Įsidiegti naujas „Android“ programėles bus dar saugiau: „Google“ praneša apie pokyčius, kurie padės išvengti sukčių ar finansinių nuostolių

Arnas Balčiūnas

2023-10-22, 08:10 (atnaujinta 2023-10-23, 01:06)

0 komentarų

„Google Play“ parduotuvė šiuo metu yra didžiausia tokio tipo programėlė pasaulyje, kuri įdiegta kone kiekviename „Android“ išmaniajame telefone. Nesunku nuspėti, jog ja naudojasi milijardai žmonių, o tai automatiškai paverčia šią aplikaciją ir internetinių nusikaltėlių jauku.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Įsidiegti naujas „Android“ programėles bus dar saugiau: „Google“ praneša apie pokyčius, kurie padės išvengti sukčių ar finansinių nuostolių

JAV technologijų milžinė „Google“ kasdien patikrina daugiau nei 125 mlrd. įvairiausių „Android“ programėlių tam, kad apsaugoti išmaniųjų telefonų naudotojus. Aptikus kenksmingą aplikaciją – „Google Play Protect“ siunčia įspėjimą, kuris sustabdo tokios programos įdiegimą.

Žinoma, kaip yra apsaugos, taip egzistuoja ir įvairūs būdai, kurie leidžia tokias apsaugos priemones įveikti. Dažniausiai pasitaikanti praktika – pakeisti aplikacijų funkcijas, taip paslepiant tikrąjį programėlės tikslą. Tokiu būdu siekiama apgauti „Android“ vartotojus, kurie galvoja, jog į savo išmanųjį telefoną įsidiegia tvarkingą programėlę.

Kita kibernetinių nusikaltėlių naudojama gudrybė – suklaidinti vartotojus, priverčiant juos atsisiųsti kenkėjiškas programėles ir taip rinkti konfidencialią informaciją, pavyzdžiui, slaptažodžius, kredito kortelių PIN kodus ir asmeninės bankininkystės duomenis. Tai, žinoma, gali pridaryti rimtų finansinių nuostolių daugeliui.

Kaip jau minėjome, siekiant išvengti tokių nepatogumų, „Google“ naudoja „Play Protect“, kurios tikslas – apsaugoti vartotojus nuo kenksmingų programėlių. Šią savaitę JAV technologijų milžinė pranešė apie „Google Play Protect“ patobulinimus, kurie turėtų paversti šias apsaugas dar sunkiau įveikiamas.

Pranešama, jog anksčiau tikrindama „Android“ naudotojo įdiegtą programėlę realiuoju laiku ir ieškodama kenkėjiškomis programomis apkrautų aplikacijų, „Google Play Protect“ rėmėsi esama nuskaitymo informacija, įrenginyje įdiegtu mašininiu mokymusi ir panašumo palyginimais su užkrėstomis programėlėmis.

Kad „Google Play Protect“ taptų stipresne saugumo priemone, diegiant programėlę, kuri dar niekada nebuvo tikrinta, dabar bus rekomenduojama atlikti aplikacijos tikrinimą realiuoju laiku kodo lygmeniu. Atlikus analizę, „Android“ naudotojui bus pranešta, ar programėlę saugu įdiegti, ar ji yra potencialiai kenksminga ir yra blokuojama. Tai padės naudotojams išvengti galimybės įdiegti programėlę, kuri naudoja įvairius metodus, įskaitant dirbtinį intelektą, kad išvengtų aptikimo ir pavogtų jūsų asmeninius duomenis.

„Mūsų saugumo apsaugos priemonės ir mašininio mokymosi algoritmai mokosi iš kiekvienos programėlės, pateiktos „Google“ sitemoje, mes nagrinėjame tūkstančius signalų ir lyginame programėlių elgseną. Su kiekviena nustatyta kenksminga aplikacija, „Google Play Protect“ nuolat tobulėja, todėl galime stiprinti visos „Android“ ekosistemos apsaugą“, - teigiama „Google“ pranešime.

Patobulinta „Google Play Protect"“versija pradėta diegti visuose „Android“ išmaniuose telefonuose, kurie naudojasi „Google Play“ paslaugomis. Skelbiama, jog šis atnaujinimas iš pradžių tapo prieinamas Indijos rinkoje, o netrukus pasieks ir kitus regionus, įskaitant ir Lietuvą.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas