Pekino žiemos olimpiadoje iššūkių patirs ne tik atletai: kaip renginiui buvo ruošiama ryšių infrastruktūra?

Lukas Snarskis

2022-02-11, 13:15

0 komentarų
Pekino žiemos olimpiadoje iššūkių patirs ne tik atletai: kaip renginiui buvo ruošiama ryšių infrastruktūra?

Vasario 4-20 dienomis Kinijos sostinėje Pekine vyksiančios 2022 metų žiemos olimpinės žaidynės neabejotinai bus prisimintos kaip tos, kurių metu buvo imtasi beprecedenčių saugumo priemonių. Kasdienis dalyvių testavimas dėl COVID-19, akylai saugojamas atletų „burbulas“ ir iki minimumo sumažintas stebėtojų skaičius – tai tik keletas skaudžių ribojimų, be kurių šiandieniniame kontekste negalėtų įvykti šis tūkstančius metų skaičiuojantis renginys. Tačiau tokios šiuolaikinės aktualijos taip pat reiškia, jog olimpiados ryšių infrastruktūrai tenkantys iššūkiai ir atsakomybė neatsiliks nuo to, ką patiria žaidynėse dalyvaujantys sportininkai.

Nematomas faktorius, nuo kurio priklauso renginio sėkmė

Pasak Mindaugo Plukio, „Huawei Technologies“ korporatyvinės komunikacijos vadovo Lietuvoje, internetas ir kiti svarbūs ryšiai šiųmetėje žiemos olimpiadoje vaidins kaip niekada svarbų vaidmenį: „Kadangi į stadionus žiūrovai nebus įleidžiami, rungčių ir ceremonijų vaizdo transliacijos taps vieninteliu būdu stebėti ir pajusti ypatingą žaidynių atmosferą. Deja, tokia atsakomybė bei daugybė šiųmetėje olimpiadoje naudojamų skaitmeninių sprendimų renginio ryšių infrastruktūrą paverčia viliojančiu taikiniu piktavaliams. Dėl šios priežasties organizatoriai su partneriais turėjo ieškoti nestandartinių ir ypač patikimų ryšių sprendimų.“

Būtent todėl 8K kokybės ir virtualios realybės (VR) transliavimo platformą nuspręsta su pasauliu sujungti itin atspariomis ir saugiomis „Smart Link“ privačiomis linijomis. Šios linijos gali išmaniai analizuoti teikiamas paslaugas, suteikiant galimybę greičiau ir išmaniau atlikti tinklo pralaidumo korekcijas. Pastarosios gali būti greitai atliekamos pagal rungčių tvarkaraštį ir teikiamos transliacijos spartą bitais, siekiant susidoroti su neplanuotais pakeitimais. Taip pat šis sprendimas leidžia kurti vartotojų elgsenos profilius, remiantis didžiaisiais duomenimis, ir taip dar geriau paskirstyti turimus resursus.

Geriausias gedimų šalinimo būdas – prevencija

Žvelgiant iš išorės, „Smart Link“ linija yra kietas ir labai patikimai izoliuotas optinis kabelis, kuris dar ir aprūpintas specialiomis itin saugią olimpinių žaidynių transliaciją įgalinančiomis šifravimo plokštėmis. Prie viso to kabelį nuo daugybinio įpjovimo saugo automatiškai persijungiančio optinio tinklo (ASON) technologija. Kitaip tariant, jei vienu maršrutu einanti linija pažeidžiama, signalas nukreipiamas į sveiką. Tai trunka vos 50ms ir garantuoja, jog tinklas patikimai funkcionuotų 99,99 proc. laiko – kas būtina tokio masto renginiui. Papildomai, tinklo įrenginiuose įrengtos mikroschemos, nuspėjančios paslaugų teikimo sutrikimus, prieš jiems atsirandant.

Už kabelius ne mažiau svarbūs yra ir jiems signalą perduodantys ar priimantys įrenginiai. Deja, Pekine didelė dalis šių tinklui gyvybiškai svarbių SDH tipo prietaisų buvo įrengti prieš daugiau nei dešimtmetį. Tai suprasdami olimpiados organizatorių partneriai nusprendė eiti prevencijos keliu ir pakeisti senus SDH prietaisus naujais „Huawei“ su OTN technologija, kurie leidžia jungti didesnės talpos kabelius ir garantuoja būtiną saugumą.

„Labai gera žinia yra tai, jog ši iniciatyva ne tik padės užtikrinti nepriekaištingą transliacijų kokybę bei tinklo saugumą, bet ir prisidės prie Pekino žiemos olimpinių žaidynių tikslo priartėti prie neutralumo anglies dvideginio išskyrimo požiūriu. Skaičiuojama, kad prieš renginį 94 senus prietaisus pakeitus vos dviem pažangiais įrenginiais, per metus bus sutaupoma 258 000 kilovatvalandžių elektros energijos, kas prilygsta 11 tūkstančių medžių pasodinimui.“ – įvairiapusius 2022 metų olimpinių žaidynių tinklo modernizavimo privalumus vardija „Huawei Technologies“ korporatyvinės komunikacijos vadovas Lietuvoje.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas