Energijos kaupimo rinkos naujiena: „Mirova“ investuoja į „Corsica Sole“ ir kuria bendrą „Baltic Storage Platform“ įmonę su „Evecon“

Pranešimas spaudai

2024-04-27, 17:54

0 komentarų

Pasaulinės turto valdymo įmonės „Natixis Investment Managers“ antrinė tvaraus investavimo bendrovė „Mirova“ investuoja į uždarąją akcinę bendrovę „Baltic Storage Platform“.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Energijos kaupimo rinkos naujiena: „Mirova“ investuoja į „Corsica Sole“ ir kuria bendrą „Baltic Storage Platform“ įmonę su „Evecon“

Šią įmonę 2023 m. rugpjūtį įkūrė nepriklausoma saulės energijos gamintoja ir viena energijos kaupimo sprendimų lyderių Europoje, bendrovė „Corsica Sole“ bei pirmaujanti atsinaujinančios energijos plėtotoja Baltijos šalyse „Evecon“. Naujo partnerio įsiliejimas suteikia galimybę įgyvendinti ambicingus planus, transformuojant Baltijos šalių elektros tinklus.

„Baltic Storage Platform“ – Baltijos šalių energetinės nepriklausomybės strategijos pagrindas

Bendrovė „Baltic Storage Platform“ siekia statyti, plėtoti ir eksploatuoti labai didelės talpos energijos akumuliatorių saugyklas Estijoje ir kitose Baltijos šalyse. Pritraukdama įmonės „Mirova“ kapitalą iš specializuoto „Mirova Energy Transition 5“ fondo, bendrovė galės paspartinti plėtrą.

Praėjusių metų lapkričio 20 dieną įmonės „Corsica Sole“ ir „Evecon“ paskelbė apie dviejų energijos gamybos saugyklų statybos projektą Estijoje 2025 m. Jų bendroji galia – 200 megavatų, o bendroji talpa – 400 megavatvalandžių. Bendrovių duomenimis, tai prilygsta 90 000 Estijos namų ūkių vidutiniam energijos suvartojimui.

Energijos saugyklos padės užtikrinti Estijos elektros tinklų, o pakopomis ir Baltijos šalių elektros tinklų stabilumą ir atsparumą, laukiant 2025 m. planuojamo jų atsijungimo nuo Rusijos elektros tinklų ir sinchronizavimo su Europos tinklu.

Šie įrenginiai padės Estijai iki 2030-ųjų 100 proc. suvartojamos elektros energijos pagaminti iš atsinaujinančių šaltinių ir įgyvendinti dalį 2050-iesiems iškeltų Europos anglies dvideginio neutralumo tikslų. Naujieji pajėgumai teiks balansavimo paslaugas, būtinas energijai paskirstyti elektros tinkle dėl nepastovios vėjo ir saulės energijos gamybos.

Pirmaujanti investuotoja į atsinaujinančią energiją „Mirova“, kuri nuo 2021 m. taip pat yra „Corsica Sole“ akcininkė, o nuo 2022 m. – ir finansinė „Evecon“ partnerė, suvedė šias bendroves 2023 m. pirmąjį pusmetį. Drauge „Corsica Sole“ ir „Evecon“ sugebėjo sukurti šį Baltijos šalių energetinei nepriklausomybei svarbų projektą.

„Corsica Sole“, „Evecon“ ir „Mirova“: energetikos pokyčių sąjunga

Trečioji šios bendrosios įmonės akcininkė „Mirova“ taps „Baltic Storage Platform“ finansuotoja. Ši sąjunga suteiks galimybę įrengti dvi saugyklas 2025 m. ir paspartinti kitų projektų plėtrą Baltijos šalyse.

„Įsiliejimas į „Baltic Storage Platform“ kapitalą rodo mūsų norą investuoti į naujus, pažangius, Europos piliečiams prasmingus projektus. Ypač didžiuojamės galėdami dalyvauti Baltijos šalių dekarbonizacijos ir energetinės nepriklausomybės projektuose, skirtuose švarios energijos gamybos ir saugojimo pajėgumui didinti. Mūsų partnerių „Corsica Sole“ ir „Evecon“ santykių pradžioje mes labai racionaliai nusprendėme stiprinti jų energijos saugojimo platformos finansinį pajėgumą, kad ji galėtų dar labiau prisidėti prie Baltijos šalių energetinio saugumo“, – komentavo bendrovės Energetikos perėjimo infrastruktūros fondų vadovas Raphaëlis Lance’as.

„Nuo 2021 m. neabejotinai sustiprinome ryšius su „Mirova“. Šiandien vėl labai džiaugiamės galėdami pasveikinti įmonę „Mirova“ įsiliejus į šią ambicingą bendrovę ir padidinus jos kapitalą. „Mirova“ yra įsipareigojusi veikti tvarių finansų srityje, tad ji padės mums eksploatuoti labai didelės talpos baterijų saugyklas, prijungtas prie elektros perdavimo tinklo. Tai itin svarbūs projektai Estijai ir Baltijos šalims, siekiančioms priartėti prie žemyninės Europos tinklo. Galiausiai ši investicija rodo visišką mūsų pasitikėjimą „Mirova“ profesionalų komandomis“, – priduria „Corsica Sole“, pagrindinės šios bendrosios įmonės akcininkės, generalinis direktorius Michaelas Coudyseris.

„Bendrovės „Mirova“ prisijungimas prie šios bendrosios įmonės leidžia užmegzti tokią partnerystę, kokią „Evecon“, „Corsica Sole“ ir pati „Mirova“ įsivaizdavo prieš keletą mėnesių. Kadangi jau bendradarbiaujame su „Mirova“ įgyvendindami savo saulės energijos projektus Estijoje, o su „Corsica Sole“ nuo 2023 m. dirbame šioje bendrojoje įmonėje, neabejojome partnerystės kokybe ir labai džiaugiamės matydami, kad šis įgudusių profesionalų pritraukimas pagaliau susietas su energijos kaupimo projektų Estijoje gaunama nauda.

Elektros sistema iš esmės yra tarsi gyvas organizmas, tad jame turi būti skirtingų viena kitą papildančių technologijų pusiausvyra, kad įveiktume strateginį iššūkį visose Baltijos šalyse užtikrinti energetinę nepriklausomybę ir padėtume išlaikyti elektros tinklą“, – reziumuoja „Evecon“ generalinis direktorius Karlas Kullas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas