„OnePlus 9“ apžvalga: tik dar vienas telefonas

Nuo pirmojo „OnePlus“ telefone pasirodžiusio dar 2014 metais, šios kompanijos kuriami išmanieji visada pasižymėjo sklandžiu ir greitu veikimu bei prieinama kaina. Su „OnePlus 8“ serijos pasirodymu viskas pasikeitė - kainos pradėjo kilti, bet aukščiausios klasės telefonams keliamos kartelės taip ir nepavyko iki galo pasiekti. Tiesą sakant, pastaruoju metu kalbant apie „OnePlus“ telefonus dažnai minima citata iš filmo „Tamsos riteris“: „Tu mirsi kaip didvyris, arba gyvensi pakankamai ilgai, kad pamatytum save tampantį piktadariu“. Perfrazuojant šią frazę, tai „OnePlus” tapo tik dar vienu gamintoju, per daug neišskiriančiu iš minios.

„OnePlus 9“ nėra brangiausias serijos modelis - jis skirtas pakeisti praėjusių metų pabaigoje pasirodžiusį „OnePlus 8T“. Tačiau kyla natūralus klausimas, ar per vos pusmetį įvykusių pakeitimų užtenka, kad šį telefoną būtų galima vadinti dideliu serijos atnaujinimu. Į tai atsakysime šioje apžvalgoje.

Dizainas

Telefonas atkeliauja ryškios raudonos spalvos dėžutėje, kuri yra pailgos formos ir jau spėjo tapti „OnePlus“ išskirtiniu bruožu. Išpakavę telefoną maloniai nudžiugsite – „OnePlus“ nesilaiko dietos, kaip kiti telefonų gamintojai. Komplektaciją be telefono sudaro: 65W „Warp Charge“ įkroviklis, raudonas USB-C laidas, dėkliukas ir entuziastų mėgiami lipdukai.

O dabar pakalbėkime apie telefono dizainą. Kuriant „OnePlus 9“ neapsieita be kompromisų, panašiai kaip ir su „Samsung Galaxy S21 5G“ - į aikštelę vėl išbėgo jau seniai tik žemiausioje telefonų kainų lygoje žaidęs plastikas. „Samsung“ panaudojo plastikinę nugarėlę, o „OnePlus 9“ netgi nepasigėdino pasirinkti plastmasinio rėmo. Gerai nors tiek, kad bet nugarėlė padengta tikru „Corning Gorilla Glass 5“ stiklu. Kaip bebūtų, mano jutimų apgauti kompanijai nepavyko - laikant telefoną rankose, trūksta to malonaus šalto metalo prisilietimo, kuris sukuria prabangos jausmą. Pačiam rėmui priekaištų neturiu (neskaitant šalto prisilietimo), jis apdirbtas gerai ir vientisai susilieja su telefono korpusu. Plastikinio rėmo privalumas – jam nereikalingos antenų linijos, kurios kai kurių manymu darko telefono išvaizdą.

Pereinat prie galinės telefono dalies, čia sutinkame didžiulį kameros modulį su trimis kameromis, bet prie jų grįšime vėliau. „OnePlus“ šiais metais tikrai pasistengė su spalvomis. Jei pernykščio „OnePlus 8T“ pirkėjai galėjo rinktis matinę sidabrinę ir ryškią turkio spalvą, tai „OnePlus 9“ pristatė blizgesnes spalvas su žaismingais pavadinimais - žiemos rūkas („Winter Mist“), ypač juoda („Astral Black“), arktinis dangus („Arktic Sky“). Mano bandomas modelis yra žiemos rūko spalvos.„OnePlus 9“ nugarėlė pagaminta iš stiklo bei yra dvigubos tekstūros. Viršutinė dalis matinė, o nuo vidurio prasideda perėjimas į blizgią dalį, tad apačia yra lyg veidrodis, kurį galima panaudoti kaip veidrodį pasidažyti. Telefonas atrodo išties gražiai, bet blizgioji dalis labai mėgsta rinkti piršto antspaudus ir nešvarumus.

„OnePlus“ galėjo padaryti atvirkščiai: apačia, kur dažniausiai liečiame korpusą, matinė, o viršus, dažnai išliekantis nepaliestas - blizgus. Net „OnePlus 8T“ turkio spalvos nugarėlė nėra tokia blizgi, kaip ši. Gerai bent jau tiek, kad kitų spalvų „OnePlus 9“ modeliai yra matinės tekstūros ir labiau atsparūs nešvarumams bei ne tokie slidūs.

Kurdami „OnePlus 9“ gamintojai šį kartą labiau pagalvojo apie ergonomiką. Nors „OnePlus 9“ yra beveik identiškų matmenų lyginant su „OnePlus 8T“, bet valdyti „OP9“ patogiau. Garsinimo mygtukai, esantys kairiajame šone, buvo padidinti ir nuleisti žemyn, tad reguliuoti garsumą tapo ypač patogu. Dėka plokščio ekrano ir užapvalintų kraštų telefonas patogiai guli rankoje. Na žinoma, reikia nepamiršti žymiojo šliaužiklio („slider“), kuris vienu rankos judesiu leidžia pakeisti telefono garsumo aplinką į įprastą, vibravimo, begarsį režimą, be jokio žiūrėjimo į ekraną.

Ekranas

„OnePlus“ jau kurį laiką savo flagmanuose naudoja „Samsung“ ekranus ir tuo galima pasidžiaugti - vaizdo kokybė tikrai gera. Turbūt svarbiausias kriterijus - matomumas saulėtą dieną, o čia „OP9“ tikrai žavi. Įžiūrėti, kas vyksta ekrane, dėl nuostabiai didelio šviesumo net saulėtą dieną nekyla jokių problemų.

Kalbant apie technines ekrano charakteristikas, čia įmontuotas FHD+ rezoliucijos 6,55 colio įstrižainės ekranas, palaikantis 120 Hz atsinaujino dažnį. Tiesa, šiame modelyje vaizdas gali atsinaujinti tik 60 Hz ar 120 Hz dažniu, kai „Pro“ modelio ekrano atsinaujinimo dažnis gali varijuoti nuo 1 Hz iki visų 120 Hz režimą. Visgi pabandžius 120 Hz dažnį sunku grįžti prie 60 Hz. Dėka programinės įrangos, kuri geba automatiškai parinkti tinkamiausią hercų skaičių, visi 120 Hz nebus aktyvuoti, kai klausotės muzikos ar panašiai - tada ekranas veiks 60 Hz. Mintis grįžti prie nuolatinių 60 Hz gali kilti nebent tik dėl baterijos taupymo sumetimų. Lyginant „OnePlus 9” ekraną su ankstesnės kartos „OP 8T“, jie yra identiško dydžio, o skiriasi nebent tai, kad „OP9“ ekranas yra kur kas ryškesnis.

Kaip ir ankstesniuose modeliuose, čia sutinkame visiškai plokščią ekraną, kas ergonomine prasme yra labai džiuginantis dalykas. Pirma, nereikia baimintis, kad nukritus išmaniajam ant žemės jis lengvai suduš. Antra – patogiau naudotis, nes nelieka galimybės su delno kraštu kažką netyčia nuspausti.

Šį kartą „OnePlus“ ekrano nustatymų rasime daugiau nei įprastai, gal net kiek per daug. „OnePlus“ naudoja specialią technologija, kuri priklausomai nuo aplinkos apšvietimo parenka ekrane atvaizduojamų spalvų tonus, padarydama šiltesnius arba šaltesnius, panašiai kaip „Apple” įrenginiuose sutinkama „TrueTone“. Ekrano nuostatose yra krūva pasirinkčių, kurias galima keisti pagal savo skonį. Gamintojas leidžia pasirinkti 3 ekrano spalvų režimus: ryškų, natūralų arba susikurti savo - kas jūsų akiai patraukliau. Visgi, kiek teko bandyti telefoną, prie gamyklinių nustatymų rankų kišti nereikėtų - vaizdas puikiai sukalibruotas.

HDR10+ standarto palaikymas užtikrina, kad vaizdai ekrane, žiūrint „Netflix” ar kitą šią technologiją palaikantį turinį, bus tiesiog nepriekaištingi. Žodžiu, „OnePlus 9” ekrano kokybė nė per plauką nenusileidžia „Samsung Galaxy S21 5G“ telefonui.

Veikimas

„OnePlus“ gaminami telefonai visad pasižymėdavo išskirtinai sklandžiu ir sparčiu veikimu, ne išimtis ir „OnePlus 9“. Įrenginys veikia tiesiog žaibiškai, galima sakyti, tiesiog skraido. Prie to prisideda iki smulkmenų ištobulinta vartotojo sąsaja ir optimizuota techninė telefono dalis. Kaip ir didysis brolis „OnePlus 9 Pro“, mažasis „OP9“ apginkluotas sparčiausiu šiuo metu rinkoje esančiu „Snapdragon 888“ procesoriumi, o jam talkina sparti UFS3.1 vidinė atmintis. „OP9“ puikiai išsprendė „Snapdragon 888“ kaitimo problemas, todėl žaidžiant žaidimus telefonas neperkais, nors šiek tiek ir įšils. „OnePlus Cool Play“ sistema, sistema susidedanti iš didelės aušinimo kameros bei daug grafito sluoksnių, tikrai puikia atlieka savo darbą. Dėl to lyginant su „OP8T“, naujasis „OnePlus 9“ kaista kur kas mažiau, todėl tiek žaidžiant žaidimus, tiek įprastai naudojantis procesoriaus ir korpuso temperatūra būna žemesnė..

„OnePlus 9“ vis dar naudoją optinį piršto anspaudų skaitytuvą, vietoje pažangesnio ultragarsinio, tačiau priekaištų rasti praktiškai neįmanoma. Optinis piršto antspaudų skaitytuvas veikia pasiutusiai greitai ir telefonas atrakinamas be pastangų - užtenka vos priliesti ekraną ir jau esate darbalaukyje. Vienintelis priekaištas yra tai, kad skeneris sumontuotas kiek per žemai ir iš pat pradžių nepatogu juo naudotis, nes reikia užsiimti pirštų gimnastika. Žodžiu, šiokio tokio įpratimo vis tik reikės.

Daug kam nepatiko, kad pristatydama „OP 8T“ telefoną „OnePlus“ vartotojo sąsają pavertė panašia į „Samsung“, tačiau galiu konstatuoti, kad naujoji „OxygenOS“ UI po kelių atnaujinimų veikia išties sklandžiai, o telefoną tapo dar patogiau valdyti viena ranka, kadangi reikalingi pasirinkimai perkelti žemiau, tad nebereikia kankinti savo pirštų. Be to, priešingai nei „Google“, „OnePlus“ vartotojui suteikia daug suasmeninimo galimybių - galima keisti ikonėles, šriftą ir daugybę kitų vartotojo sąsajos elementų. Man labai patinka „OxygenOS“, nes ji nėra perkrauta nereikalingomis programomis ar reklamomis, priešingai nei „Samsung OneUI“, o dėl „Turbo Boost“ sprendimo drastiškai nebeuždarinėjamos programėlės veikiančios fone. Visa tai lemia, kad „OnePlus 9 ” savo veikimu jus džiugins kiekvieną dieną.

Garsas

OnePlus 9 garsas

Pastaruosius kelerius metus tapo įprasta flagmanuose montuoti stereo garsiakalbius, „OnePlus 9“ nėra jokia išimtis. Šis telefonas, kaip ir daugelis šių dienų flagmanų naudoja jau nusistovėjusią formulę, kai pagrindinis garsiakalbis yra telefono apačioje, o viršuje esantis garsiakalbis dubliuojasi kaip pokalbių ausinė. Turiu pastebėti, kad abu garsiakalbiai tarpusavyje gerai suderinti ir nejaučiama disbalanso, kaip kai kuriuose konkurentuose. Garsas sklindantis iš „OnePlus 9“ ganėtinai sodrus ir be didelių iškraipymų, net ir klausantis muzikos didžiausiu garsumu.

Muzikos mėgėjai neturėtų nusivilti garsu, sklindančiu iš šio telefono, nors dėl kokybės tikrai neaikčios. Mane labai nustebino, kad norint aiškiai klausytis muzikos nereikia garsiakalbio atsukti visu pajėgumu - užtenka maždaug 3/4 garsumo lygio. Žodžiu, garso kokybė galbūt ir ne geriausia rinkoje, bet tikrai labai nebloga ir, netgi, sakyčiau pagirtina.

Kamera

Fotografija tradiciškai buvo ta sritis, kurioje „Oneplus“ visada atsilikdavo nuo konkurentų. Nenuostabu, kad siekiant pataisyti padėtį šias metais buvo nuspręsta bendradarbiauti su garsiąja Švedijos kamerų kompanija „Hasselblad“. Šis gamintojas sukūrė garsiąsias kameras, kurios dalyvavo „Apollo“ misijoje ir užfiksavo pirmąsias nuotraukas Mėnulyje. Tačiau kyla klausimas, ar garsaus vardo pakaks „OnePlus“ kameras perkelti į kitą lygį? Galiu iš karto pasakyti, jog bandant „OnePlus 9“ kamerų galimybės apėmė dvejopi jausmai. Pažanga lyg ir juntama, bet telefonui vis dar reikia žiūrėti į konkurentų galinius žibintus. Apie „Hasselblad“ įsitraukimą į žaidimą esame įtraukiame vos paėmę telefoną į rankas. Šios kompanijos logotipas puikuojasi ant kamerų modulio, o atsidarius kameros aplikaciją fotografavimo mygtukas yra oranžinis, kaip ir garsiųjų „Hasselblad“ fotoaparatų, o fiksuojant nuotraukas netgi imituojami jų garsai.

Kalbant apie pačias kameras, galinėje dalyje rasime trijų jutiklių sistemą, kurią sudaro pagrindinis 48 MP, 50 MP itin plataus objektyvo ir keistas 2 MP monochrominis sensoriai. Tiesą sakant, nelabai supratau, kam skirtas pastarasis, o bandymu metu jo net nepanaudojau Norint fotografuoti su šiuo sensoriumi reikia lįsti kažkur giliau į nustatymus ir pasirinkti baltai juodą režimą. Mano manymu, geriau jau būtų sumontuota daug praktiškesnė priartinimui skirta telefoto kamera, iš jos būtų daugiau naudos, nei iš šios butaforinės akies.

pagrindine_kamera
pagrindinė kamera
pagrindinė kamera

Fotografuodamas šiuo telefonu pastebėjau keletą įdomių dalykų. Pirmiausia, nuotraukos pasižymi šaltais atspalviais, nors pristatymo metu ir buvo teigiama, kad prie spalvų kalibravimo prisidėjo natūralumu garsėjanti „Hasselbald“. Antras įdomus aspektas su spalvomis - jei objektyve yra tik vienas ryškus objektas, tai jo spalvos dar labiau paryškinamos, todėl nuotraukos atrodo labai nenatūraliai, o išryškintas objektas labai rėžia akį. Tik tada, jei fone yra daug spalvotų objektų, tai nuotrauka išeina gera, spalvos nepersodrintos. Tikiuosi, „OnePlus“ tai ištaisys su artimiausiais atnaujinimais.

pagrindine kamera
pagrindinė kamera

Senasis modelis „OnePlus 8T“ turėjo problemų su dinaminiu diapazonu, tad nenuostabu, kad iš jo daug paveldėjęs „OnePlus 9“ kenčia nuo to paties - dinaminis diapazonas tiesiog per mažas.

Kalbant apie naktinį režimą, turiu gerą žinią ir blogą. Pradėsiu nuo geros. Nuotraukos detalesnės lyginant su „8T“ modeliu, objektyvas surenka pakankamai šviesos. Tačiau atsirado kita problema kadrus fiksuojant tamsoje jaučiamas didelis kameros strigimas. Padarytos nuotraukos apdorojamos ne fone, todėl kol telefonas nepadoroja nuotraukos, tol neleidžiama fiksuoti naujų. Atrodytų apdorojimas trunka 2-4 sekundes, tačiau patikėkite, tas laukimas tikrai nervina.

naktinis rezimas
naktinis režimas
naktis
naktinis režimas
automatinis režimas

Atskirų liaupsių verta 50 MP plataus kampo kamera. „OnePlus“ šįkart panaudojo naują „Sony IMX766“ kameros sensorių, o dėka specialaus lęšio objektų kraštai kampuose nėra išlenkiami. Galiu drąsiai teigti, kad 50 MP jutiklis yra pats geriausias šio telefono patobulinimas. Jis puikiai tinka fotografuoti ne tik peizažus, bet ir iš arti. Pastarosiomis sąlygomis pavyksta užfiksuoti daug detalių, o naudojant ją pagal pagrindinę paskirtį spalvos yra natūralesnės, nei pagrindinės kameros, kaip ir detalumas.

plataus kampo kamera
plataus kampo kamera

Kalbant apie asmenukių kamerą, iš jos nereikia tikėtis gerų rezultatų, nors ji ir yra 16 MP - visiškai nesistebiu, kad „OnePlus“ per telefono pristatymą apie šią kamerą net neužsiminė.

Filmavimas tikrai nėra stiprioji „OnePlus 9“ pusė, telefonui ypač trūksta optinio vaizdo stabilizavimo funkcijos, vietoje kurios gamintojas naudoja paprastesnę skaitmenio vaizdo stabiliazvimo funkciją, kuri savo darbą atlieka tik iš dalies. Tiesa, telefonas gali užfiksuoti net 8K 30 fps vaizdo įrašus, kurie yra stebėtinai geri, beet kasdieniam naudojimui rinkčiausi 4K filmavimą. „OnePlus 9“ kur kas geriau susitvarko su 4K raiška, spalvos natūralios ir vaizdas filmuojant nedreba.

Apibendrinant „OnePlus 9” kameros yra pusiau vykusios, o šis telefonas puikiai tiks fotografuoti kasdien. Nuotraukos detalios, bet spalvos plaukioja tai į vieną pusę, tai į kitą. Vienais atvejais jos per šaltos, kitais atvejais per daug sodrios ir net ne profesionalo akiai matyti perdėtas ryškumas. Telefone nėra telefoto kameros, tad nuotraukos priartinamos skaitmeniniu būdu, nelabai kokybiškai ir vos iki 2 kartų, o 2MP monochrominis sensorius praktiškai neatlieka jokios funkcijos. Geriausiai veikia plataus kampo kamera, kuris padės užfiksuoti labai gražių ir detalių kadrų. Tačiau jei jums nuotraukų kokybė ypač svarbi, patarčiau rinktis panašiai kainuojantį „Samsung Galaxy S21 5G“ - jo kamerų rinkinys universalesnis ir šiek tiek labiau ištobulintas.

Baterija

„OnePlus 9” akumuliatoriaus talpa lyginant su „OP 8T“ nepakito ir išliko ta pati - 4500 mA. Tai nėra mažai, bet norėtųsi daugiau - būčiau nesupykęs, jei gamintojas būtų pridėjęs bent jau simbolinius 200-300 mAh. Gera žinia yra tai, kad telefonas, veikdamas su dviem SIM kortelėmis sugeba be problemų ištempti iki dienos pabaigos. Naudojant įrenginį įprastu režimu su 120 Hz ekrano atsinaujinimo dažniu, problemų nekyla, o grįžus namo baterijos įkrova siekia 20-30%. Žinoma, išskyrus tuos atvejus, kai labai daug žaidžiate telefonu, ar daug laiko praleidžiate socialiniuose tinkluose - tada rekomenduočiau visad galima persijungti į 60 Hz ekrano atsinaujinimo režimą.

Dėka 65W greitojo įkrovimo, net jei ir dienos metu telefonui pritrūks jėgų, per kavos pertraukėlę galėsite pilnai įkrauti bateriją. Pripratę prie tokio žaibiško akumuliatoriaus įkrovimo tikrai nenorėsite grįžti prie lėtesnio.

Šį kartą pagaliau „OnePlus“ išklausė pirkėjų prašymus - „OP9“ rasime 15W belaidžio įkrovimo funkciją bei atvirkštinio belaidžio įkrovimo galimybę, tad bus galima įkrauti laikrodį ar ausines. Anksčiau tokią prabangą sau leisti galėjo tik „OnePlus 8T Pro“, tad džiugu, kad abu „OnePlus 9“ serijos telefonai gavo taip ilgai lauktą funkciją. Žinoma, „OnePlus“ reiktų pagirti už tai, kad neatsisako pirkėjams suteikti įkroviklio telefono pakuotėje ir neprašo jo įsigyti atskirai, taip neva saugodami gamtą.

Verdiktas

„OnePlus“ anksčiau visada rasdavo kuo nors išsiskirti iš konkurentų. Tai būdavo greitas veikimas, galingi komponentai, optimizuota OS ir kt. Tačiau dabar „OnePlus“ gaminami telefonai labai supanašėjo su konkurentais ir kažko ypatinga nebegali pasiūlyti. Tiesą sakant, net ir kainos atžvilgiu naujasis „OnePlus 9” labai priartėjo prie „Samsung Galaxy S“ serijos lygio. Kaip ten bebūtų, kyla pagrindinis klausimas - kam rekomenduočiau šį telefoną?

Nepaisant supanašėjimo į kitus konkurentus, „OnePlus 9“ telefonai vis dar veikia greitai ir sklandžiai, o jų naudojama „Android“ versija yra viena iš mažiausiai apkrautų ir geriausiai optimizuotų, net ir supanašėjusi į „Samsung OneUI“ - tiesiog nuostabiai gerai veikiantis telefonas. Iš įspūdė palikusių dalykų labiausiai akcentuočiau puikų ekraną, sodrų garsas ir žaibišką įkrovimą. Tik yra vienas bet - nors kameros srityje jaučiami patobulinimai, „OnePlus 9“ vis dar atsilieka nuo konkurentų, net ir lyginant su „Samsung Galaxy S21 5G“ - tai pastebėti galima plika akimi, nereikia būti fotografijos ekspertu. Tad jei didžiausią prioritetą teikiate nuotraukų kokybei, svarstyčiau apie „Samsung“ ar „iPhone“. Juolab, kad kainos šių dviejų telefonų labai panašios, o didelių skirtumų jie neturi. „Samsung“ baterija tarnauja šiek tiek trumpiau, nei „OnePlus 9“, abu išmanieji telefonai turi plastikinių dalių.

Taigi, bendras įspūdis geras, bet „OnePlus 9“ trūksta to cinkelio, išskiriančio šį modelį iš kitų. Net ir lyginant „OnePlus 9“ su jo pirmtaku „8T“, sunku rasti svarbių skirtumų, tai tiesiog šiek tiek patobulintas „8T“, praradęs dalį tos praeityje kompaniją iš kitų išskyrusios dvasios.

Privalumai

  • Labai patogus dydis
  • Itin greitas įkrovimas ir nebloga baterijos ištvermė
  • Itin spartus veikimas
  • Ryškus ekranas

Trūkumai

  • Plastikinis korpuso rėmas ir IP68 nebuvimas
  • Nesubalansuota kamera

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas