Išbandėme Europą sudrebinusias „Huawei” naujienas: garuojantys įspūdžiai iš „nova 9” pristatymo Vienoje

Ignas Petrikonis

2021-10-24, 08:15 (atnaujinta 2022-11-29, 01:57)

5 komentarai (-ų)
Išbandėme Europą sudrebinusias „Huawei” naujienas: garuojantys įspūdžiai iš „nova 9” pristatymo Vienoje

Jei kas nors netyčia pastaraisiais metais sekėte „Huawei”, šiemet turbūt jau buvote pradėję nerimauti. Tradicinis „P” serijos išmaniųjų telefonų pristatymas, turėjęs vykti pavasarį, tik šiaip ne taip buvo išstenėtas vasaros viduryje, o naujieji „Huawei P50” flagmanai taip ir neperžengė Kinijos ribų - amerikiečių peiliai ilgi, o žaizdos gyja lėtai. Vietoje to Vakarams teko keletas neblogų, bet mažesnės reikšmės produktų - laikrodžių, ausinių ir planšečių, todėl rinkoje pusbalsiu pradėta šnekėti apie „Huawei” išmaniųjų sagos pabaigą.

Tačiau ganėtinai netikėtai spalio 21 dieną Austrijoje Azijos technologijų milžinė suplanavo pristatymą, kuriame Europos rinkai turėjo būti pademonstruotas Kinijoje jau prieš savaitėlę išleistas „nova 9” telefonas. Vis dėlto konferencijoje laukė ir pora labai netikėtų naujienų - naujas išmanusis laikrodis ir... Lūpdažį primenančios ausinės. Telefonai.eu komanda turėjo galimybę dalyvauti renginyje bei išbandyti visas „Huawei” naujienas, tad skubame dalintis dar garuojančiais įspūdžiais.

Kas per žvėris tas „Huawei nova 9”?

Jau ne vienerius metus buvo įprasta, kad rudenį „Huawei” pristato „Mate” išmaniųjų liniją, kuri kyla į kovą su jau anksčiau debiutavusiais „Samsung Galaxy Note” ir „iPhone” telefonais. Deja, ypatingieji 2021-ieji viską verčia aukštyn kojomis, tad vietoje superflagmanais tituluojamų „Mate 50”, jau nekalbant apie „P50”, sulaukėme arčiau liaudies esančio „nova 9”.

„Huawei nova” serija iki šiol Europai nebuvo gerai pažįstama, bet Kinijoje egzistavo jau kurį laiką. Tai - gamintojo vidutinė klasė, apimanti tiek visiškai nebrangius, tiek jau netoli flagmanų esančius modelius. Žodžiu, „Galaxy A” ir „Redmi” atitikmuo.

Kas keisčiausia, kad Derek Yu, „Huawei” vartotojų elektronikos verslo Centrinės, Rytų ir Šiaurės Europos regionų prezidentas, pristatydamas „nova 9” jau nuo pat pradžių jį pradėjo vadinti flagmanu ir lyginti su kitais flagmanais. Norėjosi pasikasyti pakaušį, bet na gerai, žaidžiam tą įtartiną žaidimą toliau ir žiūrim, kur tai nuves, pagalvojau.

Skustuvo plonumas ir žvaigždės nugarėlėje

Pačioje pradžioje pranešėjas atskleidė, jog „Huawei nova 9” pamatas yra trys svarbiausi aspektai - nuotraukos, dizainas ir patirtis. Pradėkim nuo išvaizdos. „nova 9”, kaip tokio dydžio įrenginiui, yra labai plonas ir lengvas - vos 7,77mm storio ir 175g svorio. Aišku, kalbam apie gramų ir milimetrų dalių skirtumą, bet tas grakštumas tikrai jaučiamas. Dėl lenkto ekrano telefonas delne primena skustuvą - atrodo dar truputį ir mano delno oda dės kryžių ant jo. Tuo metu kišenėje išmanusis praktiškai pranyksta - tikra atgaiva po monstriškų „iPhone 13 Pro Max” ir „Samsung Galaxy S21 Ultra”.

Na, bet žinote, stebuklai retai pasitaiko. Kompanija „nova 9” korpuso rėmą pagamino ne iš aliuminio, o iš plastiko, kas ir padėjo sumažinti svorį. To pasekmė yra tai, jog šalto metalo jausmo nebuvimas man asocijuojasi su biudžetine klase ir naikina aliuzijas į flagmanų segmentą. Gerai bent jau tiek, jog nugarėlė pagaminta iš tikro stiklo, kuri, „Starry Blue” spalvos atveju, turi labai įdomią tekstūrą. Ji lyg ir matinė, bet turi to šiurkštumo, kuris neleidžia kauptis pirštų antspaudams ir slysti iš delno. Be to, nugarėlė dar ir turi to blizgučio, kuris primena žvaigždes, bei švyti turbūt visomis kosmoso spalvomis. Aišku, solidžioms personoms yra ir neskiestas juodas korpuso variantas.

Reikės dėklo? Plastikas gerai sugeria smūgius, o nugarėlė neslysta, bet aš vis tiek maukšlinčiau dėklą. Vien dėl sunkiai suvokiamo plonumo ir tragiškai išsikišusio kameros modulio. Pastarasis naudoja „P50” serijos įkvėptą dviejų žiedų dizainą ir atrodo neblogai, bet pats kamerų komplektas yra toks dviprasmiškas.

Viena labai gera kamera, viena nebloga ir dvi žaislinės

Pagrindinis jutiklis iš pirmo žvilgsnio atrodo daug žadančiai. 50 megapikselių, tradicinis „Huawei” RYYB pikselių išdėstymas (vietoje žalio pikselio naudojami du geltoni), kuris padeda sugerti daugiau šviesos fotografuojant naktį ir f/1.9 diafragma. Daug laiko testuoti kameroms neturėjome, bet iš tų neilgų bandymų galiu pasakyti, kad dieną nuotraukos labai detalios ir pasižymi kur kas didesniu dinaminiu diapazonu, nei būdinga vidutinės klasės telefonams.

Deja, naktį situacija suprastėja - kadangi sensoriaus dydis siekia 1/1,56 (flagmanų standartais mažas) ir dėl to kyla pavojus kadrą padengti optiniu sniegučiu, programinė įranga pernelyg smarkiai bando tą triukšmą šalinti. Dėl to nuotrauka atrodo šiek tiek per daug apdorota ir netikroviška. Tačiau galutinių išvadų daryti negaliu, nes visai netrukus telefonas sulauks programinės įrangos atnaujinimo ir tai bus išspręsta. Bent jau kol kas mano „P40 Pro” pirmauja prieš „nova 9”.

Antroji 8MP itin plataus kampo kamera taip nėra joks stebuklas, bet savo darbą atlieka labai neblogai. Akivaizdu, jog jutiklis irgi netempia iki flagmanų lygio, bet kompanija tai labai vykusiai kompensuoja „XD Fusion Engine” algoritmais. Šiaip panašu, jog „Huawei” nori eiti „Google Pixel” keliu ir mažiau investuoti į kamerų technines savybes, bet daugiau dėmesio skirti nuotraukų apdorojimo programinei įrangai. Manau, kad sprendimas tikrai logiškas, nes gali padėti sumažinti telefono kainą, neaukojant nuotraukų kokybės.

Likę du jutikliai yra labiau dėl skaičiaus. 2MP gylio kamera padeda fiksuoti portretus, suliedama foną už objekto, o 2MP makro sensorius leidžia fotografuoti rasos lašus ir vabzdžius. Žodžiu, standartiniai vidutinės klasės telefonų žaisliukai. Labai mielai juos išmainyčiau į bent jau 2 kartus vaizdą didinančią telefoto kamerą, jei ne 5x periskopą - juk kažkas čia kalbėjo apie flagmanaus? Na, bet tada kameros būtų tik 3 ir telefono žmonės nepirktų, turbūt taip mano „Huawei”.

Užtat priekinė kamera yra net 32MP raiškos ir netikėtai labai kokybiška. Dienos šviesoje sunkiai sektųsi atskirti ja fiksuotas nuotraukas nuo pagrindinio jutiklio, o kur dar faktas, jog ji gali filmuoti 4K raiška. Beje, „nova 9” siūlo funkciją, kuri leidžia filmavimo metu perjungti vaizdą iš priekinės kameros į galinę ir atvirkščiai. Žodžiu, tikras rojus asmenukių mėgėjams.

Kas tikrai flagmaniška

Jei reikėtų įvardinti vieną sritį, kurioje „nova 9” yra grynakraujis ristūnas, nė nemirktelėjęs rinkčiausi ekraną. Ši 6,57 colio įstrižainės matrica turi labai plonus rėmelius ir stilingai užsilenkia ties kraštais - panašiai, kaip senesniuose „Samsung Galaxy S10” ar tame pačiame „Huawei P30 Pro”.

Nors ekranų lankstymo mada pamažu nyksta, „Huawei” atstovai tikina, jog tai stipriai pagerina estetinį vaizdą, nes žiūrint iš priekio visiškai nesimato rėmelių ir atrodo, jog vaizdas ekrane tiesiog sklando ore. Visiškai pritariu, be to, bent jau man lenktas ekranas asocijuojasi su šiokia tokia prabanga, o pagrindinis jo trūkumas - atsitiktiniai paspaudimai - pastaruoju metu buvo išspręstas su juos sumaniai aptinkančia ir neutralizuojančia programine įranga.

Tačiau tai dar ne visi geri žodžiai apie ekraną. Šis FullHD raiškos OLED technologijos egzempliorius palaiko net milijardą spalvų ir HDR10 standartą, todėl vaizdas jame tiesiog nuostabus. Kiek teko laiko praleisti bandymų zonoje ir jau pasibaigus renginiui, nesugebėjau surasti kažkokių trūkumų - puikus detalumas, kontrastas ir ryškumas. Viską dar labiau pagardina 120Hz atsinaujinimo dažnis, dėl kurio slinkimas per internetinius puslapius ar aplikacijas atrodo lyg pateptas labai riebiu sviestu. Žodžiu, geriausias ekranas kada nors sutiktas „Huawei” telefone, kuris bent jau iš pirmo žvilgsnio neatsilieka nuo „OnePlus 9” ir „Galaxy S21” serijos.

Beje, jei šį nuostabų ekraną sudaužysite per pirmus metus, vieną kartą kompanija jums jį pakeis nemokamai. Sakyčiau labai naudinga akcija, leidžianti įrenginiu naudotis pernelyg jo netausojant.

Kitas toks netikėtas aspektas - žaibiškai įkraunama baterija. Dėl net 66W galios įkrovimas nuo 0 iki 100% įvyksta vos per 38 minutes, o kadangi dažniausiai krauname ne visiškai išsikrovusį akumuliatorių, ant laido telefonas sėdės dar trumpiau. Taip pat per prezentaciją buvo pažadėta, jog spartesnis įkrovimas nepakenks baterijos ilgaamžiškumui labiau, nei lėtesni sprendimai. Maža to, kitaip nei „Apple” ir „Samsung”, „Huawei” greitąjį įkroviklį suteikia jau telefono dėžutėje, tad jo nereikės pirkti atskirai.

Kas tas apsaugininkas, neleidžiantis „nova 9” patekti į flagmanų klubą?

Pagrindinis dalykas, dėl kurio mes ir dauguma žurnalistų nesutinka „nova 9” vadinti flagmanu, yra vidutinės klasės „Snapdragon 778G” lustas - ne koks „Snapdragon 888” ar bent jau „MediaTek Dimensity 1200”. Šis procesorius pasirodė prieš keletą mėnesių ir buvo aiškiai nutaikytas į „Premium Mid-Range” segmentą (laiptelis žemiau flagmanų).

Jis savo galia gali lygintis su 2019 metų flagmanais, kas nėra stebuklas, bet vis dar labai neblogas rezultatas. Bent jau kol kas sunkiai surastume žaidimą ar programą, kuri iš „Snapdragon 778G” išspaustų maksimumą ir verstų paprakaituoti. Juo labiau, kai 120Hz ekrano atsinaujinimo dažnis vizualiai apgauna ir maskuoja bet kokias strigimo užuomazgas. Tai patvirtina ir tas trumpas bandymo laikotarpis, per kurį „nova 9” pasirodė net greitesnis už „Huawei P40 Pro”.

Aišku, iki „OnePlus 9” ar kokio „Xiaomi Mi 11” spartos minimaliai trūksta, bet „nova 9” tai kompensuoja mažesniu kaitimu ir mažesnėmis baterijos sąnaudomis. Prie to labai smarkiai prisidės ir istoriškai ypač gerai bateriją taupyti mokanti „EMUI” programinė įranga. „Huawei” teigia, kad turėdamas 4300mAh akumuliatorių „nova 9” veikia ilgiau, nei 5000mAh turintys flagmanai. Būtinai tai patikrinsime savo apžvalgoje.

Tačiau pora dalykų vis dėlto negali būti niekaip išspręsti. Pirmas jų - 5G ryšio nebuvimas. Dėl JAV sankcijų jokios kompanijos negali „Huawei” tiekti 5G ryšio modemų, todėl jį „išoperuoti” turėjo ir procesorių pagaminusi „Qualcomm”. Bendrovės atstovai aiškina, jog neva kasdieniams vartotojų poreikiams 4G šiuo metu daugiau nei pakanka, bet tokie pasiteisinimai atrodo dviveidiškai, kai prieš kiek daugiau nei metus „Huawei” su pasididžiavimu pasakojo apie ypatingas 5G suteikiamas galimybes telefone.

Antras - „Google” paslaugų nebuvimas. Tai jau nebėra jokia naujiena, nes jų neturintys „Huawei” telefonai leidžiami jau antrus metus, bet šis faktas iki šiol apipintas mitais ir legendomis. Pavyzdžiui, daugeliui kyla klausimas, iš kur gauti visas reikiamas programėles ir kaip jas atnaujinti. „Huawei” tuo klausimu smarkiai padirbėjo. Šiuo metu suvedus programėlės pavadinimą „Petal Search” paieškoje, išmanusis suranda, iš kur ją atsisiųsti, ir leidžia tai padaryti vienu paspaudimu.

Tuo metu absoliučiai visų aplikacijų atnaujinimus galima vykdyti „AppGallery” programėlių parduotuvės atnaujinimų skiltyje. Aišku, telefone neveikia kai kurios „Google” programėlės („Waze”, „Maps” ir „Snapseed” veikia), bet tai išsprendžia „GSpace” aplikacija, veikianti kaip „Google” palaikančio telefono emuliatorius. Be to, „Huawei” taip pat turi labai neblogų „Google” programėlių alternatyvų - pavyzdžiui, prestižinį dizaino apdovanojimą laimėjusi „Petal Maps” ar „Docs”, o bekontakčiams mokėjimus „Huawei” telefonams neseniai suteikė „Curve” aplikacija (veikia su visomis lietuviškomis banko kortelėmis).

Kitaip tariant, tam tikrų su „Google” susijusių nepatogumų neišvengsime, bet „Huawei” juda teisinga kryptimi.

Pirmas „Huawei nova 9” verdiktas: ne flagmanas, bet ir ne už tūkstantį

Norėdami išsiaiškinti, ar tikrai „Huawei” laiko „nova 9” flagmanu, to netgi klausėme Derek Yu. Jis į tai sureagavo labai gudriai, pataisęs, kad „nova 9” yra „Jaunimui skirtas flagmanas”. Suprask, su nedideliais kompromisais, bet užtat už mažesnę kainą.

Kokią? 499 eurus. Hmmm, skamba labai neblogai, turint omenyje, kad aukščiausios klasės telefonai dabar kainuoja nuo 800 iki 1000 eurų, o čia paaukoti reikės tik 5G, porą kamerų, dalį galios, kuri ir taip pajaučiama tik žaidimuose, na, ir gal dar visavertį „Google” paslaugų palaikymą. Problema tik tai, kad panašias specifikacijas turintys „Xiaomi” ir „Realme” telefonai kainuoja bent 100 eurų mažiau. Manau, kad panašiai tiek kainuoti turėtų ir „nova 9”.

Tai pirkti ar ne? Šiuo metu Lietuvoje iš anksto užsisakiusiems „nova 9” „Huawei” nemokamai dovanoja „FreeBuds 4” ausines, kurios vertos mažiausiai 100 eurų, ir mano minėtą ekrano draudimą, tad pasiūlymas tampa daug konkurencingesnis ir sumaišo kortas. Tokiu atveju „Huawei nova 9” tampa labai geru pasirinkimu „Huawei” telefonų fanams ar tiems, kas jau dairosi kuo pakeisti jau senstelėjusius „P20” ar „P30” serijų modelius.

Kaip ten bebūtų, savo galutinį verdiktą paskelbsime apžvalgoje - savąjį „nova 9” jau intensyviai testuojame.

„EMUI 12” - vienas žingsnis iki „Harmony OS”

Kai konferencijos metu buvo anonsuota „EMUI 12” vartotojo sąsaja, auditorija buvo šiek tiek nustebusi. Kinijoje parduodamuose „Huawei” telefonuose ir net Europai skirtame „MatePad 11” planšetiniame kompiuteryje jau diegiama kompanijos sukurta „HarmonyOS 2.0” operacinė sistema, tačiau žengti šį žingsnį vakariečiams skirtuose telefonuose bendrovė baiminasi.

Sunku suprasti kodėl, nes „HarmonyOS” iš esmės yra tas pats „Android” su „EMUI” vartotojo sąsaja tik su papildomomis jungiamumo su kitais „Huawei” prietaisais funkcijomis. Matyt, baiminamasi dar labiau išgąsdinti vartotojus, kurie pagalvos, kad čia neveiks jų mėgstamos programėlės ir panašiai.

Na, bet „EMUI 12” yra toks savotiškas kompromisas - tai ta pati „EMUI 11” su iš „HarmonyOS” pasiskolintais dizaino patobulinimais ir mano jau minėtomis suderinamumo funkcijomis.

Įrankių juosta dabar „iOS” ir „Android 12” stiliaus - atskira nuo pranešimų juostos ir turi skirtingo dydžio valdiklius, o jos apačioje matomi visi kiti vartotojo turimi „Huawei” prietaisai, pvz. ausinės. Taip dar paprasčiau pasirinkti, per kokį prietaisą klausyti iš telefono transliuojamą dainą ar vaizdą (kompiuterio ir planšetės atveju).

Turintieji „Huawei” nešiojamuosius kompiuterius telefono atmintį matys kaip dar vieną kompiuterio diską, todėl telefone esantys failai (pvz. nuotraukos) bus pasiekiami vienu paspaudimu, o jei šalia kompiuterio atsidurs jūsų „Huawei” telefonas ar laikrodis, nereikės vesti atrakinimo slaptažodžio - kažką panašaus jau kurį laiką siūlo „Apple”.

Vis dėlto manau, kad daugeliui vartotojų labiausiai pastebimas dalykas bus bus naujos filosofijos ir tikrai daug moderniau atrodantis vartotojo sąsajos bei gamyklinių programėlių dizainas, padidėjusi sparta ir tam tikros veikimo optimizacijos.

Kaip ten bebūtų, kitąmet jau ir Europoje tikrai sulauksime „HarmonyOS”.

„Huawei Watch GT3”: laikrodžių niekada nebus per daug

Šių metų vasarą „Huawei” pristatė „Watch 3” ir „Watch 3 Pro”, kurie atspindėjo naują kompanijos išmaniųjų laikrodžių kryptį - kur kas galingesni parametrai, daugiau programėlių ir išmanių funkcijų, o ne tik sporto sekimas, pranešimai ant riešo ir savaites be įkrovimo tverianti baterija, kaip nuo 2019 metų leistoje „Watch GT” serijoje.

Aš nuoširdžiai maniau, kad „Watch GT” serija bus numarinta, bet, pasirodo, labai klydau. Renginio metu buvo pademonstruoti du „Watch GT3” variantai - dideliam riešui skirtas 46mm ir mažesnis, turbūt labiau į moteris nutaikytas 42mm variantas.

Abu laikrodžiai pagaminti iš kokybiško nerūdijančio plieno ir pasižymi nuostabiu klasikiniu dizainu, kuris man asmeniškai yra gražiausias iš mano kada nors matytų išmaniųjų laikrodžių. Be to, didysis „Watch GT3” variantas yra kur kas patogesnis dėvėti ant riešo už gigantišką „Watch 3 Pro”, o jo valdymui naudojama sukama karūnėlė - daug tiksliau ir maloniau veikianti.

Aišku, naujieji laikrodžiai nepalaiko eSIM funkcionalumo, o procesorius nė iš tolo neprilygsta prieš kelis mėnesius debiutavusiems „Watch 3”. Mintis tokia, kad jie labiau skirti labai tiksliam fizinės veiklos sekimui (turi patobulintą pulso matavimą) ir paprastoms kasdienėms funkcijoms, kaip ir jų pirmtakai. Taip pat naujieji laikrodžiai siūlo tą pačią nuostabią baterijos ištvermę - 14 dienų didesnio modelio atveju ir 7 - mažesnio.

Plius abiejų kainos šįkart neišskrido į stratosferą - 349 ir 329 eurai atitinkamai. Nemažai kaip už „Huawei” laikrodį, bet kai toks dizainas ir normali baterija, primerkus vieną akį įmanoma. Manau, kad juo pakeisiu dabartinį savo „Huawei Watch 3”.

„Huawei FreeBuds Lipstick” ausinės - jūs turbūt juokaujate

Kai Derek Yu ant scenos pranešė norintis pristatyti ypatingą audio produktą, daug kas pagalvojo apie naujas „FreeBuds Pro” ar kokias ausines su lankeliu, bet vietoje to gavome... Lūpdažį. Atsiprašau, ką? Taip, lūpdažį.

Kai pranešėjas pradėjo šnekėti apie šį produktą, nuo jo veido nedingo šypsena, o nuo klausytojų - nuostaba. Tamsiai juodas, išstorėjusio „Dior” lūpdažio formos daiktas, nuėmus magnetinį dangtelį, iškilmingai pateikia aukse įsitaisiusias dvi raudonas ausines. Tiksliai pavadinta, neprikibsi.

Bet kodėl? Tos dvi raudonos ausinės iš esmės yra tos pačios „FreeBuds 4”, tik kad kainuoja dvigubai brangiau. Akivaizdu, kad moki už idėją, kuri apgalvota iki smulkmenų - net prekyba startuoja prieš pat kitų metų Valentino dieną. Panašu, kad vyrams ką tik tapo lengviau sugalvoti dovaną savo antrosioms pusėms.

Jei rimtai, tai stebina ne pats daiktas. Pastaraisiais metais rinkoje praktiškai nepasirodė įrenginių, kurie būtų taip aiškiai skirti vienai ar kitai lyčiai. Taip, kažkokie dydžiai ar spalvos gal ir sudarydavo natūralią preferenciją, bet tokios aiškios takoskyros nebuvo. Aišku, „Huawei” irgi taip tiesiai šviesiai nepasakė, kad čia tik moterims skirta, bet nu c'mon, net pranešėjas pajuokavo, kad tai bus pirmas lūpdažis jo gyvenime.

Kita vertus, galbūt tai yra dar viena perspektyvi elektronikos niša? Pasidalinkite nuomone komentaruose. Kaip ten bebūtų, savo lūpdažį taip pat gavome ir pasistengsime apžvelgti iki Valentino dienos.

5 komentarų

Valdas

Faktas kad vieni geriausių telefonu.
Vienintelis dalykas-Google” paslaugos.
Su bankais kaip ir gerai,NFC veiks? Tačiau Gmail-niekaip.Nebent eiti į kažkur į puslapį.Visa kita gal ne taip svarbu..

Wissen

Mačiau, kad europoje jis bus su EMUI aplinka, tik nežinau kokiu pagrindu android be google services ar harmony os naudos.

Huawei

EMUI 12 pagrindas - Android 11 be Google paslaugų

Wissen

Kaip supratau nėra tiksliai aišku su android ar harmony, bet spėjama jog tai android 11 versija bus sukurta emui 12, nes kiek žinau praeiti veikė su android 10

Lankytojas

ai peržiūrėjau nova 8 modelį rodo su emui 12 kuris naudoja android 11 versija

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas