Naujo automobilio ieškantys pirkėjai neretai žiūri į naujausius modelius, tikėdamiesi geriausių važiavimo savybių bei technologijų, bet ar tikrai naujesnis yra geresnis?

Pranešimas spaudai

2024-07-19, 16:34

0 komentarų

Naujo automobilio ieškantys pirkėjai neretai žiūri į naujausius modelius, tikėdamiesi geriausių važiavimo savybių bei technologijų. Bet ar tai reiškia, kad anksčiau, prieš kelerius metus, pasirodę varžovai yra prastesni už naujieną?

Prasideda MEGA ALIEXPRESS išpardavimai - taikomos nuolaidos net iki 60%, spauskite čia ir raskite geriausius pasiūlymus!
Naujo automobilio ieškantys pirkėjai neretai žiūri į naujausius modelius, tikėdamiesi geriausių važiavimo savybių bei technologijų, bet ar tikrai naujesnis yra geresnis?

Naujų automobilių rinkoje konkurencinė aplinka yra itin aštri ir nuolat keičiasi, nes technika ir technologijos tobulėja. Skirtingų gamintojų modelių gyvavimo ciklai persikloja, tad vieni visuomet bus naujesni už kitus.

Galima pažiūrėti, kaip atrodo ypač populiari kompaktinių krosoverių klasė. Dabartinis „Toyota RAV4“ modelis pasirodė 2018 metais, o 2021-aisiais sulaukė atnaujinimo. Šiandieninis „Hyundai Tucson“ plačiajai rinkai buvo pristatytas 2020-aisiais, „Kia Sportage“ – 2021-aisiais. 2022 metais „Nissan“ ėmė prekiauti visiškai nauju „X-Trail“, o šiemet debiutavo ir naujos kartos „Volkswagen Tiguan“.

Salonuose galima rasti ir senbuvių: antrosios kartos „Mazda CX-5“ modelis debiutavo dar 2017 metais, tačiau 2021-aisiais buvo modernizuotas. „Citroën C5 Aircross“ gaminamas taip pat seniai, nuo 2018-ųjų, tačiau 2022-aisiais buvo atnaujintas.

Ar tai reiškia, kad seniausiai pardavinėjamus modelius jau reikėtų nurašyti? Ar naujausias, ką tik pasirodęs „Volkswagen Tiguan“ bus geriausias? Ir ar metų gale pasirodysiantis hibridinis naujos kartos „Peugeot 3008“ jį aplenks? O gal galima rinktis sau tinkamiausią iš visų siūlomų modelių?

„Jeigu lyginsime vieną modelį, senesnį su naujesniu, naujesnis visuomet turės privalumų, nes gamintojai stengiasi savo automobilius pagerinti, ištaisyti buvusias klaidas. Bet, lyginant skirtingų įmonių gaminius, tiesioginius konkurentus, taip gali ir nebūti, nes iškyla pavojus patekti į kriterijų pinkles. Be to, seniau rinkoje esantys modeliai dažnai pasižymi geresne kaina nei patys naujausi“, – paaiškina žurnalo „Auto Bild Lietuva“ vyriausiasis redaktorius Vitoldas Milius.

Kuo naujokas geresnis už senbuvį?

Autoritetingas britų žurnalas „Auto Express“ atliko lyginamąjį dviejų kompaktiškų krosoverių testą. Pats naujausias „Volkswagen Tiguan“ stojo į kovą su ilgamečiu konkurentu, pastaruoju metu ankstesnį „Tiguan“ pardavimo rodikliais pralenkusiu, tačiau jau ketvirtus metus prekybos salonuose karaliaujančiu „Hyundai Tucson“. Abu gamintojai – solidūs ir pripažįstami, abu modeliai – „Tiguan“ ir „Tucson“ – vieni populiariausių savo gamose.

Žurnalistai pažymėjo „Volkswagen“ pažangą tiek technologijų, tiek kokybės srityje, kur pastaruoju laiku vokiečiai buvo patyrę nuosmukį: naujojo „Tiguan“ salono apdaila vėl tapo solidi – tokia, kokios pirkėjai ir tikisi iš „Volkswagen“. Dėl dingusių fizinių valdiklių ergonomika nebe tokia intuityvi, tačiau tai atperka dideli ekranai su nauja multimedijos sistema ir galybė pagalbinių vairavimo bei saugumo technologijų.

Visgi „Hyundai“ sistemų gausa nenusileidžia „Volkswagen“: dėl kokybiškų medžiagų jo salonas, pasak žurnalistų, atrodo netgi solidžiau, o ergonomika – panašaus lygio, nes korėjiečių automobilio stikle įkomponuoti valdikliai.

Naujasis „Tiguan“ yra kiek erdvesnis gale ir turi didesnes dėtuves. Natūralu, jog naujas modelis išaugo, padidėjo, lyginant su senesniu „Tiguan“, ir yra vienas didžiausių klasėje. Taip pat vokietis šiek tiek tylesnis važiuojant didesniu greičiu magistralėje.

Taigi salono erdve ir tam tikromis technologijomis naujesnis vokiečių modelis praaugo savo pirmtaką. Tačiau, kalbant apie važiavimo savybes, „Volkswagen“ nepateikė jokių staigmenų. „Auto Express“ bandytojų vertinimu, tai yra labai geras, puikiai valdomas krosoveris su minkšta važiuokle, tačiau komfortui galima pažerti kritikos.

Naujausias – nebūtinai geriausias

„Hyunday Tucson“ vis dar daro įspūdį dėl savo važiavimo savybių. Nors „Tucson“ yra šiek tiek standesnis nei „Tiguan“, jis sklandžiau rieda per mažesnius nelygumus, o didesnių duobių keliami pakabos garsai yra geriau izoliuoti nuo keleivių“, – rašoma „Auto Express“ lyginamojo testo apžvalgoje.

Nors naujos kartos „Tiguan“ per lyginamąjį testą pagal daugelį kriterijų šiek tiek pralenkė „Tucson“, „Auto Express“ žurnalistai nugalėtoju paskelbė Pietų Korėjos modelį, nes jis tiesiog pigesnis, o naujas „Tiguan“ nėra toks jau pranašus, kad pateisintų dideles kainos žirkles.

Be to, už tuos pačius pinigus, kurių yra prašoma už naują, geriau įrengtą „Tiguan“ su 1,5 litro 150 AG benzininiu varikliu, galima nusipirkti visavertį, dinamiškesnį bei ekonomiškesnį „Hyundai“ hibridą, kurio 1,6 litro benzininio variklio ir elektros motoro tandemas išvysto net 230 AG.

„Modeliai keičiasi tam tikru cikliškumu, o šis yra ganėtinai dažnas. Atsinaujina dizainas, technologijos, tačiau per 5 metus nieko kardinalaus neįvyksta, automobiliai nepradeda skristi, tai jei modelis buvo geras, gražus ir patikimas, tai toks ir išliks, nes kas jam gali atsitikti. Čia kaip su mada: vieniems reikia būtent šį sezoną madingiausių rūbų, tai jie ir eina šiuo keliu. Kitas gali pasiimti ir pernykštį, bet iš geresnės medžiagos pasiūtą ir perpus pigiau kainuojantį drabužį.

Taip ir su automobiliais. Žmonės mato naują modelį, akys žiba, kaip jiems jo norisi, tad perka, keičia senesnius. Kitiems visuomet reikia turėti naujausią, nes baisiai knieti pasirodyti, o treti laimingai gyvens su senesniu, nes jie renkasi ne pagal madą, o pagal savo kriterijus. Viskas nuo žmogaus priklauso“, – vaizdingą pavyzdį pateikia V. Milius.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas