„Android 13“, pigus telefonas ir net išmanusis laikrodis: kokias naujienas pristatė „Google“?

„Android 13“, pigus telefonas ir net išmanusis laikrodis: kokias naujienas pristatė „Google“?

Kiekvieną pavasarį „Google“ organizuoja kūrėjams skirtą „I/O“ renginį, kuriame tradiciškai pademonstruoja svarbiausias savo paslaugų ir „Android“ platformos inovacijas. Trečiadienį prasidėjusiose jau keturioliktoje konferencijoje naujienų technologijų gigantė pažėrė kaip niekada daug – greta „Android 13“ operacinės sistemos atnaujinimo pristatytas nebrangus „Pixel 6A“ išmanusis telefonas, pažangios „Pixel Buds Pro“ ausinės ir pademonstruoti keli vėliau šiemet ar kitąmet debiutuosiantys įrenginiai, įskaitant išmanųjį laikrodį. Analitikų teigimu, nepaisant palyginti nežymių „Android 13“ pokyčių, renginyje atskleistos naujovės turės didelį poveikį visai technologijų rinkai.

„Ilgą laiką elektronikos gamintojų šešėlyje buvusi „Google“ pastaraisiais metais ėmėsi aktyviai formuoti išmaniųjų įrenginių industrijos tendencijas. Vien per praėjusius metus šiai kompanijai pavyko savųjų „Pixel“ įrenginių pardavimus padidinti 56 proc. ir tapti trečiu didžiausiu „Premium“ segmento išmaniųjų telefonų gamintoju JAV. Pagrindinė „Google“ idėja – kasdieniuose elektronikos prietaisuose visą dėmesį nuo techninių specifikacijų perkelti į pažangius programinės įrangos sprendimus, o naujieji „Android 13“, „Pixel 6A“ ir „Pixel Buds Pro“ yra didelis žingsnis link šios vizijos įgyvendinimo“, – sako „Telia“ išmaniųjų įrenginių pardavimų vadovė Urtė Rasimavičienė.

„Android 12“ darbų pratęsimas

Pernykščiame „Android 12“ operacinės sistemos atnaujinime „Google“ pristatė daug svarbių pakeitimų, kuriuos palaikomų išmaniųjų telefonų savininkai jau spėjo pastebėti vartotojo sąsajos dizaine ir įrenginio veikime. Dėl to nenuostabu, jog šiųmetėje „Android 13“ versijoje paieškos milžinė nusprendė kardinalių pokyčių nedaryti ir pratęsti pernai pradėtus darbus.

„Geras to pavyzdys – „Android 12“ debiutavusi „Material You“ dizaino kalba. Ji suteikė galimybę visos vartotojo sąsajos spalvyną vienu mygtuko paspaudimu priderinti prie pasirinkto ekrano fono. „Android 13“ šias suasmeninimo galimybes išplečia, leisdama prie ekrano paveikslėlio priderinti aplikacijų ikonėlių dizainą, o to nenorintiems – keturias nuo ekrano fono nepriklausančias sistemos spalvų temas. Šiek tiek pakeista ir grojančios muzikos valdiklio bei garso reguliavimo meniu išvaizda“, – vardina ekspertė, taip pat paminėdama po ilgų metų sugrąžintą „Wallet“ aplikaciją. Ji leis vienoje aplikacijoje laikyti mokėjimo ir nuolaidų korteles, asmens tapatybės dokumentus, bilietus ir net automobilio raktelius.

Pasak U. Rasimavičienės, šiokių tokių atnaujinimų atlikta ir po sistemos „gaubtu“. Svarbiausi jų – optimizuotas aplikacijų atvaizdavimas planšetėse ir sulenkiamuose telefonuose bei iš „Apple“ vadovėlio pasiskolintas idealus skirtingų išmaniųjų įrenginių suderinamumas tarpusavyje. Bevielės ausinės nuo šiol galės automatiškai prisijungti prie to įrenginio, kurį tuo metu naudojate, o rašyti žinutes bus galima tiesiog naudojant greta išmaniojo esančią planšetę. Papildomai pagerintas ir vartotojo privatumas – „Android 13“ pirmąkart „Android“ istorijoje reikalaus aplikacijoms suteikti leidimą siųsti pranešimus bei nebe vieną bendrą leidimą pasiekti visiems multimedijos failams, o atskirus kiekvienam multimedijos tipui.

„Telia“ atstovės teigimu, „Android 13“ ir jos suteikiamas naujoves pirmiausia išbandyti galės „Google Pixel“ išmaniųjų savininkai, kurie atnaujinimą gaus jau šių metų rudenį, o iki kitų metų pradžios jis pasieks ir kitų gamintojų telefonus.

„Pixel 6A“ – daugiau intelekto, mažiau raumenų

„2019 metais, pristačiusi pirmąjį pigesnį „A“ raide pažymėtą „Pixel“ išmanųjį telefoną, „Google“ netikėtai atrado aukso gyslą. Nors šie modeliai pasižymėdavo šiek tiek prastesnėmis techninėmis specifikacijomis, nei tiesioginiai konkurentai, flagmanų kokybės kameros ir gerai optimizuota programinė įranga visus šiuos trūkumus vartotojams kompensuodavo su kaupu ir taip lėmė milžinišką „Pixel A“ serijos sėkmę”, – prisimena U. Rasimavičienė.

Vis dėlto šiųmetis „Pixel 6A“ šiek tiek koreguoja laiko patikrintą sėkmės formulę. Jis, kaip ir pirmtakai, turi paprastesnį korpusą ir ekraną, nei brangesni „Pixel 6“ ir „Pixel 6 Pro“, tačiau iš pastarųjų neperima pažangesnių kamerų. Vietoje to „Google“ pasirinko šiame telefone sumontuoti tuos pačius senus 12MP jutiklius, kaip ankstesniuose „Pixel A“ serijos modeliuose, o iš savo flagmanų perkelti inovatyvų „Tensor“ lustą.

Dėl jo suteikiamų pažangių vaizdo apdorojimo algoritmų „Pixel 6A“ net ir su eilę metų skaičiuojančiais kamerų sensoriais gali įamžinti dar įspūdingesnius kadrus tiek dieną, tiek visiškoje tamsoje. Be to, „Tensor“ dirbtinio intelekto galimybės netgi leidžia automatiškai nuotraukoje išryškinti susiliejusius veidus, iš jos pašalinti nepageidaujamus objektus ar be didelių baterijos sąnaudų atlikti realaus laiko teksto vertimą „WhatsApp“ ir kitose programėlėse, nereikalaujant jo nukopijuoti į „Google Translate“.

Protingos ausinės ir intriguojantis „Laukite tęsinio“

Iškilmingai ant scenos pristatytos „Pixel Buds Pro“ yra prabangiausios gamintojo kada nors pasiūlytos, bet pigiau už konkurentų analogus įkainotos ausinės, kurių viduje įmontuotas aibei išmanių funkcijų reikalingas net šešių branduolių procesorius. Pati įdomiausia ir paslaptingiausia produkto ypatybė – slėgį ausies kanale matuojantys jutikliai, kurie turėtų padėti išvengti dėl susidarančio spaudimo kylančio dėvėjimo diskomforto.

Taip pat skelbiama, kad išmanūs „Pixel Buds Pro“ algoritmai gebės muzikos ekvalaizerio nustatymus realiu laiku sureguliuoti pagal grojamos muzikos garsą ir padedant įmontuotiems mikrofonams leisti kalbėti su aplinkiniais neišsiėmus ausinių iš ausų. Be to, pasak „Google“, šie ausinukai bus ypač greitai suporuojami su „Android“ telefonais ir pasiūlys itin ištvermingą bateriją.

„Tačiau „Google“ fanų vaizduotę įkaitino dar labiau, anonsavusi ir dar keletą produktų, kurie pasirodys antroje šių metų pusėje arba kitąmet. Pirmasis jų – „Pixel Watch“ išmanusis laikrodis, apie kurį kalbos netyla dar nuo 2019 metų, kai „Google“ netikėtai įsigijo tokio tipo įrenginius gaminančią „Fitbit“. Kaip ir būdinga „Google“ kurtiems prietaisams, „Pixel Watch“ pasižymi minimalistiniu dizainu, kurį sudaro praktiškai berėmis apvalus ekranas ir į vos pastebimą korpusą įsiliejantis karūnėlės tipo mygtukas. Viskas, ką daugiau žinome be dizaino, tai tik tiek, kad jame veiks „WearOS“ operacinė sistema, o vartotojas galės pasikeisti apyrankę”, – pasakoja U. Rasimavičienė.

Po laikrodžio eilėje rikiuojasi dar labiau netikėtas anonsas – „Google“, praėjus vos šešiems mėnesiams nuo „Pixel 6“ flagmanų debiuto, nusprendė atskleisti jų įpėdinių „Pixel 7“ išorės dizainą, kuris, tiesą sakant, pasikeitė ne tiek ir daug. Tačiau visiška vyšnia ant torto tapo žinios, jog „Google“ kitąmet pristatys „Pixel Tablet“ planšetinį kompiuterį.

„Pixel 6A“ ir kitos trečiadienį pademonstruotos „Google“ naujienos tarsi brėžia brūkšnį dabartinėje technologijų vystymosi epochoje. Kompanija sėkmingai įrodinėja, jog sudėtingus ir brangiai kainuojančius aparatinės įrangos sprendimus kone visiškai gali pakeisti mašininis mokymasis ir dirbtinis intelektas. Tokios tendencijos netolimoje ateityje galimai padės sustabdyti elektronikos įrenginių brangimą ir jiems suteiks daugiau mūsų kasdienybę palengvinančių funkcijų“, – „Google“ renginį apibendrina „Telia“ išmaniųjų įrenginių pardavimų vadovė.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas