Vėjo dienos proga įvyko pirmasis „Ignitis renewables“ bendruomenių sąskrydis

Pranešimas spaudai

2024-06-18, 11:59

0 komentarų

Minėdama Vėjo dieną, tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables“ vėjo elektrinių parkų apylinkėse gyvenančias vietos bendruomenes subūrė į pirmąjį „Šviesios kaimynystės“ sąskrydį.

Prasidėjo mega „Aliexpress“ išpardavimai – sutaupykite net iki 70 proc.
Vėjo dienos proga įvyko pirmasis „Ignitis renewables“ bendruomenių sąskrydis

Pasaulinė vėjo diena minima birželio 15-ąją, jos metu siekiama atkreipti dėmesį į vėjo energiją ir jos reikšmę pereinant prie švarios energijos gamybos.

Į Mažeikių rajone vykusį sąskrydį susirinko gausybė bendruomenių, mokyklų, kitų organizacijų atstovai iš Mažeikių, Kretingos, Tauragės, Jurbarko, Kelmės, Plungės, Jonavos, Pakruojo, Pasvalio Klaipėdos rajonų atstovai. Šiose vietovėse jau veikia, šiuo metu statomi ar planuojami vystyti „Ignitis renewables“ vėjo elektrinių parkai.

„Šviesios kaimynystės sąskrydis – tai galimybė bendrauti ir palaikyti ryšius su bendruomenėmis, kurios gyvena tose vietovėse, kur „Ignitis renewables“ plėtoja atsinaujinančios energetikos projektus. Įgyvendindami juos, kartu su bendruomenėmis esame ilgalaikiai partneriai, todėl mums ne tik svarbu, kad žmonės suprastų atsinaujinančios energijos svarbą, tačiau ir mes norime suprasti jų poreikius, prisidėti prie krašto puoselėjimo, padėti įgyvendinti reikalingus pokyčius ir kurti bendruomenių bendruomenę“, – teigia „Ignitis renewables“ vyresnioji bendruomenių koordinatorė Emilija Musteikytė.

Anot jos, idėja daryti sąskrydį kilo iš noro suteikti galimybę įvairiuose šalies vietose gyvenantiems žmonėms tarpusavyje dalintis savo patirtimi. „Visas dalyvavusias bendruomenes sieja viena – jos gyvena šalia mūsų projektų, tačiau vienos jau tai daro daugelį metų, kitos – dar tik laukia vėjo elektrinių parkų statybų, todėl norėjome leisti žmonėms išgirsti apie kaimynystę su „Ignitis renewables“ net tik iš mūsų pačių, bet ir iš vieni kitų lūpų“, – tvirtina E. Musteikytė.

„Taip pat – įsivėpti vieni kitų idėjomis kaip galima panaudoti „Ignitis renewables“ skiriamą paramą šalies miestų ir miestelių, jų gyventojų gerbūvio ir aplinkos gerinimui. Taip galime užtikrinti, kad mūsų statomi vėjo elektrinių parkai neša naudą ne tik visos Lietuvos energetikos sektoriui, bet ir arčiausiai jų gyvenantiems žmonėms“, – teigia „Ignitis renewables“ atstovė.

Susirinkusieji į renginį apsilankė Mažeikių vėjo elektrinių parke, matavo vėjo greitį, galėjo apsilankyti vėjo elektrinės viduje, domėjosi jos veikla, tokių projektų įgyvendinimo eiga, dalyvavo edukacijose apie atsinaujinančią energetiką. Sąskrydyje „Ignitis renewables“ pristatė plačias finansinės paramos bendruomenėms galimybes, kuriama verte Lietuvai, įkvepiančius pavyzdžius, o bendruomenių atstovai dalijosi gerąja jau įgyvendintų projektų patirtimi.

Štai Mažeikių rajone esančiuose Pikeliuose už gautą paramą pernai buvo atnaujinti bei piligrimų reikmėms pritaikyti bendruomenės namai, o šįmet bus įrengti išmanūs saulės energija įkraunami šviestuvai. Tokius šviestuvus turi ir Vydmantų bendruomenė, kuri juos įsirengė taip pat gavusi finansinę paramą iš „Ignitis renewables“ 2022 metais. Šįmet Vydmantuose projektinėmis lėšomis bus statomas lauko klasės kupolas bei scena bendruomenės ir moksleivių renginiams, o anksčiau buvo atnaujinti mokyklos stadiono atitvarai.

Renginyje dalyvavo ir savo patirtimi dalinosi Tauragės bendruomenė, kuri jau antrus metus vykdo ekskursijas į vėjo elektrinių parką ir edukacijas „Vėjo spalva – žalia“. „Prasidėjus parko vystymui daug buvo baimių ir, kad karvės pieno neduos ir, kad paukščiams kenkia, o dabar net atvažiuojantiems į edukacijas galime pasakyti, kad viskas yra gerai. Šią programą finansuoja „Ignitis renewables“ ir jos pagalba mes galime supažindinti kitus Lietuvos gyventojus su vėjo energetika, išsklaidyti jų baimes“, – sako Tauragės gyventoja, edukatorė Irina Sadauskienė.

Vydmantų bendruomenės pirmininkas Simas Končius, taip pat dalinosi savo bendruomenės istorija kaip pavyksta gyventi vėjo elektrinių kaimynystėje. „Su vėjo elektrinėmis gyvename bene 18-a metų. Turime jas aplink Vydmantus iš visų pusių. Neslėpsiu buvo visko bendruomenėje: ir barnių, ir pykčių, ir kodėl ne mano žemėje, bet susitvarkėme. Nustebino, kad „Ignitis renewables“ bendrovė savanoriškai pasikreipė į mus ir pasiūlė finansinę paramą bendruomenei. Pristatė finansinės paramos modelį ir pradėjome rašyti projektus, pagal poreikį, tai ko reikia vydmantiškiams labiausiai“, – teigia S. Končius.

„Su Vydmantais esame jau susitikę ir dalinamės finansinės paramos projektų patirtimi. Pasinaudojome kvietimu teikti paraiškas finansinei paramai gauti ir dabar turime piligrimams priimti pritaikytas patalpas, kurias naudojame ir bendruomenės poreikiams (renginiams, susirinkimams). Nuo mūsų eina Piligriminio Šv. Jokūbo kelias „Camino Lituano“ kelio atkarpa ir dabar galime priimti piligrimus“, – dalindamasi gerąja patirtimi pasakoja Jadvyga Gedutienė, Pikelių miestelio, kurio kaimynystėje yra įsikūręs „Ignitis renewables“ vėjo elektrinių parkas, gyventoja.

Tikimasi, kad šis renginys taps gražia kasmetine tradicija, o šiemet planuojama skirti rekordinė paramos vietos bendruomenėms suma leis ateityje dalintis dar įspūdingesniais įgyvendintais projektais.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas