Nedėvite išmaniojo laikrodžio? „Google” stengiasi, kad gyventi galėtumėte tik su telefonu

Leonardas Sindaravičius

2021-02-06, 12:05 (atnaujinta 2022-12-07, 13:09)

0 komentarų
Nedėvite išmaniojo laikrodžio? „Google” stengiasi, kad gyventi galėtumėte tik su telefonu

Viena didžiausių šių laikų technologijų kompanijų - „Google“ - praneša tobulinanti technologiją, kuri padės sužinoti savo širdies ritmą bei kvėpavimo dažnį nenaudojant nieko, išskyrus telefono priekinę kamerą. Ir kalbama ne apie kažkokį specialų objektyvą ar matricą, o apie paprasčiausią kamerą, kokią ir dabar turite savo išmaniajame telefone, kad ir kaip keistai tai skambėtų.

Taip, iš pirmo žvilgsnio tikrai atrodo, jog tai pats netiksliausias būdas širdies ritmo matavimui, kokį tik galima įsivaizduoti, tačiau pasak „Google“, daugelis naujesnių telefonų kamerų yra pakankamai geros, kad sugebėtų atpažinti net pačius menkiausius žmogaus kūno ir odos judesius. Pastarieji duomenys galėtų būti išsiunčiami į „Google“ duomenų bazę ir pavyzdžiais remiantis suprogramuotas algoritmas nustatytų apytikslį širdies dūžių skaičių ar kvėpavimo dažnį. Visa tai technologijų milžinė žada integruoti į „Google Fit“ programėlę.

Norint išmatuoti širdies ritmą tereikės palaikyti pirštą virš priekinės kameros, kol programėlė išanalizuos surinktą vaizdą ir apsaičiuos apytikrį kraujospūdį. Skaičiuojant kvėpavimo dažnį reikėtų laikyti telefoną taip, kad kadre matytųsi galva bei šiek tiek viršutinės kūno dalies, ir kvėpuoti įprastai, kol „Google Fit“ aplikacija išmatuos kiek kartų per minutę Jūs įkvėpiate.

Pati „Google“ įspėja, jog šie duomenys jokiu būdu neturėtų būti naudojami medicininiais tikslais - tokių matavimų tikslas turėtų būti tik kasdienis asmeninės būklės stebėjimas siekiant pagerinti savijautą, o vien programėlės, į kurią bus įdiegtos šios funkcijos, pavadinimas sufleruoja, jog tai labiausiai orientuojama į sportuojančius asmenis.

Kitaip tariant, tikslių rezultatų tikėtis nederėtų, nors „Google“ teigia, kad yra išbandžiusi šias galimybes klinikiniais stebėjimais ir įsitikino, jog tai veikia realiame pasaulyje, su skirtingo amžiaus bei rasės žmonėmis. Taip pat skelbiama, jog kvėpavimo dažnio matavime dažniausiai pasitaiko vieno įkvėpimo paklaida, tuo tarpu kraujospūdžio matavimo netikslumai gali siekti maždaug du procentus.

Širdies ir kvėpavimo dažnių matavimo funkcija pirmiausia pasieks „Pixel“ serijos telefonų savininkus jau ateinantį mėnesį, per minėtąją „Google Fit“ aplikaciją. Matavimo duomenis bus galima išsaugoti programėlės viduje. Ateityje tai pasieks ir kitų telefonų savininkus, tačiau iki tol panašias funkcijas galima išbandyti su trečiųjų šalių sukurtomis programomis, tokiomis kaip „Heart Rate Monitor“ bei „Instant Heart Rate“.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas