Svarbus žingsnis pirmyn - pastebėjusi augantį populiarumą „Google“ sukūrė „Android 12“ versiją skirtą planšetėms

Svarbus žingsnis pirmyn - pastebėjusi augantį populiarumą „Google“ sukūrė „Android 12“ versiją skirtą planšetėms

Ilgai laukta „Android 12“ debiutavo prieš kiek daugiau nei savaitę, o „Google“ jau praneša apie sekantį žingsnį - „Android 12L“. Didžioji „L“ šiame pavadinime reiškia „large screens“, mat tai bus operacinės sistemos atnaujinimas, orientuotas į planšetinius kompiuterius, sulenkiamus telefonus ir „ChromeOS“ įrenginius.

Nors naujoji OS ir patvirtinta, jos sulauksime tik kitų metų pradžioje - „Google“ pranešdama apie „Android 12L“ skelbė, jog „operacinė sistema bus pristatyta su sekančia planšetinių kompiuterių ir sulenkiamų telefonų banga“. Kūrėjams skirta išankstinė naujos OS versija jau gali būti emuliuojama, o netrukus turėtų pasiekti ir „Lenovo Tab P12 Pro“. Vėliau žadama pristatyti ir viešai prieinamą „beta“ versiją „Google Pixel“ įrenginiams - nors labiausiai orientuota į planšetes, pasak „Google“, „Android 12L“ naujinys pasieks ir išmaniuosius telefonus.

Idėją pagaliau imtis darbo tobulinant planšetėms skirtą „Android“, skaitmeninių technologijų milžinė grindžia statistika - iš viso pasaulyje yra per ketvirtį milijardo planšetinių kompiuterių, sulenkiamų telefonų ir „ChromeOS“ įrenginių, veikiančių „Android“ operacinės sistemos pagrindu. Vien per praėjusius metus buvo aktyvuota apie 100mln. naujų „Android“ planšečių, kas simbolizuoja net 20% metinį augimą. Kalbant apie augimą, „Samsung Galaxy Z Fold 3“ dėka kyla ir sulenkiamų telefonų populiarumas, o „ChromeOS“ nešiojami kompiuteriai yra gan populiarūs tarp žmonių, naudojančių kompiuterius smulkioms užduotims atlikti. Žvelgiant į šiuos duomenis bei faktus akivaizdu, jog dabar pats laikas paversti „Android“ šiek tiek patogesne naudojimui dideliuose ekranuose.

Kokie pokyčiai laukia vartotojų?

Visų pirma, vartotojo sąsaja labiau pritaikyta didelės įstrižainės ekranams - tai paliečia pranešimus, sparčiuosius nustatymus, užrakto bei namų ekranus bei dar daugiau. Pranešimų užsklanda ir kai kurie kiti sistemos elementai dideliuose ekranuose bus vaizduojami dviejų stulpelių principu, geriau išnaudojant ekrano erdvę.

Patobulintas ir kelių programų valdymas - „Android 12L“ turės užduočių juostą, kurioje bus galima pasirinkti populiariausias aplikacijas, kad jos visad būtų lengvai pasiekiamos. To pasekoje patogiau naudotis ir „split screen“ režimu, įgalinančiu darbą dvejomis programomis padalinus ekraną pusiau. Telefonuose šį režimą palaiko tik keletas aplikacijų (ir jo nauda mažuose ekranuose yra diskutuotina), tačiau „Google“ teigia, kad planšetiniuose kompiuteriuose po „Android 12L“ atnaujinimo, bet kokią programą bus galima paleisti padalinto ekrano režime.

„Google“ skatina programų kūrėjus atnaujinti aplikacijas ir pritaikyti jas „Android“ planšetinių kompiuterių ekranų dydžių gausai. Kad palengvintų darbą, technologijų mižinė ekranus kategorizavo pagal prietaisų grupes - ji siūlo „Compact“ klasę išmaniesiems telefonams, „Medium“ mažoms planšetėms bei sulenkiamiems telefonams bei „Expanded“ didelėms planšetėms bei kompiuteriams. Taip pat „Google“ atnaujino savo API (application programming interface) - dabar aplikacijos gali pastebėti vyrius bei lenkimo linijas, o tai bus galima panaudoti natūraliam ir intuityviam elementų atskyrimui vartotojo sąsajoje.

„Google Play“ aplikacijų krautuvėje „Google“ žada įspėti vartotojus apie tai, ar juos dominanti programa yra optimizuota dideliam ekranui (jei parduotuve naudojamas iš didesnio dydžio planšetės, žinoma). Bus parengta ir nauja testavimo programa siekiant, jog aplikacijos atitiktų naujuosius „Google“ didelio ekrano programėlių reikalavimus. Galiausiai, bus pristatytas atskiras programų reitingas, skirtas įvertinti aplikacijų veikimą dideliuose ekranuose - gali būti, jog „Play Store“ matysime du rezultatus, kurių vienas bus orientuotas į telefonų, kitas į planšečių vartotojus. Visi išvardyti pokyčiai pasirodys kitąmet.

1 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas