lite OS” operacinės sistemos pavadinimas nuteikia, jog čia nerasime kalno funkcijų ir tai, kad kūrėjai koncentravosi į naudojimo paprastumą ir resursų panaudojimo efektyvumą. Tai labai pastebima paprastame įrenginio valdyme. Viršutinis mygtukas įjungia laikrodį, iškviečia funkcijų meniu bei veikia kaip „atgal” mygtukas. Pabraukę iš viršaus į apačią, panašiai kaip Android telefonuose, matysime greituosius funkcijų valdiklius (garso režimas ir pan.), braukdami iš apačios į viršų, išvysime pranešimų iš telefono sąrašą, o slinkdami į kairę ar dešinę - įvairią informaciją (apie orą, pulsą, nueitus žingsnius ir t.t.).

Prisimenu, jog pernai net ir tokia nesudėtinga programinė įranga „Watch GT” buvo ganėtinai nemažas iššūkis ir neretai tekdavo susidurti su nesklandžiomis animacijomis ar stabdymais. Na, bet ko reikėjo tikėtis, kai prietaisas galėjo pasigirti silpnu procesoriumi ir vos 16MB operatyviosios atminties? Šiemet kompanija įmontavo kur kas galingesnį, savo gamybos „Kirin A1” lustą ir bent jau 46mm dydžio versijoje dvigubai padidino RAM kiekį. Galbūt tokie pokyčiai ir nėra revoliuciniai, bet naujojo modelio veikimas tapo nepalyginamai sklandesnis ir malonesnis. Beje, kadangi į „Watch GT2” negalėsite atsisiųsti jokių papildomų aplikacijų, labai didelė tikimybė, jog įrenginys veiks taip pat sklandžiai visą naudojimosi laikotarpį.

Deja, kai kurie aspektai išliko nepakitę. Pavyzdžiui, pranešimų iš telefono tekstas, laikrodyje atvaizduojamas itin keistai - neretai paskutinės žodžio raidės nukeliamos į kitą eilutę. Pastarasis dalykas labai erzina. Nors „Watch GT2” siūlo galimybę iš išmaniojo persikelti MP3 muzikos failus į vidinę atmintį tam, kad prijungę Bluetooth ausines galėtumėte palikti telefoną namie (tarkime, kai einate pabėgioti), tačiau kiek žmonių šiais laikais siunčiasi dainas MP3 failais? Greičiausiai daugelis, įskaitant ir mane, naudojasi „Spotify” ar kitomis muzikos transliavimo programomis, tad norėdami muzikinio fono sportuodami, vis tiek būsime priversti su savimi pasiimti ir telefoną. Liūdinantis faktas, žinant, jog praktiškai visi konkurentai, įskaitant ir „Samsung”, savo išmaniuosiuose laikrodžiuose įdiegė integraciją su „Spotify”.

Užtat šiemet gamintojas 46mm versijoje įmontavo garsiakalbį ir mikrofoną. Tai leidžia atsiliepti į skambučius tada, kai telefonas yra kitame kambaryje arba kai jūsų rankos yra užimtos. Garsiakalbio kokybė stebėtinai gera, o mikrofonas nekelia problemų pašnekovui aiškiai girdėti jūsų balsą. Gamintoją pabarti norisi tik dėl to paties pigaus vibracijos motoriuko, kuriam suvibravus neretai atsisuka šalia esantys žmonės, o sumažinus jo galią lengva praleisti pranešimus. Neprošal būtų įmontuoti kažką panašaus, kaip naudojama „Apple Watch” ir primena diskretišką tapšnojimą per riešą.

Fizinės veiklos sekimo galimybės yra ta sritis, kur „Watch GT2” neturėtų nuvilti. Paspaudę būtent tam dedikuotą apatinį mygtuką, galime rinktis iš daugybės sporto šakų - įvairaus bėgimo, plaukimo, ėjimo, važiavimo dviračiu, irklavimo, lipimo į kalnus ar tiesiog bendrų pratimų (pastarąjį režimą dažniausiai naudojau). Laikrodis itin tiksliai matuoja pulsą, sudegintas kalorijas, treniruočių laiką ir, padedamas GPS, atstumą (bėgimo, plaukimo ar važiavimo dviračiu). Labai patiko tai, kaip paprastai ir suprantamai pateikiama informacija, ir pastebėjau, jog ilgainiui tai netgi veikia kaip motyvacinė priemonė netingėti ir nepraleisti treniruotės.

„Watch GT2” taip gali sekti jūsų miegą ir paskatinti pajudėti, kai pernelyg ilgai užsisėdėjote, tačiau kone identiškas galimybes gali pasiūlyti ir pigios išmaniosios apyrankės. Ko tikrai pasigedau, tai galimybės sporto ar miego statistiką sinchronizuoti su „Google Fit”.

Baterija

Dauguma ekspertų laikosi nuomonės, kad išmanieji laikrodžiai nesusilaukė tokios sėkmės, kaip planuota, dėl prasto baterijos tarnavimo. Kasdienis telefono įkrovimas nemažai daliai vartotojų yra didelis galvos skausmas, tai ką jau kalbėti apie daugių daugiausiai porą dienų tarnaujančius „Apple”, „Samsung” ar „Wear OS” laikrodžius. Būtent čia „Huawei Watch GT2” kompensuoja visus savo trūkumus.

Į mano testuojamą 46mm dydžio versiją gamintojas įmontavo 455mAh talpos akumuliatorių, kuris teoriškai turėtų garantuoti net 14 dienų be papildomo įkrovimo. Deja, realiomis sąlygomis tokio įspūdingo rezultato pasiekti nesugebėjau - prietaisas paskutinį kvapą išleido po 10 dienų. Žinoma, testavimo laikotarpiu „Huawei Watch GT2” gana intensyviai naudojau treniruotėse, jam nuolat tekdavo atlaikyti visą galybę pranešimų iš telefono, netgi miegodamas laikrodžio nenusiimdavau nuo rankos. Taigi, jei vartotojas bus ne toks reiklus, gamintojo deklaruojama 2 savaičių pertrauka nuo elektros tinklo skamba ganėtinai realiai. Kaip ten bebūtų, net ir 10 dienų vienu įkrovimu yra puikus rezultatas.

Atskiro paminėjimo nusipelno tai, kad mažojoje 42mm „Watch GT2” versijoje „Huawei” nepabijojo sumontuoti daugiau negu dvigubai mažesnės 215mAh baterijos, garantuojančios tik 7 dienas naudojimo. Ganėtinai liūdnas faktas, turint galvoje nedidelį dydžių ir kainų skirtumą.

Aptardamas „Watch GT2” įkrovimo procesą, norėčiau į gamintojo daržą įmesti keletą akmenų. „Huawei” buvo pirmojo savo išmanųjį telefoną aprūpinusi atvirkštinio belaidžio įkrovimo galimybe, įgalinančią kitus, tokį įkrovimo tipą palaikančius prietaisus, įkrauti tiesiog padėjus ant telefono nugarėlės. Keliais mėnesiais vėliau tą pačią technologiją panaudojusi „Samsung” ją puikiai panaudojo savo gaminamų laikrodžių įkrovimui, tačiau šiuo pavyzdžiu nepasekė.

„Huawei Watch GT2” baterijos papildymui reikalingas dėžutėje pridedamas specialus magnetinis įkrovimo diskas, į kurį kišama tradicinė USB-C jungtis. Faktas, jog toks įkrovos būdas greitesnis ir efektyvesnis už šauniai atrodantį belaidį įkrovimą, tačiau važiuojant į kelionę yra didelė tikimybė jį pamiršti arba pamesti, o šis aksesuaras pardavinėjamas toli gražu ne kiekvienoje elektronikos parduotuvėje.

Verdiktas

„Huawei Watch GT2” būtų sunku pavadinti revoliucija. Gamintojas išleisdamas naują modelį tiesiog pasinaudojo proga ištaisyti didžiausias pirmtako klaidas. Kita vertus, patobulintas dizainas, kur kas sklandesnis veikimas ir tokios naujos funkcijos kaip garsiakalbis bei mikrofonas tikrai juntamai praturtina naudojimo patirtį.

Nors pirmasis „Huawei Watch GT” man įspūdžio nepaliko, pasibaigus testavimo laikotarpiui visiškai nedegiau noru nusisegti „GT2” nuo riešo. Galbūt tai ir nėra pats funkcionaliausias išmanusis laikrodis rinkoje, tačiau dėvėjimo komfortas, ilgam pamiršti įkrovimo procesą leidžianti baterija bei gerai veikiančios pagrindinės funkcijos leidžia „Huawei Watch GT2” rekomenduoti kiekvienam, ieškančiam itin patikimo ir stilingo išmaniojo pagalbininko.

1 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas