Reaguokite kol nepraradote visų savo santaupų: sukčiai ir vėl nusitaikė į lietuvius, „Swedbank“ saugumo ekspertai siunčia svarbų perspėjimą

Pranešimas spaudai

2023-07-20, 07:45 (atnaujinta 2023-10-14, 11:03)

0 komentarų

Sulaukėte įtartinos SMS žinutės, kurioje pranešimą apie nesumokėtą baudą, o gal gavote el. laišką nuo VMI ar kitų institucijų dėl netikėtos subsidijos? Būkite budrūs – tai gali būti bandymas sukčiauti.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Reaguokite kol nepraradote visų savo santaupų: sukčiai ir vėl nusitaikė į lietuvius, „Swedbank“ saugumo ekspertai siunčia svarbų perspėjimą

„Swedbank“ saugumo ekspertai stebi suaktyvėjusias sukčių atakas siunčiant SMS pranešimus su raginimu sumokėti neva Valstybės mokesčių inspekcijos skirtą baudą. Spustelėjęs pranešime esančią nuorodą, gyventojas nukreipiamas į fiktyvią svetainę, kurioje jo paprašoma suvesti prisijungimo prie banko duomenis.

Gyventojai turėtų nespausti tokio tipo SMS žinute gautų nuorodų ir nesuvedinėti asmeninių duomenų.

Vienas iš požymių, išduodančių, kad SMS pranešimus siunčia sukčiai yra tas, kad šie pranešimai siunčiami iš užsienietiškų numerių. Kitas požymis – žinutėje pateikiama nuoroda, kuri imituoja oficialios valstybinės institucijos svetainę, tačiau iš tiesų nuveda į sukčių sukurtą fiktyvią svetainę. Atkreiptinas dėmesys, jog neatitikimą tarp oficialios ir fiktyvios svetainės galima pastebėti naršyklės adreso laukelyje.

Atlikę sukčių prašomus veiksmus, gyventojai gali suteikti prieigą prie savo sąskaitų, patvirtinti sukčių suformuotus mokėjimų pavedimus ir patirti finansinių nuostolių. Internetinės bankininkystės naudotojai turėtų atidžiai stebėti, kokias operacijas jie tvirtina ir ar jie patys iš tiesų jas inicijuoja.

Jei gyventojai iš tiesų galvoja, kad jiems galėjo būti paskirta bauda, informaciją apie tai jie turėtų patikrinti prisijungdami prie savo VMI paskyros ar paskambinę į instituciją telefonu. Jeigu gaunate pranešimą nuo VMI SMS žinute. VMI perspėja, kad:

  • VMI nesiunčia gyventojams pranešimų SMS žinutėmis, kuriose yra papildomos nuorodos.
  • SMS žinutes VMI vardu klientai gali gauti užsiregistravę vizitui ar, pvz. dėl gauto pranešimo VMI sistemoje, tačiau nuoroda prie jų nėra pateikiama.
  • Kitos institucijos nesiunčia SMS žinučių su informacija apie VMI.
  • Sukčių atsiųstoje SMS žinutėje siuntėjo pavadinimas, kurį savo telefone mato SMS žinutės gavėjas, gali būti nurodytas VMI, tačiau tai dar nereiškia, jog žinutę atsiuntė VMI.

Jei gyventojai atskleidė savo asmeninius prisijungimo prie interneto banko duomenis, jie turėtų nedelsiant informuoti savo banką bei pranešti apie sukčiavimą policijai. Tai reikšmingai padidina galimybes sustabdyti arba grąžinti atliktus mokėjimus ir nustatyti sukčiavusius asmenis.

Taip pat rekomenduojame kaip įmanoma greičiau persiųsti gautas fiktyvias SMS žinutes (jų ekrano nuotraukas) savo finansų institucijai ir Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui el. paštu cert@nksc.lt.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas