Ar yra gyvenimas po „Android“ ir „iOS“?

Žilvinas Degutis

2019-05-23, 01:00 (atnaujinta 2021-05-22, 14:07)

1 komentaras
Ar yra gyvenimas po „Android“ ir „iOS“?

Vis dažniau pasirodydavo naujienos, kad „Huawei“ kuria savo nuosavą operacinę sistemą, o gegužės 22d. generalinis „Huawei“ direktorius Richard Yu pareiškė, kad teigiamai neišsprendus susiklosčiusios padėties, t.y. negalint naudoti „Google“ servisų, jų parengta operacinė sistema bus diegiama jau šiais metais. Kiek pastangų ir resursų kainuoja sukurti naują operacinę sistemą? Kaip ji gali konkuruoti pasaulinėje rinkoje? Ar ji bus visavertė? Ar ji bus patikima? Pabandykime pažvelgti į šiuos klausimus per šiai dienai artimiausią „Android“ ir „iOS“ konkurentę – „Sailfish OS“.

Daug kas nežino, kas yra „Sailfish OS“, tad iš pradžių trumpai supažindinsiu. 2011 metais grupė buvusių „Nokia“ operacinės sistemos „MeeGo“ programuotojų išeina iš darbo ir įkuria įmonę „Jolla“ išlaikydami operacinės sistemos „MeeGo“ kryptį, darbus ir filosofiją. Kai kurie Kinijos telefonų gamintojai išreiškė susidomėjimą alternatyva „Android“ operacinei sistemai, kas tik dar labiau privertė suomius judėti į priekį. 2013 metų pradžioje išleidžiama pirmoji nemokama versija su pareiškimu, kad joje galima bus naudoti ir „Android“ programėles. Po pusmečio pristatomas „Jolla“ telefonas, su įdiegta „Sailfish OS“. Nors įmonė vėliau išleido dar vieną riboto tiražo telefoną ir planšetę, įsteigė fanų ir entuziastų bendruomenę, tobulino savo kūrinį, tačiau reikalai krypo ne ta linkme, kuria buvo norėta.

Neturėdama programėlių kūrėjų palaikymo, „Sailfish OS“ siūlė naudotis „Android“ programėlėmis, o vartotojams kur kas paprasčiau pasirinkti pačią „Android“ operacinę sistemą ir jos teikiamomis paslaugomis, nei naudotis nauja ir nežinoma. Nesulaukę pakankamo susidomėjimo ir pajautę bankroto galimybę, „Jolla“ nepasidavė ir buvo priversti ieškoti kitų, kur kas rimtesnių investuotojų, tam kad jų sukurtas programinis kūdikis ne tik liktų gyvas, bet ir vystytųsi. Po 2015 metais patirtų finansavimo nesėkmių jie nutaria susikoncentruoti į regionines rinkas ir prioritetą skirti joms. Rimtą klientą randa Rusijoje – tai „Rusijos paštas“, o bendradarbiavimui įsteigiama „Open Mobile Platform“ (OMP), kuriai priklauso „Sailfish OS“ naudojimo teisės. Tais pačiais metais Rusijos ryšių ministras Nikolajus Nikiforovas pareiškia, kad per ateinančius 10 metų Rusija planuoja pakeisti monopolinę rinką užėmusias „Android“ ir „iOS“ operacines sistemas nauja, „Sailfish OS“ pagrindu kurta alternatyvia operacine sistema. 2018 metais įsteigtą įmonę nusiperka Rusijos telekomunikacijų gigantas „Rostelecom“, kuris taip pat investuoja į pačią „Jolla“ taip tapdamas didžiausiu jos savininku, o Rusijos vyriausybė tampa tiesiogine kliente besirūpinanti šalies saugumu bei nepriklausomybe nuo Jungtinių Amerikos Valstybių ir numato skirti daugiau nei 2 milijardus eur. 2019 metais „Sailfish OS” pervadinama į „Aurora OS“, kas leidžia „Jolla“ pradininkams atskirti pagal Rusijos saugumo ir naudojimo poreikius kurtą kodą bei siūlyti nemodifikuotą „Sailfish OS“ operacinę sistemą. Europos ir kitų rinkų vartotojams – Bolivijoje kuriama „Jala“, buvo užmegzti bendradarbiavimo ryšiai su Kinija.

Gal „Huawei“ taip pat pasinaudojo šiandien trečios pagal dydį „Sailfish OS“ kodu ir jo pagrindu, kaip ir Rusija, sukūrė savo paslaptingą operacinę sistemą? Jų nuosava operacinė sistema apgaubta per daug paslapčių, kad dabar galėčiau atsakyti į šį klausimą. Tačiau, kaip išspręsti „Android“ programėlių parduotuvės klausimą, jei visos teisės naudotis „Google“ paslaugomis panaikintos? Pasigirdo gandai, kad „Huawei“ veda derybas su Portugalijoje sukurta alternatyva „Aptoide“, kuri turi daugiau nei 900 tūkstančių programėlių ir daugiau negu 100 milijonų naudotojų, tačiau palaiko ARM ir Android-86 platformas, o kaip jau žinome iš Jungtinės Karalystės „ARM“ taip pat nusprendė nutraukti bendradarbiavimą su „Huawei“. Taigi, nuosavos operacinės sistemos kūrimas nėra paprastas, greitas ir lengvas procesas, ji reikalauja ne tik kiekybės, kokybės ir labai daug pinigų, bet ir žmonių pasitikėjimo.

1 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas