Šimtai tūkstančių telefonų turėtojų – pavojuje: specialistai skelbia kenksmingų programėlių sąrašą, kurias būtina pašalinti iš savo įrenginių, pasitikrinkite ar neturite

Lukas Snarskis

2023-12-29, 07:46 (atnaujinta 2023-12-29, 09:26)

0 komentarų

„Google Play“ parduotuvė šiuo metu yra didžiausia tokio tipo programėlė pasaulyje, kuri įdiegta kone kiekviename „Android“ išmaniajame telefone. Nesunku nuspėti, jog ja naudojasi milijardai žmonių, o tai automatiškai paverčia šią aplikaciją ir internetinių nusikaltėlių jauku.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Šimtai tūkstančių telefonų turėtojų – pavojuje: specialistai skelbia kenksmingų programėlių sąrašą, kurias būtina pašalinti iš savo įrenginių, pasitikrinkite ar neturite

„Google“ sukurta ir prižiūrima platforma niekada nepasižymėjo kaip geriausiai apsaugota nuo piktavalių, o tai puikiai iliustruoja ir nuolatos pasirodanti informacija apie kenksmingas programėles ar žaidimus. Prieš keletą dienų buvo aptikta ir dar keletas kenksmingų aplikacijų, kurias naudoja šimtai tūkstančių „Android“ įrenginių turėtojų.

Kibernetinio saugumo tyrėjai iš kompanijos „McAfee“ aptiko keletą „Google Play“ parduotuvėje esančių kenkėjiškų programėlių. Teigiama, kad virusu apkrėstos aplikacijos geba ne tik slapta rinkti vartotojus duomenis, tačiau ir vykdyti apgaulingas reklamines kampanijas, kurių tikslas – išvilioti telefonų turėtojų pinigus.

Virusą aptikusių specialistų teigimu, šis kenkėjas yra vadinamas kaip „Xamalicious“. Tai yra .NET pagrindu sukurta kenkėjiškas kodas, kuris sumaniai slepiamas įvairiose aplikacijose, sukurtose naudojant atvirojo kodo sistemą „Xamarin“. Įdiegta apkrėsta aplikacija prašo prieigos prie „Accessibility Service“, kad galėtų atlikti įvairius privilegijuotus veiksmus. Ji įterpiama kaip „Core.dll“ ir „GoogleService.dll“ ir bendrauja su komandų ir valdymo (C2) serveriu, kad gautų papildomų naudingųjų krūvių, jei tenkinami tam tikri geografiniai, tinklo ir įrenginio reikalavimai.

Juo apkrėstos programėlės buvo parsisiųstos jau daugiau nei 330 tūkst. kartų. Visiems „Android“ išmaniųjų telefonų turėtojams rekomenduojama pasitikrinti ar savo įrenginyje neturite vienos iš šių aplikacijų:

  • Essential Horoscope for Android
  • 3D Skin Editor for PE Minecraft
  • Logo Maker Pro
  • Auto Click Repeater
  • Count Easy Calorie Calculator
  • Dots: One Line Connector
  • Sound Volume Extender

Nors „Google“ ganėtinai greitai ir operatyviai pašalina visas programėles iš „Google Play“ parduotuvės, tačiau jos vis tiek lieka vartotojų išmaniuose telefonuose ar kituose „Android“ įrenginiuose. Norint jomis atsikratyti – prietaisų savininkai turi jas pašalinti patys. Analogiška situacija fiksuojama ir šiuo atveju.

Saugumo ekspertai rekomenduoja pasitikrinti neseniai įdiegtas programėles. Jeigu jos potencialiai patenka tarp aukščiau įvardintų aplikacijų tipų – rekomenduojame jas pašalinti. Žinoma, reikėtų nepamiršti, kad įsidiegus tokią aplikaciją – jūsų telefonas turėtų pradėti veikti kiek lėčiau nei įprastai, o ir baterija gali išsikrauti greičiau nei anksčiau.

Žinoma, pats svarbiausias žingsnis, siekiant apsisaugoti nuo virusų - atnaujinti telefono programinę įrangą. Ypač svarbūs dideli atnaujinimai, tokie kaip „Android 13“ ar „Android 14“, kurie užkerta kelią kenkėjiškoms programoms toliau siurbti jautrius vartotojo duomenis ir panaikina leidimus neaiškioms aplikacijos rodyti nepageidaujamas reklamas.

Visgi, nereikėtų ignoruoti ir saugumo pataisymų naujinių, kadangi jie užlopo specifines spragas, kurias gali išnaudoti tam tikri virusai.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas