Pamirškite apie benzininius ar dyzelinius automobilius: Lietuvoje pigiausia važinėti yra su elektromobiliais, pateikiama naujausia statistika

Pranešimas spaudai

2024-04-30, 19:54

25 komentarai (-ų)

Palyginus kelionės kainą, važiuojant įvairių rūšių degalais varomomis transporto priemonėmis, mažiausios kelionės išlaidos degalams ir toliau išliko važiuojant elektromobiliu. Nuvažiuoti 100 km lengvuoju keleiviniu elektromobiliu pirmąjį šių metų ketvirtį kainavo pigiausiai – vidutiniškai 4,73 euro. Nuvažiuoti tą patį atstumą lengvuoju krovininiu elektromobiliu vidutinės išlaidos siekė 7,59 euro.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Pamirškite apie benzininius ar dyzelinius automobilius: Lietuvoje pigiausia važinėti yra su elektromobiliais, pateikiama naujausia statistika

Kaip rodo Lietuvos energetikos agentūros duomenys, 2024 m. pirmąjį ketvirtį palyginus su 2023 m. ketvirtuoju ketvirčiu, nežymiai atpigus elektrai, išlaidos elektrinės transporto priemonės baterijai įkrauti sumažėjo 1,1 procento. Vidutinė elektros energijos kaina mažėjo nuo 0,277 Eur/kWh iki 0,274 Eur/kWh.

Atpigęs benzinas šiek tiek sumažino kelionių išlaidas, važiuojant automobiliu su benzinu varomu varikliu, o pabrangę dyzeliniai degalai padidino kelionių išlaidas, važiuojant automobiliu su dyzelinu varomu varikliu.

Keliaujant automobiliu, kurio varikliui reikalingas 95 markės benzinas, vidutinės išlaidos degalams siekė 10,91 euro, kai praėjusių metų ketvirtą ketvirtį jos siekė 11,27 euro, t. y. buvo 3,2 proc. didesnės. Benzino vidutinė kaina per ketvirtą ketvirtį sumažėjo nuo 1,52 Eur/l iki 1,47 Eur/l.

Važiuojant 100 km atstumą dyzeliniu varikliu varomu automobiliu, išlaidos degalams pirmąjį metų ketvirtį sudarė vidutiniškai 8,98 euro, kai praėjusių metų ketvirtą ketvirtį buvo 8,83 euro.

Pirmąjį šių metų ketvirtį lyginant su praėjusių metų ketvirtuoju ketvirčiu išlaidos dyzelinui padidėjo 1,7 proc., dėl išaugusios vidutinės dyzelino kainos.

Kelionės išlaidos gamtinėmis dujomis varomu automobiliu per ketvirtį sumažėjo: 100 km kelionė lengvuoju keleiviniu automobiliu kainavo 9,25 euro, lengvuoju krovininiu – 14,40 euro. Per pirmą šių metų ketvirtį vidutinė gamtinių dujų (SDG – suslėgtos gamtinės dujos, aut.) kaina palyginti su ketvirtuoju praėjusių metų ketvirčiu, sumažėjo 2,2 proc. – nuo 1,79 Eur/kg iki 1,75 Eur/kg.

2024 m. balandžio 1 d. Lietuvos Respublikos kelių transporto priemonių registre iš viso buvo įregistruoti 21 353 elektromobiliai, iš kurių 12 823 grynieji elektromobiliai (12 381 – M1 kategorijos ir 442 – N1 kategorijos elektromobiliai) ir 8 530 iš išorės įkraunamų hibridų (8 525 – M1 kategorijos ir 5 – N1 kategorijos).

Didžiausią dalį viso mūsų šalies lengvųjų automobilių parko ir toliau sudaro dyzelinės ir benzinu varomos transporto priemonės (atitinkamai 66 proc. ir 23 proc.).

Lietuvos energetikos agentūra analizuoja ir skelbia informaciją apie 100 km nuvažiuoti patiriamas vidutines išlaidas degalams, naudojant alternatyviuosius degalus (elektra, gamtinės dujos) ir vidaus degimo variklių degalus (95 markės benzinas, dyzelinas).

25 komentarų

Jonas

Kažkodėl nepaminėta kad "Bulgarke' nauja kainuoja dvigubai brangiau nei Benzinke ar dizelis todėl galutinis rezultatas tas pats nes jau susimoki pirkdamas tą skirtumą....nesamone ta elektra....kas bus jei pradės visi krautis tuos elektrinius visos pastotės išsilydys sėdės visi be elektros.....

Remigijus

Rašo apie gamtines dujas, kurių vos kelios degalinės visoj Lietuvoj ir kainą nesąmoningą parašo, kad brangiau už dyzelį ir benziną. O SND dujų visai nepamini, kurios yra populiarios Lietuvoje. Ir man su SND dujomis 100 km kainuoja 4-4,5€. Tai čia pigiausias važinėjimas, o ne su jų ta elektra. Visiškas melas parašytas.

Tomas

Nesąmones čia rašo,tos baterijos po 3-6 metu ,bus tik į sąvartyna,o kur dėti tuos automobilius?irgi į sąvartyna?, tai juos visus utilizuoti po 5metu ,kokia bus tarša?sakysit,pakeist batarke?kaip tą batarkes kaina daugiau kaip pusė automobilio,kur tada logika?,elektromobilis teršia aplinką daugiau kaip dvigubai lyginant su kitų kuru ,o jeigu rimtai ,tai išsiverže vulkanai ,teršia labiausiai ,oju išsiveržimai nenuspėjami.

Lukas Snarskis

Vairuoju elektromobilį jau daugiau nei šešis metus. Čia tik šiaip paminėsiu.

Marius

Užsakytas straipsnis ,kaip jie skaičiuoja 100km. Nuvažiuoti pigiausiai jei namuose krausies ir skaičiuoja tik elektros kaina ir artistai.O kur stotelės įrengimo kaina jei yra aišku galimybė jei ne tai jau kita elektros kaina, automobilio naujo kaina , lizingas,tolimesnė kelionė tai jau greito įkrovimo stotelėje krausies , laiko gaišimas ir elektros kaina tokia kaip vaziuotum su dizeliu , nu dar galima vardinti vadinamus tuos pigumus ir nepatogumus baterija .....
Rašinėtojai 🍄, ar patys iperkat tas elektrolavonus.

Stasys

Elektra biržoje po keletą centų, namuose po 27 cnt, ignitis lupa po 45 cnt. Čia energetikos ministro Kreivio biznis. Pasityčiojimas iš žalio kurso. Išmesti tokį korumpuotą ministrą.

Alcapone

A ne? Gėriau papasakokite kiek kainuoja elektromobilių tech. aptarnavimas, remontas... baterijų keitimas...
Eilinė aferą.

Rimas.

Nesupratau paskaičiuotų išlaiďų dujas naudojamiems automobiliams.

Remigijus

Grynai nesąmones rašo.
Ir rašo apie gamtines dujas, kurios visai nepopulerios, nes vos kelios degalinės visoj Lietuvoj. O SND visai nepamini, nors jų yra beveik kiekvienoj degalynėj ir kaina jų maža.

Kažkas

Kai iki darbo 63km į vieną pusę man elektra tikrai pigiau nei dyzeliu 2.0l važinėti. Kuro sąnaudos per mėn būdavo apie 250-300€. Elektra namuose kraunant 150. Tik dabar saulę įsirengiau ir važiuoju iki 50€ per mėn. Tik lyzingas ir kasko atsieina kol kas kaip su dyzeliu važiuojant😵

Matematika

Kažkas čia pisa protą.
Sąnaudos ~20kwh/100km. Stotelėj kaina 45ct/kwh greitam krovimui.
Tai kaip suprantu- 1:1 su dyzeliu. Žurnaliūga turbūt net nežiūri ką jam atsiuntė patalpinti, tad aš jį tiesiai siunčiu čiulpti užsakovo strutį

Arnas

Beje,man dujų valgo 9ltr/100km,tai grubiai 6 EUR.Viskas straipsnyje melas

Rere

1. Kiek taršos sudaro iškasenos akumuliatoriams ir jų gamyba? 2.kur bus utizojami visi ,,nudvėsę" akumuliatoria ir kokia nuo jų bus tarša? a? Apie tai visi tyli.Po kokių 10 metų jų bus dešimtys tūkstančių ir kvepuosime ,,grynu" oru.cha cha cha.

Velniop

Kiek debilu raso sudus.Lietuva yra atsilikes posovietinis krastas.su salta ziema kuri nuzudo bent kokia batareike

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas